Profesor Svetozar Kurepa Profesor Svetozar Kurepa"Kurepa" - postoji li iko u ovoj zemlji ko neće odmah pomisliti "matematika"? A što ime Kurepa, koje je obilježilo čitavu jednu epohu uistinu znači za matematiku u Hrvatskoj, ali i ne samo u Hrvatskoj, ipak najbolje znaju matematičari.

Profesor Svetozar Kurepa rođen je 25. maja 1929. u Majskim Poljanama nedaleko od Gline kao najmlađi od trojice braće. Bile su mu svega dvije godine kad je ostao bez oca koji je umro od upale pluća. U mladim je godinama proživio i sve strahote Drugog svjetskog rata. Pred sam kraj rata najstariji brat Božidar, koji je bio vrlo talentovan student tehnike u Zagrebu i učesnik pokreta otpora, uhvaćen je i sa grupom antifašista obješen. Srednji brat Nikola priključio se partizanskom pokretu, preživio znamenitu Sutjesku i umro krajem četrdesetih. Samohrana je majka uočila nadarenost najmlađeg sina i ustrajala na njegovu školovanju pa je Svetozar u oslobođenoj Glini krenuo u nižu gimnaziju. Školovanje je nastavio u Petrinji, a nakon završetka rata kao šesnaestogodišnjak odlazi u Zagreb gdje polazi Partizansku gimnaziju po ubrzanom programu te maturira 1948. godine.

Četiri godine kasnije Svetozar Kurepa završava studije matematike. Voditelj njegovog diplomskog rada (Linearni operatori u Hilbertovom prostoru) bio je njegov stric, ugledni matematičar dr. Đuro Kurepa koji je bez sumnje bitno utjecao na životno opredjeljenje nećaka. Doktorirao je 1958. pod mentorstvom dr. Željka Markovića s disertacijom "Prilog teoriji polugrupa linearnih operatora", a iste je godine i habilitirao s radom "Jedna metoda rješavanja funkcionalnih jednadžbi".

Naučnu karijeru dr. Svetozar Kurepa gradio je na Matematičkom odjelu PMF-a u Zagrebu gdje je najprije bio asistent u Zavodu za primijenjenu matematiku (1953. - 1959.), zatim docent (1959. - 1962.) pa vanredni profesor (1962. - 1966.) i konačno redovni profesor sve do penzionisanja.

Dr. Svetozar Kurepa je objavio više od 70 naučnih radova iz područja teorije operatora, funkcionalnih jednadžbi i teorije mjere. O izuzetnoj vrijednosti tih radova najuvjerljivije govori njihova brojna citiranost u naučnim radovima mnogih uglednih matematičara širom svijeta, a neki su radovi dr. Kurepe podstakli i opsežnija naučna istraživanja.

Od 1954. do 1956. dr. Kurepa boravi na Nils Borovu Institutu u Kopenhagenu. Bio je gostujući profesor na Univerzitetima u Merilendu, Čikagu i Džordžtaunu u SAD-u, kao i na Univerzitetu Vaterlo u Kanadi. Održao je više od stotinu predavanja na raznim naučnim skupovima i u raznim naučnim institucijama širom svijeta.

Djelovanje dr. Svetozara Kurepe na edukacijskom polju uistinu je upečatljivo. Na dodiplomskom studiju predavao je čitav niz kolegija. Jedan je od začetnika postdiplomskog studija matematike u Hrvatskoj na kojem je gotovo 30 godina bio voditelj seminara za Funkcionalnu analizu. Ulogu dr. Kurepe u razvoju matematike u Hrvatskoj možda najrječitije opisuju riječi dr. Davora Butkovića izgovorene prilikom obilježavanja njegova 70. rođendana: "Očevidno je da je iza različitih njegovih akcija uvijek stajao plemeniti cilj podizanja razine znanja i kvalitetnog znanstvenog rada u matematici"

A dr. Hrvoje Kraljević istom prilikom je rekao: "Po mojem dubokom uvjerenju Svetozar Kurepa je izuzetno zaslužan za činjenicu da je u nizu važnih matematičkih disciplina hrvatska matematika na svjetskom nivou, donekle zbog svojih znanstvenih radova, ali još znatno više svojom aktivnošću u odgoju novih kadrova te vrlo poticajnim dodiplom¬skim i poslijediplomskim predavanjima i agilnim vođenjem znanstvenog seminara."

Potkrijepimo ove riječi i činjenicama: učenici dr. Kurepe bili su dr. Mladen Alić, dr. Davor Butković, dr. Hrvoje Kraljević, dr. Ivan Mirković, dr. Dragan Miličić, dr. Branko Najman, dr. Nikola Sarapa, dr. Salih Suljagić, dr. Krešimir Veselić, dr. Sanjo Zlobec.

Dr. Kurepa autor je više univerzitetskih udžbenika od kojih valja posebno istaknuti knjigu "Konačno dimenzionalni vektorski prostori i primjene". Tu knjigu je dr. Sibe Mardešić opisao kao "iznimno važan doprinos našoj matematičkoj literaturi" i kao knjigu "koja se odlikovala strogoćom teorije i bogatstvom primjena". Spomenimo još i knjige "Uvod u linearnu algebru", "Uvod u matematiku", "Funkcionalnu analizu", te četverotomnu "Matematičku analizu".
"Želio bih reći da sam se uvijek divio Svetinom matematičkom talentu, širini njegovog matematičkog znanja, dubini shvaćanja matematičkih ideja i lakoći kojom je usvajao matematičke teorije."
Prof. dr. Sibe Mardešić

U počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Svetozar Kurepa izabran je 2000. godine. Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Ruđer Bošković, a godine 2005. primio je Državnu nagradu za znanost za životno djelo.

Dr. Kurepa je bio direktor Matematičkog odjela i dekan PMF-a. Zgrada Matematičkog odjela na Horvatovcu, u koju se Matematički odjel preselio iz skučenog prostora na Marulićevu trgu, najvećim je dijelom njegova zasluga.

U ovom biografskom prikazu nemoguće je preskočiti veliku ulogu koju je u razdoblju od nekih petnaestak godina (otprilike 1984-1999.) dr. Kurepa imao u kreiranju programa nastave matematike u osnovnim i srednjim školama. Bilo je to uistinu kritično razdoblje, kada je obrazovanje u nas ušlo u krajnje problematičan projekt, kada su ukinute gimnazije - baze kvalitetnog matematičkog obrazovanja. Dr. Kurepa žestoko se uključio u obranu matematike u našim školama. Naime, ideja da čitava srednjoškolska populacija prolazi u prve dvije godine isti školski program pa onda nema potrebe za elitnim školama (jer svejedno je u koju se školu učenik upiše), tvrdoglavo se nametala od strane tadašnje državne prosvjetne politike i svako suprotstavljanje bilo je dočekivano na nož. A matematika je struka u kojoj se učenici relativno rano raslojavaju po svojim sklonostima i sposobnostima pa ovakvo stajalište nikako nije pogodovalo učenju matematike. S druge strane, valjalo je pronaći formulu po kojoj bi se zadovoljio zahtjev da svako obrazovanje ima završnost, da je srednjoškolsko obrazovanje - obrazovanje za zanimanje. Tada se dr. Kurepa izborio za tzv. informatičke programe na kojima su izrasle danas najjače prirodoslovno-matematičke gimnazije u Hrvatskoj, a dosjetka je bila i program "suradnik u nastavi" u tzv. pedagoškim programima koji je nudio i mogućnost pojačanog učenja matematike.

Profesor Svetozar Kurepa sa suprugom Zorom (januar 2009.) Profesor Svetozar Kurepa sa suprugom Zorom (januar 2009.)U istom je razdoblju dr. Kurepa okupio skupinu od tridesetak ljudi, većim dijelom uglednih naučnika matematičara, ali u njoj je bilo i nekoliko osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika te se s njima upustio u izradu novih programa i pisanje novih udžbenika. Sam je bio autor udžbenika za prva tri razreda gimnazije premda je njegova zamisao bila da se na pisanju angažuje veći broj matematičara. U to vrijeme tehnologija proizvodnje knjige bila je na niskoj razini u usporedbi s današnjom i pred pisca su se često postavljali nerazumni vremenski okviri koje nije bilo lako ispoštovati. No, za prof. Kurepu to nije bila prevelika prepreka. On je pisao iz "ruke", brzo i bez znatnijih kasnijih prepravki. Njegov je stil bio jednostavan i tečan, iz njega su nastajali vrlo čitki udžbenici. Profesor je prihvatio i zadatak tumačenja novih ideja i rješenja koje su donosili ti novi programi i udžbenici pa je učestvovao na brojnim seminarima za stručno usavršavanje nastavnika matematike. Mnogi, pomalo već iskusniji kolege sa sjetom se prisjećaju tih sjajno organizovanih skupova. Trajali su po nedjelju dana i to je nastavnicima omogućavalo ne samo stručnu nadopunu već i dobro upoznavanje kroz druženja na kojima su bistrili probleme vezane uz svoju struku.

Kao učitelj dr. Kurepa je bio strog i vrlo zahtjevan, nije ga zanimalo ništa drugo osim znanja. Nije imao razumijevanja za nerad, površnost i izbjegavanje obaveza i mnogo se studentskih suza zbog toga prolilo.

Ali principijelnost i jednostavna i jasna pravila ponašanja odlike su na kojima je ustrajao i koje su kod većine radišnih i sposobnih studenata uvijek na visokoj cijeni, a najčešće donose i najbolje plodove.

Prof. Kurepi nerijetko se pominjalo da nije osobito sklon pedagogiji i metodici nastave matematike. Njegovo čvrsto uvjerenje bilo je da nastavnik matematike prije svega mora biti dobar matematičar.

Kad smo na samom početku napomenuli kako i sam spomen imena Kurepa neodoljivo asocira na matematiku, onda to nije bilo samo zbog Svetozara, već i zbog njegova strica Đure Kurepe (1907-1993.) koji je ostavio dubok trag na Matematičkom odjelu PMF-a u Zagrebu da bi 1965. preselio u Beograd.

Supruga dr. Kurepe, Zora (1931 - 2015), bila je profesorka hrvatskog jezika i književnosti i penziju je dočekala u 15. gimnaziji u Zagrebu, poznatijoj kao MIOC. Kći Aleksandra je matematičarka, doktorirala je u SAD-u gdje i sada živi sa suprugom i dvoje djece. Profesorov sin Zoran takođe živi u SAD-u, ugledan je naučnik na području medicine.

Dr. Svetozar Kurepa preminuo je u Zagrebu 02. februara 2010. godine u 81 godini. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju 08. februara. 2010. godine.

Objavljeno u 51. broju časopisa MIŠ, 2009. godine.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

na-obalama-une-i-kupe-nadjene-troblonske-mineNa obalama Une i Kupe nađene troblonske mine
HRVATSKA DUBICA - U nedjelju, 25. juna , na obalama rijeka Une i Kupe pronađene su mine. U Hrvatskoj Dubici na lijevoj obali Une pronađena je trenutna...
u-matijevicima-asfatirane-dve-uliceU Matijevićima asfaltirane dve ulice
DVOR NA UNI - Žitelje naselja Matijevići obradovao je završetak radova na dva, za njih važna, infrastrukturna projekta.Ministarstvo regionalnog razvoja i...
privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...

Društvo

kocevici-kod-bukovice-porodicnom-slogom-protiv-nedacaKočević kod Bukovice: Porodičnom slogom protiv nedaća
U selu Kočević, u krševitom dijelu Bukovice na granici s Likom, živi četveročlana...
volonterski-kamp-u-vrginmostu-okuplja-veliki-broj-mladih-iz-citavog-svijetaVolonterski kamp u Vrginmostu okuplja veliki broj mladih iz čitavog svijeta
VRGINMOST - Međunarodni volonterski kamp "Suncokret" Centra za razvoj zajednice u Vrginmostu zasigurno...
mirovine-na-cekanjuMirovine na čekanju
ZAGREB - Preporuka Međunarodne organizacije rada (MOR) prema kojoj Hrvatska nije dužna isplatiti...

Novosti

nista-od-spomen-ploce-ustaskom-koljacuNišta od spomen-ploče ustaškom koljaču
ZAGREB - Najavljeno postavljanje ploče ustaškom koljaču Juri Francetiću, koje je trebalo da bude u...
hrvati-duguju-srbima-35-milijardi-dolaraHrvati duguju Srbima 35 milijardi dolara
BEOGRAD - Srbi iz Hrvatske, 22 godine od okončanja rata, i dalje vode u Zagrebu i drugim gradovima...
dss-trazi-od-plenkovica-skidanje-ploce-u-jasenovcu-pupovac-ploca-ce-biti-uklonjenaDSS traži od Plenkovića skidanje ploče u Jasenovcu, Pupovac: Ploča će biti uklonjena
ZAGREB - Predsednik najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić izjavio je da je teško išta očekivati...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

ako-izgubimo-ijekavicu-drugi-ce-nam-oduzeti-knjizevnostAko izgubimo ijekavicu, drugi će nam oduzeti književnost
BEOGRAD - Odbor za standardizaciju srpskog jezika održao je juče sednicu na kojoj su izneti...
veljko-ostojic-kucni-pragVeljko Ostojić: Kućni prag
Ispod naših starih vrelanalaze se banijska selaŽirovac mi srcu dragtu je moj kućni pragNe može ni jedna...
price-kapetana-svrdla-postarPriče Kapetana Svrdla: Poštar
Svako malo veće selo na Kordunu koje je držalo dosebe imalo je dućan, pa tako i moje,lijepa četvrtasta...
veljko-ostojic-od-une-do-drineVeljko Ostojić: Od Une do Drine
Od Une do Drineima jedna zemljamome srcu dragaRepublika Srpska joj je imeTu žive naša braćanaš Mile...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-kad-vidis-petoricuPriče iz izbjeglištva: Kad vidiš petoricu...
Gledam tu neku veče film. Građanski rat u Americi. „Južnjaci“ se povlače. Na čelu prašnjave kolone jaši general Lee. Posmatram ih, nekako me podsjećaju na...
price-iz-izbjeglistva-nadzornikPriče iz izbjeglištva: Nadzornik
Već se i ja slabije sjećam. Čini mi se da smo pasoše...ovaj putovnice, mislim i lične karte, da ne kažem osobne išli dizati u neko selo. To je bilo negdje...
price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...

Politika

gradonacelnik-dalibor-biscan-27-o-prvim-potezima-i-planovima-u-hrvatskoj-kostajniciGradonačelnik Dalibor Bišćan (27) o prvim potezima i planovima u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - 27-godišnji Dalibor Bišćan (HDZ), novi je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Uvjerljivo je u prvom krugu izbora pobijedio...
orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...