17 vece folklora PETRINJA - Osam kulturnoumjetničkih društava s ukupno tristotinjak članova nastupilo je na 17.večeri folklora koja je održana sinoć na Gradskom rukometnom stadionu. Publika je uživala u plesovima Slavonije, Prigorja, Zagorja, Banovine, Moslavine, Posavine i Pokuplja. Večer je tradicionalno bila u organizaciji Folklornog ansambla "Petrinjčica". Voditelj ansambla Milan Herceg nam je otkrio koliko je zadovoljan ovogodišnjom smotrom: "Mi smo prezadovoljni odazivom publike i naših građana s obzirom da je večer folklora prvi puta na Gradskom rukometnom stadionu. Koliko sam čuo od naših posjetitelja, naših Petrinjaca svi pohvaljuju ovu ideju da je rukometni stadion reprezentativan prostor."

Smotru je otvorenom proglasio gradonačelnik Darinko Dumbović koji je rekao kako je foklorno stvaralaštvo bogatstvo našeg kraja: "To je ona baština koju se mora ljubiti i čuvati s poštovanjem. To je ono čemu moramo dati još više poticaja. Jer kad pogledamo ovaj globalni svijet i sve ostalo što se dešava, pitanje je što će nam ostati. Dolazi svijet i jednostavno te uzurpira. Ali Petrinja je tu pokazala u ovih sedamnaest godina da je dobro organizirana." Manifestacija je prvi put održana na Gradskom rukometnom stadionu, a smisao je bio upravo da posjetitelji uživaju na prostoru stadiona uz foklor, narodnu baštinu i ljepotu nošnji.

Iz Pušće nedaleko Zagreba došlo je istoimeno kulturnoumjetničko društvo. Na naše iznenađenje predsjednica KUD-a Martina Premužić je rođena Petrinjka. Ne živi u Petrinji od početka Domovinskog rata, no često posjećuje rodbinu. Dovela je ovdje društvo u kojem pleše i njezina kćer kako bi pokazala svojima toplinu ovdašnjih ljudi. KUD "Pušća" djeluje od 1999.godine.

Društvo broji šezdesetak članova, djeluju u tri sekcije i putno putuju po Europi i obilaze međunarodne festivale: "Prošle godine smo sudjelovali u Grčkoj, pretprošle u Bugarskoj gdje smo osvojili zlatnu plaketu "Best of the best" i ove godine planiramo u Crnu goru u Budvu na međunarodni festival. Inače, pokrivamo našu općinu i na lokalnoj razini sudjelujemo na svim manifestacijama.", rekla je Premužić. Godišnje nastupe dvadesetak puta i nastoje nastupiti u različitim krajevima Hrvatske kako bi mogli naučiti koreografije iz svih krajeva. Smotru je zatvorio Milan Herceg koji je čestitao svim društvima koja su se odazvala, a sudionici su se nastavili družiti i nakon smotre te međusobno razmjenjivali dojmove i iskustva.

Na 17.večeri folklora su nastupili: FA "Petrinjčica", HKUD "Radost" Sela, KUD "Čuntićanka", Hrvatski Čuntić, KUD "Zvuci Banije" Jabukovac, KUD "Hrastovička Gora" Hrastovica, KUD "Pušća" iz Pušće, KUU "Seljačka sloga" Graberje te OSS "Buševec".
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc