mico pasic BEOGRAD - Imao je tri velike ljubavi: svoju porodicu, Kaću, Stefketa i Uroša, novinarstvo i Zvezdu. Sa odlaskom Milana Miće Pašića (1956-2016), novinarčine i ljudine, ostala je da zjapi praznina koju ništa i nikad neće moći da ispuni.

Zlatno pero zlatnog srca
Nisam znao čoveka koji se sa toliko vedrine, humora i stoički borio sa mukama i nepravdama koje su ga pratile čitavog života. O njega su se ogrešili mnogi, on nije ni o koga. Sticao je novinarsko ime naoko lako, a u stvari mukotrpno, boreći se pošteno, bez niskih udaraca, časno, onako kako je i živeo.

Poslednjih godina, prikrivane muke i sekiracije načele su njegovo srce. Preživeo je tešku operaciju, "kume, pobegoh Ristanu s lopate!", i ubrzo je ponovo bio onaj stari Mićaga - vedar, uvek spreman da se našali sa ženama, ali onako kako samo on ume, da nasmeje, a da ne naljuti.

Da nije bilo njega, ne bi ni mene bilo u "Vestima" te davne 1993. godine. Tako sam se prošvercovao u novine u kojima smo godinama delili sve, i brige i radosti. Nepredvidivi životni put ga je potom odveo dalje, drugim novinarskim stazama, ali Mićo nikad, ni u jednom trenutku, u stvari iz "Vesti" nije ni odlazio.

Nije bilo dana da ga ne pomenemo, da se ne čujemo, da se ne sedne na piće posle posla. Kako su ga samo njegovi "pilići", mladi saradnici portala Srbija danas gledali dok se prisećao naših zlatnih vremena sportskog novinarstva, Zvezdinog zlatnog Barija i mukotrpne borbe da se ostane svoj u smutnim vremenima.

Kruna njegove karijere stigla je 2006. godine kada se okitio Zlatnim perom, najvišom nagradom u kategoriji sportskog novinarstva. Tada je prvi objavio da na klupu crveno-belih stiže slavni Valter Zenga, i bio je u pravu, kao i mnogo puta pre i posle toga.

Znali smo svi da mu je u duši teško posle svega što je propatio, i da je njegova vedrina bila samo fasada, ali je ipak kao bomba pukla vest da je Mićo zauvek zaspao u njemu omiljenoj Zvezdarskoj šumi, gde je svakodnevno šetao po savetima lekara.

Nebo je dobilo još jednu zvezdu, a nama je poslalo tugu i tamu.

Neka ti je laka zemlja i večna slava, kume moj. Nisi morao tako brzo.
U poslednje vreme radio je kao urednik sportske redakcije portala Srbija Danas, ali se zapravo radilo o dugogodišnjem iskusnom sportski novinaru, koji je ostavio dubok trag u nekoliko beogradskih redakcija (Večernje novosti, Frankfurtske vesti, Sport, Kurir sport, Sportal.rs).

Milan Mićo Pašić rođen je u Dvoru na Uni na Baniji.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc