petrinja protiv ambrozije
PETRINJA - U nastavku borbe protiv ambrozije danas su u organizaciji Grada Petrinje a pod pokroviteljstvom Darinka Dumbovića, gradonačelnika grada Petrinje, održane dvije akcije.

U Petrinjskoj kući zdravlja održana je ekološko-zdravstvena akcije „Manje ambrozije više zdravlja“ o čemu je prim. dr. Marina Kovač, koordinatorica za zdravstvene projekte u Gradu Petrinji, naglasila: „Ovom akcijom priključili smo se inicijativi koja je išla od Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru koji su napravili jednu aplikaciju kojom žele pridobiti ljude da javljaju lokacije ambrozije i na taj način pomognu da se pojedina područja koja su opasna za zdravlje detektiraju.

Poznat je poseban snažni alergološki učinak ambrozije, velike su posljedice koje izaziva. Samo jedna biljka u trenutku kad procvjeta pušta 8 mil. peludnih zrnaca. Sve veći je broj ljudi alergičnih na ambroziju i jedna je od najčešćih alergija i pretpostavlja se da svaki deseti stanovnik ima određenu vrstu alergiju. Sve što se može postići najvećim dijelom postiže se preventivnim aktivnostima kao što je uništavanje ambrozije prije nego procvjeta i ovakvim preventivnim akcijama kojima smo spojili ekologiju i zdravlje.“

Na Gradskoj tržnici u isto vrijeme djelatnici Odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i komunalne djelatnosti predstavili su građanima aplikaciju kojom mogu prijaviti područja s ambrozijom te im omogućili označavanje već poznatih. “Nastojim kao gradonačelnik, da sa svojom ekipom, suradnicima, s pročelnicima, komunalnim poduzećem, komunalnim redarima, pokažem kako i na koji način se više informirati i vidjeti kako u komunikaciji poboljšati onu suradnju gdje građani mogu reagirati, doći na vrijeme i upozoriti. Jer trebaju nam partneri a to su građani. I ovim akcijama poboljšavamo uvjete. Tu je mapiranje koje već tri godine provodimo i mnoga smo područja grada već na taj način riješili. Posebno me veseli aplikacija kojom možemo svi poslati poruku, snimiti i locirati, a lociranje je ključna stvar u cijeloj priči a sve ostalo je briga komunalnih redara i da se informacije promptno prosljeđuju u komunalno poduzeće.“

Više o prijavi i lociranju područja s ambrozijom može se saznati na www.alergicni.com.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc