sajam zdravlja petrinja
PETRINJA - Povodom Svjetskog dana zdravlja u organizaciji Grada Petrinje i pod pokroviteljstvom Darinka Dumbovića, gradonačelnika grada Petrinje, održan je treći po redu Sajam zdravlja na Gradskoj tržnici u Petrinji. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je dijabetes, te su građani ovom prigodom mogli provjeriti šećer i masnoće u krvi te krvni tlak.

Prim. Marina Kovač, dr. med., koordinatorica za zdravstvene projekte u Gradu Petrinji naglasila je kako su podaci o oboljelima od dijabetesa u Hrvatskoj poražavajući: „Godišnje ima više od 250 tisuća oboljelih, ali ima i onih kod kojih dijabetes još nije dijagnosticiran te da broj oboljelih sigurno prelazi 400 tisuća. Danas je u svijetu dijabetes raširena kronična bolest i poprima karakteristike epidemije.“

Na pitanje o zdravstvenom stanju Petrinjaca prim.dr. Kovač je naznačila kako njihovo zdravstveno stanje odgovara prosječnim vrijednostima u Hrvatskoj ali je naglasila kako ono što su danas pokazali a to je da su jako zainteresirani, da vode računa o svom zdravlju i redovito se odazivaju na akcije koje provodi Petrinjska kuća zdravlja i Tim za prevenciju Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.

Koliko si građani mogu pomoći pravilnom ishranom i utjecati na svoje zdravlje pokazale su članice Udruge Humanika koje su ovom prigodom i pripremile nekoliko jela i prirodnih sokova. Marina Kušan Hadžić, predsjednica Udruge Humanika rekla je kako je kroz dugi niz godina proučavala ovaj kraj i zaključila: „Tradicija ovog kraja nije nezdrava prehrana jer podaci pokazuju da je ovo bio prvenstveno povrtlarsko-voćarski kraj. Postoje tendencije da ćemo se vratiti ovoj tradiciji. Mi smo ovdje prezentirali kako pobijediti dijabetes na najjednostavniji način, okrenuvši se našoj banovinskoj prirodi i treba samo otići na zdravu livadu gdje su prve proljetnice s puno klorofila u sebi što regulira razinu šećera, naročito kopriva – prirodni multivitamin i maslačak. Cijeli smo jelovnik pripremili danas baš za dijabetičare.“

Odaziv na Sajam zdravlja bio je odličan i puna tri sata građani su iskoristili priliku i provjerili tlak, šećer i masnoće u krvi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc