nikola arbutina
DVOR NA UNI - Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina zatražio je od Državnog zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost da hitno poduzme mjere i aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu zdravlja i dobrobiti stanovnika općine Dvor. Arbutina pojašnjava kako se od 2015. kontinuirano provode aktivnosti koje u fokus zbrinjavanja radioaktivnog otpada stavljaju područje Općine Dvor. Aktivnosti se provode bez jasno osiguranih mjera informiranja građana te bez definirane uloge Općine u procesima odlučivanja, a uz neprekinut i pojačan pritisak na građane Općine Dvor.

- Općina Dvor je sukladno zakonu poduzela sve pravne i operativne radnje da odgovori na zahtjeve državnih tijela u vezi prijedloga za zbrinjavanje radio-aktivnog otpada na području Općine Dvor, uključujući provedbu javne rasprave o prijedlogu Nacionalnog programa. Međutim, sve navedene aktivnosti uvjetovale su pokretanje široke kampanje različitih političkih skupina i neformalnih inicijativa koje područje općine Dvor i njene stanovnike prikazuju u izrazito negativnom svjetlu, prije svega kao prostor koji nema dugoročno perspektivu za normalan životi razvoj. Slijedom reakcija političkih aktera s područja Sisačko-moslavačke županije na prijedloge državnih tijela o pitanjima zbrinjavanja radio-aktivnog otpada, Općina Dvor i njeni stanovnici neprekidno se prikazuju u negativnom kontekstu, te su isključeni i marginalizirani iz svih procesa i aktivnosti, što je bilo vidljivo i tijekom procesa javne rasprave održane početkom ožujka u Dvoru.Navedene pojave pokazale su direktno negativne učinke na život stanovnika Općine Dvor u vidu neposredne ekonomske štete, te stigmatizacije stanovnika i prostora. Među posebno dramatičnim učincima izdvajamo negativnu percepcija poljoprivrednih proizvoda s područja Općine Dvor, te u cijelosti nestanak interesa za kupnju nekretnina i investiranje na području Općine Dvor, oduvijek prepoznavane kao ekološke oaze. Navedeno stanje dodatno je pogoršano nejasnim informacijama o opasnostima za zdravlje ljudi koje bi predstavljalo moguće radioaktivno zračenje iz postojećeg vojnog objekta na Čerkezovcu, stoji u pismu načelnika Arbutine.

U nastavku, načelnik Arbutina ističe kako Općina Dvor traži od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost izradu i provedbu mjerenja postojeće radioaktivnosti na području Općine, zatim formiranje skupine neovisnih stručnjaka iz Hrvatske, inozemstva i regijem koji će procijeniti postojeće dokumente i aktivnosti. Arbutina traži da se omogući pristup informacijama i dostava službenih dokumenata predstavnicima Općine Dvor te civilnoj skupini koju će Općina Dvor oformiti, kao i dostavu na uvid građanima Općine Dvor do sada izrađene dokumentacije o planovima i aktivnostima za skladištenje radioaktivnog otpada. Isto ako općina Dvor traži uključivanje Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u sve aktivnosti o procjenama mogućeg učinka radioaktivnog zračenja na zdravlje stanovnika općine Dvor, te izradu procjene štetnog učinka na poljoprivredne i druge gospodarske djelatnosti nastale dosadašnjim aktivnostima na području Općine Dvor.„Zbog ozbiljnosti situacije tražimo da hitno poduzmete tražene aktivnosti i zaštitite građane općine Dvor!“, stoji u zahtjevu koji je načelnik Dvora Nikola Arbutina uputio Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc