2 festival ojkaca 26 PETRINJA – Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta" Zagreb, Pododbor Petrinja održalo je u Velikoj dvorani POU Hrvatskog doma Petrinja 2. Festival „ojkače", pod pokroviteljstvom Grada Petrinje. Cilj Festivala je revitalizirati najstariji oblik pjevanja naroda ovih krajeva, a to je dvoglasno pjevanje zvano „ojkača", koju će sudionici Festivala nastaviti njegovati i čuvati, ali i poticati mlađe pjevače da se uključe u procese revitalizacije izvornog narodnog pjevanja.

„Inicijativa za održavanjem festivala krenula je od istraživanja. Unatrag nekoliko godina radili smo istraživanja po Baniji gdje smo obilazili starije ljude i starije obitelji kako bi nam pričali o običajima, tradiciji, pjesmi i igri. Ojkača je inače arhaična pjesma koja se pjeva vjekovima i na ovim prostorima i na prostorima odakle su došli Srbi tako da djeca počinju učiti ojkaču već od malih nogu i ona se prenosi s koljena na koljeno. Mnogi stariji ljudi žele naučiti ojkaču, ali to nije tako lako. Ja sam godinama pjevala u pjevačkom zboru, prvi glas sopran i meni je ojkaču teško učiti i ne mogu je voditi jer zahtijeva posebnu tehniku pjevanja. Inače, Republika Hrvatska je 2010. godine zaštitila ojkaču pri UNESCO-u, dakle, ona je i hrvatsko i srpsko narodno blago jer su na ovim područjima u velikoj većini živjeli Srbi Krajišnici, čuvari granica Austro-Ugarske i oni su pjevali ojkaču i prenosili je svojim naraštajima.", ispričala je Mara Vilus, predsjednica Koordinacijskog odbora „Banija" i Pododbora Petrinja, SKD „Prosvjeta".

Festival je otvorio Jovica Radmanović, zamjenik predsjednika SKD „Prosvjete" u RH. „Manifestacija koju organizira SKD „Prosvjeta", Pododbor Petrinja je jedina takvog tipa u Hrvatskoj. To je nematerijalna kulturna baština Srba i Hrvata s ovih prostora i smatramo je jako bitnom za očuvanje kulturnog integriteta srpske zajednice u RH. Naš plan je da se težište više usmjeri na kulturni amaterizam koji je trenutno zapušten, a upravo se kroz njega može očuvati baština. Uz kulturni amaterizam bavimo se likovnim izložbama, organiziramo predavanja i uglavnom nastojimo očuvati kulturni identitet srpske zajednice na području RH.", istaknuo je Radmanović i dodao da SKD „Prosvjeta" na nivou Hrvatske broji pedesetak pododbora.

Ovaj Festival imao je natjecateljski i revijalni karakter gdje je u natjecateljskom dijelu nastupalo deset izvornih grupa koje pjevaju, u revijalnom dijelu pjevalo je osam grupa, a SKD „Prosvjeta" iz Ogulina izvela je dvije koreografije igre iz Srbije. Predsjednica Pododbora Ogulin i predsjednica Koordinacijskog odbora SKD „Prosvjeta" Gorskog Kotara i Korduna Sanja Klipa izjavila je kako su prvi puta gostovali u Petrinji te je istaknula da je bitno njegovati sve što se tiče kulturnog identiteta Srba kao manjinskog naroda. „Kultura je nešto što se prenosi s koljena na koljeno i to je tradicija, nešto što stvarno treba očuvati. Mislim da je to nešto što ostaje iza svih nas. Mi djelujemo već 11 godina na području Ogulina i imamo pretežno mlado društvo, dvije folklorne sekcije gdje najstariji imaju do 30 godina. S mladima nemamo toliki problem, ali imamo s brojnošću članova koje nije toliko veliko.", rekla je Klipa, a gosti iz Ogulina izveli su igre iz Šumadije i Leskovca.

Pjevačke grupe se kao nosioci tradicije potiču da nastave svoju praksu izvođenja „ojkače" prije svega tako što Festival toj praksi daje novi smisao, a natjecateljski aspekt Festivala inicira pjevačke grupe da rade na usavršavanju svog izvođenja i da tom usavršavanju posvete više vremena. Iz SKD „Prosvjete", Pododbor Petrinja naveli su da je upoznavanje mlađih pjevača s tradicijom izvođenja „ojkače" prvi i osnovni korak ka njenom očuvanju, samim tim i očuvanju kulturnog identiteta Srba u R. Hrvatskoj i R. BiH, a da bilježenje i arhiviranje zvučnog i video materijala trajno potvrđuje postojanje i kulturni identitet Srba u te dvije države. U prvom dijelu Festivala nastupao je Ličanin Dobrivoj Pavlica koji se predstavio pjesmama uz glazbenu pratnju na tamburici. Pavlica je pisao knjige o svom zavičaju, ličkim običajima, ličkoj nošnji, pjesmi, šalama, a s ciljem da se sačuva od zaborava narodno blago i stvaralaštvo srpskog pravoslavnog naroda Like. Zatim su uslijedile izvedbe KUD-a „Potkozarje" iz Bosanske Kostajnice i to Ženske izvorne pjevačke grupe „Una" koja aktivno djeluje više od deset godina i postiže zapažene rezultate, gdje u većini osvaja prva mjesta na nastupima u R. Srpskoj, R. Hrvatskoj i šire. Predstavili su se pjesmama „Ništa ljepše od rodnoga kraja" i „Mene majka rodila veselu". U okviru istog KUD „Potkozarje" iz Bosanske Kostajnice djeluje i Muška izvorna pjevačka grupa „Baljski Sokolovi", a ovom prilikom predstavili su se s pjesmama „Oj krajino!" i „Otišo sam iz rodne krajine". Iz KUD-a „Potkozarje" iz Bosanske Kostajnice dolaze i Baljske sokolice koje djeluju već drugu godinu, a otpjevale su pjesme „Oj livado rosna travo" i „Nas tri sestre".

Na Festivalu su nastupali i prošlogodišnji pobjednici, Muška pjevačka grupa SKD „Prosvjete, Pododbora Vrginmost. Grupa njeguje izvornu pjesmu ojkaču, koja je svjedočanstvo o porijeklu, načinu života i običajima srpskog naroda na ovim prostorima kroz vjekove. Nakon Korduna nastupali su članovi SKD „Prosvjete" Pododbora Dvor koji djeluju kroz nekoliko folklornih sekcija, dramsko-recitatorske, ženske i muške izvorne pjevačke grupe i etno grupe. Najprije je nastupala Ženska izvorna pjevačka grupa, a zatim i Muška pjevačka grupa koja je prošle godine na 1. Festivalu „ojkače" u Petrinji osvojila drugo mjesto. Zatim je nastupao KUD „Zvuci Banije" iz Jabukovca koji u svoje redove okupljaju djecu i mlade u folklornoj sekciji i odrasle pjevače u ženskoj i muškoj pjevačkoj grupi koji su se večeras predstavili.

U Pododboru Petrinja djeluju izvorne pjevačke grupe muška i ženska i zahvaljujući njihovoj originalnosti izvođenja tradicionalnih pjesama, etnomuzikoloških istraživanja, zapisivanja i snimanja etnomuzikologa koji su se u dvorani nalazili u ulozi stručnog žirija, rodio se ovaj festival ojkače, kao poticaj pored svih do sada navedenih razloga za zaštitu pjesme ojkače. Na kraju natjecateljskog dijela Festivala predstavili su se Ženska i Muška izvorna pjevačka grupa domaćina.

Dok je stručni žiri koji su činili Branislav Stevanić i Nikola Radeka zbrajali rezultate Festival je nastavljen s kulturno umjetničkim programom, pa je tako Branko Nožinić, dugogodišnji član SKD „Prosvjete", Pododbora Petrinja odsvirao Banijski drmeš. Kao i sve dosadašnje izvođače dočekao ga je topli pljesak publike, a s nastupima su nastavili Muška izvorna pjevačka grupa domaćina, Tamburaški sastav SKD „Prosvjete", Pododbora Petrinja uz glazbenu pratnju, a pridružili su im se članovi pjevačkih grupa domaćina. Za sam kraj programa ponovno su predstavljeni mladi izvođači folklorne sekcije SKD „Prosvjeta", Pododbora iz Ogulina, koreografijom „Igre iz Leskovca", u obradi stručnog voditelja Sanje Klipa.

Stručni žiri istaknuo je kako su bodovne razlike između prvih pet mjesta veoma male što im daje potvrdu o autentičnosti izvođenja. Za najuspješnije izvedene pjesme ojkače odabrane su: 1. Muška pjevačka grupa SKD „Prosvjeta", Pododbor Dvor, 2. Muška pjevačka grupa SKD „Prosvjeta", Pododbor Vrginmost, 3. Muška pjevačka grupa SKD „Prosvjeta", Pododbor Petrinja.

Realizaciju ovog Festivala financijskom podrškom omogućili su Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije, Uprava za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, koji su omogućili inicijativna sredstva po projektu, Savjet za nacionalne manjine RH, Grad Petrinja, POU Hrvatski dom Petrinja, Centar za etnomuzikološke djelatnosti iz Beograda, SKD „Prosvjeta" Zagreb, Pododbor Petrinja i Županija Sisačko-moslavačka. „Čast mi je što sam sudjelovao na jednom ovako ugodnom i toplom doživljaju, čuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta jednog naroda, pripadnika srpskog nacionalnog korpusa koji vjekovima žive na ovom prostoru i svojom kulturom oplemenjuju sveukupni prostor, sveukupni kulturni i ostali javni prostor Sisačko-moslavačke županije.", izjavio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana iz srpske nacionalne manjine Bogdan Rkman i dodao da se u tom smislu Županija uključila kao pokrovitelj manifestacije. „Pripadnici srpske nacionalne manjine koji njeguju ovakvu vrstu pjevanja i koji je čuvaju također su integrativni dio naše SMŽ i RH u cjelini. Ovdje smo večeras imali goste iz Republike Srpske i dali smo još jednu kvalitativnu notu i dimenziju jednom kulturnom mozaiku u našoj Županiji.", zaključio je Rkman.

Tijekom održavanja Festivala u hodniku na ulazu u Veliku dvoranu u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje postavljena je izložba ratnih fotografija koje prikazuju rezultate djelovanja velikosrpske politike. Prema zahtjevima Koordinacije Festival je započeo intoniranjem hrvatske himne „Lijepa naša" i na pozornici je postavljen hrvatski stijeg, te su članovi Koordinacije napustili Festival odmah nakon puštanja himne.

Manifestacija je protekla u ugodnoj atmosferi sa sjajnim izvođačima koje su prisutni nagrađivali pljeskom i uzvicima oduševljenja, a pri kraju večeri publika se i rasplesala. „Draga publiko, nadamo se da ste se ugodno osjećali i lijepo proveli u našem društvu i ove godine te obogatili dolaskom na naš 2. Festival „ojkače" u Petrinji 2016., kao i da ćete iduće godine ponovno doći na naš 3. Festival „ojkače" koji ćemo nastojati organizirati još kvalitetnije i bolje.", poručili su iz SKD „Prosvjete", Pododbora Petrinja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

prica-koja-traje-skoro-150-godina-ii-dio-radovi-na-i-oko-palaic-mlinaPriča koja traje skoro 150 godina (II-dio) - Radovi na i oko Palaić mlina
Kako rekoh, pored obaveza mlinarenja, ketuši su imali i obaveze održavanja mlina, brane i okolice. Kako sam i sam proveo mnogo vremena u svom djetinjstvu...
poceli-dostavljati-tople-obroke-korisnicima-u-gradu-i-na-seluPočeli dostavljati tople obroke korisnicima u gradu i na selu
PETRINJA - Udruga Pomoć starijim osobama od početka travnja vozi svojim korisnicima svježe pripremljen obrok, ručak koji dostavljamo u domove korisnika,...
prica-koja-traje-skoro-150-godina-i-dio-palaic-mlinPriča koja traje skoro 150 godina ( I - dio ) - Palaić mlin
Kažu da se čovjek uvijek voli vratiti na mjesto koje mu je obilježilo život ili dio života posebno nekim lijepim uspomenama. Prelijep proljetni dan...
glina-ulaze-se-u-proizvodnju-u-poduzetnickoj-zoni-zeljezaraGLINA: Ulaže se u proizvodnju u Poduzetničkoj zoni “Željezara”
GLINA - Grad Glina zaključio je s najpovoljnijim ponuditeljem Šumarstvom Vis d.o.o. Glina ugovore o zakupu poslovnog prostora u Poduzetničkoj zoni...

Društvo

tribina-izbrisani-srbi-nastavak-etnickog-ciscenjaTribina "Izbrisani Srbi": Nastavak etničkog čišćenja
ZAGREB - Brojka od 67.000 izbrisanih birača srpske nacionalnosti rezultat je selektivne primjene Zakona...
busije-proslavile-slavu-ako-zaboravis-odakle-si-neces-znati-ni-ko-siBusije proslavile slavu: Ako zaboraviš odakle si, nećeš znati ni ko si
BUSIJE - Seme i uspomene, ikone i slave, grumen zavičajne zemlje, kamen iz temelja nekadašnjeg doma,...
potpisani-ugovori-o-izgradnji-261-stana-za-izbeglice-u-13-opstinaPotpisani ugovori o izgradnji 261 stana za izbeglice u 13 opština
VALJEVO - U okviru potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa danas su potpisani ugovori za izgradnju...

Novosti

na-sudjenju-kapetanu-draganu-svjedoci-pohvalno-o-optuzenomNa suđenju kapetanu Draganu svjedoci pohvalno o optuženom
SPLIT - Pred Županijskim sudom u Splitu, gdje je nastavljeno suđenje za navodni ratni zločin Draganu...
linta-nalozi-za-privodjenje-76-srba-iz-bjelovarskog-kraja-su-nastavak-lova-na-protjerane-srbeLinta: Nalozi za privođenje 76 Srba iz bjelovarskog kraja su nastavak lova na protjerane Srbe
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da odluka hrvatskog pravosuđa da...
strbac-kad-god-hoce-da-zaplase-srbe-hrvati-otvore-ladice-sa-ratnim-zlocinimaŠtrbac: Kad god hoće da zaplaše Srbe, Hrvati otvore ladice sa ratnim zločinima
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da Hrvatska...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

prosirena-kronika-genocidaProširena kronika genocida
VOJNIĆ - "Radio sam svoj seljački i kovački posao"; svjedočanstva genocida u NDH 1941-1945; Kordun,...
bogatstvo-folklornog-stvaralastva-u-petrinji-po-18-putBogatstvo folklornog stvaralaštva u Petrinji po 18. put
PETRINJA - U organizaciji Folklornog ansambla Petrinjčica, na gradskom Rukometnom igralištu održana je...
ne-bledi-secanje-na-krajinuNe bledi sećanje na Krajinu
KRUŠEDOL - Drevna zadužbina Brankovića, manastir Krušedol na Fruškoj gori, u subotu je prigrlio preko...
odrzan-svesrpski-sabor-krusedolska-zvona-videoOdržan Svesrpski sabor "Krušedolska zvona" (Video)
KRUŠEDOL - U Krušedolu na Fruškoj Gori danas je održan Svesrpski sabor "Krušedolska zvona" na kojem se...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

novi-zamjenici-gradonacelnika-grada-glineNovi zamjenici gradonačelnika Grada Gline
GLINA - Stjepan Kostanjević gradonačelnik je Gline već godinu i pol, a povjerenje birača, kao HDZ-ov kandidat, za obnašanje dužnosti gradonačelnika u...
dss-poziva-sve-glasace-da-izadju-na-lokalne-izbore-u-drugom-kruguDSS poziva sve glasače da izađu na lokalne izbore u drugom krugu
ZAGREB - Zbog interesa srpske zajednice i odgovornosti prema srpskom narodu Demokratski savez Srba je pozvao sve glasače da izađu na lokalne izbore u...
sdss-dvor-uspjeh-za-vijece-i-nacelnika-veliki-podbacaj-za-dozupanaSDSS Dvor: Uspjeh za vijeće i načelnika, veliki podbačaj za dožupana
DVOR NA UNI - Izvršni odbor Općinske organizacije SDSS-a Dvor sinoć je analizirao izborni rezultat za načelnika općine, općinsko vijeće i zamjenika...