Bankar i tajnik odbojkaškog saveza Slobodan Momić našao je svoj mir u banijskom selu Buzeta gdje uzgaja razne kulture
Bankar i tajnik odbojkaškog saveza Slobodan Momić našao je svoj mir u banijskom selu Buzeta gdje uzgaja razne kulture
BUZETA - Poznatog odbojkaškog stručnjaka Slobodana Momića, svojedobno glavnog tajnika Hrvatskog odbojkaškog saveza i oca dvojice vrsnih hrvatskih reprezentativaca u ovom sportu, jako je teško pronaći. Ovaj sedamdesetogodišnjak, od prije nekoliko dana i djed, iz gradske vreve, prije desetak godina povukao se u potpuno novu sredinu i danas na brežuljku iznad samog ulaza u banijsko selo Buzetu, uživa sa suprugom Mirjanom u skromnoj kućici pokojnih roditelja.

Po struci programer i zaposlenik jedne banke u Zagrebu, usput i glavni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza, više nije mogao slijediti tempo koji su nametali rad u banci i volonterske obaveze prema odbojkaškom savezu, pa je, odlaskom u mirovinu, kada su možda u Savezu od njega očekivali veći angažman, uz blagoslov obitelji, digao ruke od svega i počeo krčiti zapušteno imanje. U početku je tek naslućivao blagodati koje je nudila netaknuta priroda.

- Nije bilo lako tipkovnicu i ‘miša’ zamijeniti mačetom, motikom i lopatom. Odmah su pali krvavi žuljevi, ali znao sam da će to proći. Gonila me želja da uredim malo imanje i da supruga i ja uživamo u prirodi. Danas se vidi da nisam uzalud radio. Poslu nikad kraja. To me i održava. Vjerujem da bih se razbolio da sam ostao u Zagrebu. Ovako, evo me potpuno zdravog. Kad odem kod svog obiteljskog liječnika, jedanput u tri - četiri, godine, on me uvijek pita tko sam ja i tko je moj liječnik! Ne prepoznaje me. To govori sve - objašnjava Slobodan.

O poljoprivredi nije imao pojma. Jedina veza između njega i voćarstva ili povrtlarstva bio je eventualni petominutni posjet tržnici. Danas, oko njegove kuće nema mjesta gdje nije zasađena voćka, posijana salata i sve vrste povrća. Čak je sagradio omanji plastenik iz kojega, za Božić i Novu godinu, ubere i servira svježu zelenu salatu.

- Posebno volim saditi i konzumirati ljekovito i začinsko billje – kaže Slobodan. Uzgajam steviju, koja zamjenjuje nezdravi šećer, supruga i on prave čajeve, pekmeze, smočnice su ujesen pune soka od paradajza, ajvara i drugih delicija. Sve iz njihovog vrta.

- Ja sam se, u pravom smislu rječi, poseljačio. Moj cijali život ovdje, postao je, vjerovali ili ne, hobi - kaže Slobodan. Najviše je ponosan na svoju ekološku proizvodnju. Nametnike na paradajzu u svom vrtu rješava prskanjem punomasnim mlijekom, u rupe podzemnih štetočina sipa sastojke od različitog bilja pomiješane s vodom, a voda u kojoj je odstajala kopriva, na listovima povrća stvara zaštitu protiv biljnih parazita.

Čak i osrednji poznavaoci sporta još uvijek vrlo dobro pamte njegove sinove, Sinišu i Sašu, odbojkaše Mladosti i članove najbolje hrvatske odbojkaške vrste. Mnogi ova dva mladića pamte i po tome što su, kao kategorizirani sportaši bili, za rata, u Prvoj četi Prvog gardijskog zdruga.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc