svijeca HRVATSKA DUBICA - Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Hrv.Dubica i SPCO Kostajničko-Dubičke parohije održali su parastos postradalim Srbima iz okolnih Banijskih sela, Bos.Dubice, Podkozarja, sela iz okoline Sremske Mitrovice i dr. u koncentracionom logoru Dubičke krečane 1941-1945. Parastos je služio Dalibor Tanasić protojerej Kostajničko-Dubičke parohije. U logoru i okolini stradalo je oko 10.000 ljudi. U avgustu 1957. godine u okolini logorišta i neposredno pored obala Une iskopano je 7.150 kostura žrtava, izbrojano je 6.774 lobanja od toga preko 300 dječijih. Posmrtni ostaci su sahranjeni u dve velike kosturnice.

Parastosu su prisustvovali rodbina i mnogobrojni prijatelji, vijećnici gradskog vijeća grada H.Kostajnice i Općine H.Dubica kao i članovi VSNM.

Okupljenima se obratio Predsjednik VSNM H.Dubica M.Simić i ukazao na dugogodišnju nebrigu za ovo stratište iako se nalazi u sastavu Spomen područja Jasenovac i drugih koji bi trebali briniti o ovom i drugim stratištima.Nestao je spomenik sa jevrejskim natpisom i tekstom.VSNM je pokrenulo postupak za valorizaciju memorijalnih obilježja Drugog svj.rata i unošenje istih u prostorne panove. Prijedlogom VSNM obuhavćeni su za sada Dubičke krečane sa spomenikom i kosturnicama, grobovima i preostalom peći za pečenje kreča, „Mrtveži“ sa spomenikom i masovnim grobnicama, na čijoj lokaciji postojao i Prolazni koncentracioni logor Cerovljani., Slabinjska masovna grobnica sa spomenikom, Slabinjski spomenik ŽFT i palim borcima NOB-a rad akademskog kipara Stanislava Mišića pored ceste D-47. Ovaj postupak će dugo trajati i sada se vrše opasne opstrukcije i minimiziranje događaja u vezi sa navedenim lokalitetima.Na nama ostaje da se podsjetimo na zlo koje neopravdano sve više blijedi iz našeg pamćenja. Mrtvi nisu mrtvi dok ih ne zaboravimo zaključio je Simić.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc