petrinja
PETRINJA
- Dugo, još od prošlog tjedna najavljivana drastična promjena vremena – na nekim portalima i sa upozorenjma nacrtanim jarkim bojama se i nije baš dogodila. Nešto malo kišice i mali dah zahlađenja dogodio se prije nekoliko dana – ali to je sve daleko od tih najavljenih crnih priča o olujnom nevremenu.

A tu situaciju bi nekadašnji Petrinjci nazvali salaukom ili salaukovinom – riječima koje su vjerojatno ostavština Turaka, a koje su ušle u lokalni petrinjski jezik i koje, kako to objašnjava stručnjak Ivan Rizmaul označavaju nevrijeme. Reklo bi se – Bit će salauka! – Bit će nevremena.

Prije nekoliko dana, jednog poslijepodneva, nebo se doista i jako zacrnilo, počeo je puhati jak vjetar i prve kapi kiše su počele udarati po vjetrobranskim staklima automobila. Ljudi su se počeli žuriti svojim domovima, a ja sam snimio čovjeka kako žurno prolazi petrinjskom Kanižom ispod mračnog neba. Bio je pješak i morao je požuriti do nekog sigurnog zaklona ili mjesta kamo se bio uputio. Situacija je bila napeta i dosita ej počela padati i kiša. Ali vrlo slaba i vrlo kratka. jedna od onih koje se istog dana zaborave.

Reklo bi se – Ni salauka bilo nije!
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc