minsko polje copy
PETRINJA
- Američka privredna komora u Hrvatskoj (AmCham) donirala je Hrvatskom centru za razminiranje 257.000 kuna za razminiranje Kotar šume na petrinjskom području. Riječ je o novcu skupljenom lani na tradicionalnoj "Večeri za sigurne korake", a donaciji se priključilo i američko veleposlanstvo s 25.000 dolara.

"Od 2002. godine AmCham organizira dobrotvorne večere "Za sigurne korake", a u tih 14 godina skupljeno je oko 8,5 milijuna kuna za razminiranje. Ove godine odlučili smo novac usmjeriti Kotar šumi koja je najminiranije područje u Hrvatskoj" – rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama-a.

Upravo je u razminiranje Kotar šume usmjereno, u zadnje dvije godine, i najviše donacija.

"U dvije godine razminirali smo dva i pol kvadratna kilometra tog područja, a preostaje još osam. Riječ je uistinu o području s najviše pronađenih minsko eksplozivnih sredstava po kvadratnom metru površine. Na ukupno razminiranih 5,7 kilometra kvadratnih Kotar šume pronađeno je gotovo 1600 raznih mina" – ističe Neven Karas, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

To je područje ujedno bilo i najsmrtonosnije od završetka Domovinskog rata. Na području Kotar šume od 1995. godine zabilježeno je ukupno 33 stradavanja od mina, u kojima je 13 osoba izgubilo živote. Srećom, od 2012. godine pa do danas nema novih stradavanja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc