dvor tabla
DVOR NA UNI
- Općina Dvor zatražila je hitno postupanje vezano uz potencijalo skladištenje radioaktivnih materijala na području Dvora. U dopisu koji je poslan Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost stoji da se već godinu dana provodi niz aktivnosti vezan uz ovu problematiku bez jasno osiguranih mjera građana, bez definirane uloge Općine kao institucije. uz neprekidan pritisak na stanovništvo Dvora. Također je istaknuto da je općina Dvor poduzela sve pravne i druge radnje kako bi omogućila provedbu javne rasprave o prijedlogu Nacionalnog programa.

Posebno se u dopisu ističe kako su poljoprivredni proizvodi, te dalja ulaganja u Dvor koji je oduvijek poznat kao ekološka oaza ugroženi ovim, ali i drugim djelovanjima po pitanju izgradnje Centra za nuklearni otpad. Kao i to da je cijela situacija dodatno pogoršana nejasnim informacijama o opasnostima za zdravlje ljudi koje bi predstavljalo moguće radioaktivno zračenje iz vojnog objekta na Čerkezovcu.

Općina Dvor je također istim dopisom zatražila: mjerenje postojeće radioaktivnosti na području Dvora, formiranje neovisnih stručnjaka iz Hrvatske, inozemstva i regije, formiranje civilne skupine koja će pratiti sve aktivnosti vezane uz planove za moguće zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Dvora itd. Sve je dato na znanje sisačko – moslavačkom županu Ivanu Žiniću.

Ovakav potez Općine pozdravio je Edin Delić, redoviti profesor sa Rudarsko – geološkog fakulteta u Tuzli, stručnjak za geoinženjering. Također je jedan od osnivača Foruma za regionalnu sigurnost i suradnju u sklopu kojeg djeluje zajedno sa zainteresiranim stranama iz Hrvatske i BiH. Delić se već godinu dana bavi problematikom Trgovske gore i napisao je zajedno sa svojim kolegama nekoliko stručnih analiza koje oslanjaju na konkretne podatke i hrvatsko zakonodavstvo. U istima Delić i suradnici ukazuju na čitav niz propusta kada je u pitanju ideja igradnje Centra za nuklearni otpad u Dvor.

Znam da je načelnik Arbutina bio izložen ogromnom pritisku i da je bilo malo razumijevanja za njega: u Zagrebu jer su očekivali da “pritisne” građane, a u Dvoru, jer su građani očekivali da ih povede u bunu protiv ekocida. Ne samo da nikad nije kasno, nego je baš u pravo vrijeme. Pozdravljam hrabru odluku načelnika Arbutine i pozivam građane Dvora da prevaziđu sve političke, nacionalne i druge razlike među sobom – izjavio je Delić.

Profesor Delić je pozvao i građane da podrže ovaj načelnikov čin. Ostavite druga pitanja za političke podjele, a u ovom egzistencijalnom pitanju budimo zajedno, i vi i mi preko granice – zaključuje Delić.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc