adrian cosic
JABUKOVAC - Na stolici u učionici glazbene kulture Osnovne škole Jabukovac – sela petnaestak kilometara udaljenog od Petrinje i smještenog u srcu Banije, sjedi jedan dječak s harmonikom u rukama i svira. Gledam kako njegovi prsti jednostavno lete preko niza crno bijelih tipki i baseva i kako s nevjerojatnom lakoćom svira nekakav slavonski drmeš. On je 14 – godišnji Adrian Ćosić, učenik sedmog razreda ove škole i žitelj sela Jabukovac.

Ovaj dječak je samouk. Nešto u njemu se probudilo i prije puno godina u glavi mu se stvorila jaka želja sa sviranjem. Njegov otac mu je kupio harmoniku, a note, glazbene ljestvice, durovi i molovi kao da su oduvijek živjeli u njegovoj glavi. I tako je počeo svirati. Svaki dan po nekoliko sati i talenat i uporna vježba stvorila su od njega majstora sviranja ovog instrumenta. Od tada je čak tri harmonike promijenio. Kako je rastao, trebali su mu sve veći instrumenti i sa ovom posljednjom harmonikom kaže da je jako zadovoljan i da je to to.

adrian i maja
Maja Ostojić
, profesorica glazbene kulture na ovoj školi je prva “skužila” Adriana. Kaže da se radi o izrazito mirnom i povučenom dječaku, ali kada uzme harmoniku u ruke i kad zasvira, stvari se uvelike promijene. Adrian postane neka sasvim druga osoba. Maja je također glazbeno vrlo dobro potkovana, ali za Adriana tvrdi da sigurno barem deset puta svira bolje nego ona.

Ovaj dječak je svakako jako dobar glazbeni potencijal i sjajna priča koju još nitko do sada nije ispričao – osim PS Portala (jedinog medija koji pronalazi i piše ovakve priče). Adrian je dječak koji živi tu gdje živi. Daleko od svjetala blještavih gradova, daleko od kulturnih događanja. Ali i ovdje je počeo “zarađivati”. Po seoskim zabavama, maškarama, feštama, koljevinama i sličnim događanjima gdje se okupljaju ljudi, Adrian zasvira sa svojom harmonikom i padne i pokoja kuna u džep. Jer svirka uvijek nekog pogodi u srce. A ako ovako nastavi, vrlo vjerojatno će od sviranja moći i dobro zarađivati – kad odraste.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc