Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
GLINA
- Prvog aprila ove godine u selu Majske poljane kod Gline “u po bijela dana” ukradena je drvena porodična kuća sa kompletnim namještajem sad pokojnog Rade Martića i sa kamionom odvežena u nepoznatom pravcu.

Ovu vijest je danas Veritasu javila kćerka pokojnog Rade, Mira Martića, koja kao izbjeglica živi u Grockoj u Srbiji, a posjeduje državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

Mira nam je ispričala da je njen pokojni otac Rade kuću sagradio početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada se i doselio u Majske poljane. U toj kući je sa porodicom živio sve do avgusta 1995. godine, kada ga je hrvatska „Oluja“ „oduvala“ u izbjeglištvo u Srbiju. Rade se vratio u Majske poljane u toku 2000. godine, a kuću je zatekao opljačkanu i devastiranu, koju je uz pomoć Norveškog savjeta za izbjeglice potpuno obnovio i namjestio.

Rade je umro 2003. godine, a iza njega su ostali kćerka Mira, koja je više puta godišnje odlazila na porodično imanje, kćerka Nada koja takođe živi u Srbiji i sin Željko koji živi u SAD, koji je svake godišnje odmore provodio u porodičnoj kući u Majskim poljanama.

Za krađu je prvi doznao Željko, tako što ga je u nedjelju telefonom obavijestio „prijatelj“ i poslao mu preko fejsbuka sliku na kojoj se vide samo temelji porodične kuće. Istoga dana na Željkovu molbu jedan drugi “prijatelj” je obavijestio policiju u Glini o krađi kuće, koja je odmah počela potragu za lopovima, ali za sad bez rezultata.

Interesantno je da u selu niko ništa nije vidio, iako je za demontažu kuće bilo potrebno i više ljudi i vrijeme od najmanje dva dana. Radini nasljednici su uvjereni da su mještani Majskih poljana morali vidjeti ljude dok su demontirali i odvozili kuću, ali da ih je strah da o tome govore od moguće osvete od strane lopova.

Ova neobična krađa desila se samo dan po izricanju oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, što je u Hrvatskoj izazavalo „šokiranost i konsterniranost“ cijele nacije, pa je moguće, po mišljenju mještana ovoga sela, da je u pitanju svojevrsna osveta zbog te presude u cilju spriječavanja povratka Srba i u ovo selo i u druge krajeve Hrvatske.

U selu Majske poljane, po popisu iz 1991. godine živjelo je 602 žitelja od čega 576 Srba (96%). A po popisu iz 2011. godine u tom selu je živjelo 196 žitelja bez oznake njihove nacionalne pripadnosti, od kojih je, prema Veritasovim saznanjima najmanje trećina hrvatske nacionalnosti.

Savo Štrbac, D.I.C. Veritas
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc