brezovica
BREZOVICA - U Hrvatskoj se sutra u srijedu, 22. lipnja, obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvoga sisačkog partizanskog odreda koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Siska.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. Svečanost će se održati u srijedu, 22. lipnja s početkom u 10.30 sati.

Čestitku povodom Dana antifašističke borbe uputio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović:

„Drage sugrađanke i sugrađani, čestitam vam Dan antifašističke borbe, dan na koji je upravo na našem području počela borba građana Hrvatske protiv rasizma, fašizma, nacizma, totalitarizma i nasilja. Odajemo počast svim hrvatskim građanima koji su svojim sudjelovanjem u ovom pokretu, postavili temelje državne suverenosti na kojoj je izgrađena i današnja, suvremena i demokratska Hrvatska. Antifašistički pokret uvelike je odredio demokratsku budućnost moderne Europe i zalog je naše budućnosti, stoga još jednom sretan vam Dan antifašističke borbe.”
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc