dragotinci slava
DRAGOTINCI
- Gulaš od divljači s dodatkom junetine-govedine, čobanac od svinjetine, odojak s ražnja, mlada janjetina, kobasice sa senfom, vojnički grah, klasični mješoviti ketering sa švedskog stola- najčešći su meniji nakon skupština, obljetnica, svečanosti, proslava i veselica seoskih i gradskih udruga, društava, klubova… Ovakvo uobičajeno i tradicionalno gurmansko pravilo prekršeno je današnje nedjelje u Dragotincima, selu petrinjske Banovine, koji na blagdan Presvetog Trojstva slavi svoj dan.

O službenom programu ovog malog naselja, teško ranjenog i propaćenog u Domovinskom ratu, pisat ćemo odvojeno, a sada samo ukratko o iznenađenju za objed. Umjesto onih đakonija iz prve rečenice, Dragotinčani su svoje goste nahranili s 500 komada sarmi i hrpama domaćih kolača! Nigdje i nikada do sada u našim redovnim obilascima raznoraznih fešti i proslava nismo jeli faširano meso umotano u listove kiselog kupusa. Za novitet i posebnost današnjeg ručka „kriva“ je Udruga Đeram, čije su članice, ionako poznate po neubičajnostima i posebnostima, pripremile i skuhale izvrsnu domaću hranu, na koju smo već zaboravili u ove predljetne dane, nakon uobičajene redovne zimske konzumacije.

–Upotrijebile smo 40 kilograma mljevenog mesa, 30 jaja, dvije kile riže, pet kila crvenog i pola kg bijelog luka, a za prilog izgulile dvije vreće od po 20 kg krumpira- osnovne sastojke njihova ručka nabrojile su nam glavne kuharice Kata Cvetanović, Katica Radošević i Anica Dangubić. Još se i našalile da su tako iz svojih kuća riješile svih zimskih zaliha kiselog zelja. Desetak ostalih žena i muškaraca hitro je po stolovima ispod šatora uz etno kuću ove udruge postavilo prepune zdjele izvrsne hrane, uz sve pohvala na ukus i količinu, a najviše na–ideji za ovakvim objedom. Uoći jela župnik p. Petar Žagar iz Hrvatskog Čuntića vodio je zahvalnu molitvu, u sarmama je uživao i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a vrijedni domaćini na stolove su nastavili iznosili i prepune tacne vlastitih kolača. Za dobrodišlicu se točila stara rakija iz šljivika s padina Dragotinaca, a oni žedni mogli su popiti i hladnu vodu iz prirodnog izvora usred ovog sela. Dragotinčani, svaka vam čast!
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc