Bogdan Rkman sa predstavnicima Udruženja Banijaca Bogdan Rkman sa predstavnicima Udruženja BanijacaBEOGRAD - Vežu nas zajednički interesi i ciljevi u nastojanjima za poboljšanje ekonomskog, socijalnog, političkog i drugog položaja Srba u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vas koji ste u izbjeglištvi ali na Baniji imate rodbinu, grobove najbližih i svoje zavičajno korijenje, te set imovinsko-pravnih i drugih nerješenih odnosa Mene koji sam na poziciji legitimno izabranog srpskog političkog reprezenta u županijskoj izvršnoj vlasti. Kako je u mojoj poziciji objedinjenjo zalaganje i briga za vas koji ste u izbjeglištu i u očekivanju povratka dolazite često na rodnu Baniju – zajedničkom aktivnošću lakše ćemo doći do realizacije istovjetnih nam ciljeva. Rekao je ovo juče u Beogradu zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Boro Rkman na sastanku sa vodstvom Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije.

U otvorenom i srdačnom razgovoru sa predsjednikom Skupštine Udruženja Milanom Žunićem, predsjedniom Upravnog odbora Miroslavom Kovjanićem i brojnim saradnicima, otvorene su brojne teme koje otežavaju život kako onih Srba koji sada žive na Baniji tako i onih u izbjeglištvu.
“Mi ne možemo promjeniti državne politike. Ni politku Zagreba ni politiku Beograda prema Srbima na Baniji i izbjeglištvu. I jedna i druga bi trebalo da pokažu veći senzibilitet. Ali možemo malim koracima pokazati da smo angažovani i da nismo zaboravili ni svoje korijene ni naše rođake, prijatelje, sunarodnike koji žive na Baniji”, rečeno je.

U tim kako je navedeno, “malim koracima” konkretizovano je nekoliko aktivnosti iz sfere kulture, privrede, sporta, humanitarnih aktivnosti, njegovanja antifašističke tradicije. Rkman je tako pozvao, a predstavnici Udruženja prihvatili, da Udruženje učestvuje na parastosu nevinim žrtvama i obilježavanju narodnog ustanka na Baniji iz 1941. u Banskom Grabovcu. Zavičajno udruženje predstaviće se i na književno-poetskim večerima u organizaciji srpskih institucije kulture u Sisačko-moslavačkoj županiji, zajednički će biti organizovana pomoć za opstanak jedinog sportskog kluba na Baniji koji okuplja mlade Srbe ali i druge zaljubljenike u nogomet – “Prve partizanske gimnazije” iz Rujevca.

Poseban naglasak tokom razgovora dat je na privredni razvoj Banije u čemu će nosioci biti brojni privrednici koji uspješno djeluju u Srbiji, a vezani su porijeklom i drugim aktivnostima uz Zavičajno udruženje.

Na sastanku je ukazano na neophodnost humane pomoći sunarodnika iz izbjeglištva kako bi se iole ublažila teška svakodnevica banijskih porodica koje žive u najtežim životnim uslovima. U tom kontekstu dogovoreno je da se i Zavičajno udruženje uključi u akciju sakupljanja sredstava za liječenje teško oboljelog dijeteta Saše Janića iz Timaraca. Ovu akciju srpske institucje u Sisačko-moslavačkoj županiji provode unazad tri mjeseca sa ciljem da se sakupi 15-ak hljada evra neophodnih za Sašin boravak u Njemačkoj.

Zamjenik župana izrazio je optimizam u poboljšanje životne situacije uprkos lošoj dobnoj strukturi stanovništva, nezaposlenosti, i dalje prisutnom strahu Srba u kontekstu nacionalnog izjašnjavanja, te nizu drugih problema. “Jedan od šrafova optimizma je i današnji sastanak jer čvrsto vjerujem da zajednički u saradnji možemo nešto više učiniti. Optimizam temeljim i na senzibilitetu za probleme Srba u županiji koji, u odnosu na prošlu županijsku strukturu, znatno više pokazuje aktuelna županijska uprava na čelu sa županom Ivom Žinićem”, rekao je Rkman.

Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije osnovano je 2007. godine i jedno je od najbolje organizovanih od stotinjak izbjegličkih udruženja koja djeluju u Srbiji. To je samostalno, nestranačko i nevladino udruženje čiji osnovni cilj je da okuplja Banijce oko kulturno-umetničkih i zavičajnih pitanja, da bi stariji preneli, a mlađi upoznali i sačuvali običaje, kulturnu baštinu, tradiciju i zavičajnu individualnost. Djeluje u više desetina ogranaka u mjestima širom Republike Srbije.

banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc