smotra ucenickih zadruga
JABUKOVAC
– Osnovna škola Jabukovac bila je domaćin 28. „Županijske smotre učeničkih zadruga" osnovnih i srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Na smotri su sudjelovali predstavnici 19 zadruga iz osnovnih i dvije srednje škole, a u ime domaćina, nakon nastupa zbora i plesača pod vodstvom učiteljice Maje Ostojić, na početku ih je pozdravila Marina Demetrović, ravnateljica OŠ Jabukovac: „Dragi zadrugari, želim vam puno bodova i uspjeha na smotri. Nadam se da će vam svima biti lijepo ovdje kod nas u Jabukovcu i da ćete se sretni i zadovoljni vratiti svojim kućama."

Obratio im se i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je obišao sve štandove i uvjerio se u rad i kreativnost učenika, te je naglasio: „Hvala svima vama koji ste ovdje i koji pokazujete što znači imati prave vrijednosti u društvu, koje su, prije svega, nešto što je baština iz krajeva iz kojih dolazite i ono što je najvrednije i što je najznačajnije, ovdje imate jednu malu smotru, imate nešto što je u budućnosti prava vrijednost. Postavlja se pitanje zašto biti zadrugar i zašto na kraju biti jedan od najsamostalnijih slojeva mladih ljudi koji mogu imati budućnost."

Dodao je i kako to mogu ostvariti kroz svoje proizvode i rad koji im može dati lijepe navike, ali i sretniju i bolju budućnost koju trebaju čuvati svi zajedno.

U ime Sisačko-moslavačke županije smotru je otvorio Agan Velić, viši savjetnik za procese u obrazovanju županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, koji je kazao: „Ako ste obišli ove štandove mogli ste vidjeti na jednom mjestu stvaralaštvo, kreativnost, sve ono što krasi mlade ljude, njihov entuzijazam, ljubav prema radu, prema kraju, prema stvaranju i zato mi je ova smotra jedna od najljepših u ovom natjecanju koje provodimo svake školske godine. Još jednom se potvrđuje da je ovaj projekt zadruga, jako dobar projekt i svake godine raste broj učeničkih zadruga."

Naglasio je i kako je to samo dobar znak, jer zadruge omogućuju da se spoji znanje, kreativnost, stvaralaštvo i razvijaju praktične vještine, a ovo što je viđeno, to je sigurno da ćemo sutra imati nove obrtnike, nove zadrugare, znači ljude koji stvaraju.

Na smotri su sudjelovale Učeničke zadruge: „Lipa I": OŠ 22.lipnja – Sisak (odjeli za učenike s teškoćama u razvoju), „Zrinkavci": OŠ Katarina Zrinska – Mečenčani, „Goranka": OŠ Ivan Goran Kovačić – Gora, „VikSi": OŠ Viktorovac – Sisak, „Tena": OŠ Josipa Kozarca – Lipovljani, „Sela": OŠ Sela, „Komarci": OŠ Komarevo, „Stucka": OŠ Dragutina Tadijanovića – Petrinja, „Antonije Jozičić": OŠ Davorina Trstenjaka – Hrvatska Kostajnica, „Una" OŠ Dvor, „Pčelica": OŠ Gvozd, „Sunjska kockavica": OŠ Sunja, „Jasen": OŠ Jasenovac, „Jabukovac": OŠ Jabukovac, „Novljanski ogrc": OŠ Novska, „Sunce": I.OŠ – Petrinja, „Banovljansko proljeće": OŠ Banova Jaruga, „Lovreki": OŠ Mate Lovraka – Petrinja, „Jabuka": OŠ Ludina – Velika Ludina, „Bratovština": Srednja škola Petrinja i „Sloga": Ekonomska škola Sisak.

Prvo mjesto osvojila je Učenička zadruga „VikSi" iz OŠ Viktorovac (Sisak), drugo mjesto Učenička zadruga „Una" iz OŠ Dvor i treće mjesto Učenička zadruga „Lipa I" iz OŠ 22.lipnja (Sisak). Prve dvije zadruge plasirale su se na Državnu smotru koja će biti održana u Zagrebu. Na izložbi je bio postavljen i županijski stol na koji je svaka zadruga izdvojila jedan proizvod (suvenir) na temu: Suvenir Sisačko-moslavačke županije. Taj stol će biti prezentiran na Državnoj smotri i sudjeluje u natjecateljskom dijelu, a ove godine županijski stol prezentirat će OŠ Jabukovac.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc