petrinja prijatelj djece sjednica PETRINJA – Na trećoj sjednici Koordinacijskog odbora akcije „Grad Petrinja – prijatelj djece" riješeni su neki organizacijski uvjeti, kao što su pokrenuti postupci za donošenje akata koje zahtjeva Središnji koordinacijski odbor od kojih je najvažniji Strateški izvedbeni plan za razdoblje od 2015.do 2020.godine. Na sjednici su predstavljeni projekti i brojne aktivnosti koje su od strane udruga i škola provedene tijekom prošle godine. Stav Koordinacijskog odbora je da svi što više pokušaju financijska sredstva osigurati iz brojnih EU fondova.

Najavljene su brojne akcije za naredno razdoblje, među kojima je i akcija Ministarstva unutarnjih poslova kroz projekt „Mogu ako hoću" i „Sajam mogućnosti". Koordinacijski odbor je predložio kako bi bili voljni organizirati „Sajam mogućnosti" jer bi tu bile uključene sve udruge, sportske i kulturne, kao i Dječji vrtić. Na „Sajmu mogućnosti", MUP bi prezentirao projekte i akcije za mlade. Drugi važan dogovor je da Odbor podržava prijedlog Petra Pirizovića koji je predložio projekt „Dan smijeha i umjetnosti". Prijedlog je da se projekt provede 4.lipnja na Gradskom kupalištu kada bi bila prikupljana humanitarna pomoć za pedijatrijsku ambulantu u Petrinji.

Članica Koordinacijskog odbora Izabela Žilić je izjavila kako je procedura dobivanja statusa Grada prijatelja djece jako složena te da Središnji odbor ocjenjuje sve što se radi u gradu. „Prošle godine poslan startni upitnik sa svim podacima o gradu kao polaznu situaciju koju oni ocjenjuju kroz deset elemenata; programiranje, planiranje za djecu, financijska sredstva za djecu, podrška udrugama za djecu, dijete u sigurnom i zdravom gradu, zdravlje djece, odgoj i obrazovanje djece, socijalna skrb za djecu, kultura i sport za djecu, slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece. I kada bude završno ocjenjivanje gledat će se kako smo i na koji način kvalitativno i kvantitativno razvili i to može biti presudno. Osobna procjena je da se jako puno radi za mlade i djecu u gradu Petrinji. Doista su to mjerljivi rezultati, jer ako mi u jednoj godini napravimo pet dječjih igrališta, tri projektne dokumentacije, ako se stalno radi na dobrobit djece kao što je i uređenje vrtića i u najavi je još niz igrališta koji ovise o Europskim fondovima i nešto o ministarstvima i ako imamo sve ove programe za našu djecu koja su uspješna i u našoj udruzi invalida se rade projekti koji ne samo da su korisni samo za nas nego cijelu Hrvatsku onda se vidi da je Petrinja iznad mnogih gradova u Hrvatskoj ali nemamo još taj status jer smo s tim krenuli prošle godine i dugotrajan je proces ali se nadam da ćemo mi ipak puno ranije dobiti status od mnogih gradova", rekla je Žilić.

Sve pohvale onima koji rade na ovom projektu uputio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Zajednički smo pokrenuli i znamo da moramo postati Grad prijatelj djece i to smo od početka ukazivali na to. Kao gradonačelnik nastojao sam od sportskih, dječjih igrališta, klizališta, gimnastičarskog kluba i slično kako bi za našu djecu postigli određene standarde. Stimulirali smo kroz proračun sportsko rekreacijski centar na Pigiku. Moram pohvaliti i Dječji vrtić Petrinjčica koji je aplicirao dva objekta i idemo u gradnju novog objekta. Nastojim da uhvatimo zamah prema izvanproračunskim sredstvima", zaključio je Dumbović.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc