stucka dumbovic PETRINJA - Petrinjci su taj glineni predmet koji jako dobro zadržava unutrašnju temperaturu nazvali stucka. U nekim davnim vremenima u njima se nosila voda ili vino na polje da se oni ljudi što rade po cijele dane daleko od svoje kuće napoje osvježavajućom tekućinom. Postojali su i legendarni petrinjski lončari koji su od petrinjske gline izrađivali vrlo kvalitetne stucke, a taj predmet je postao i simbol Petrinje i može se vidjeti u džinovskoj veličini od četiri metra na zapadnom ulazu u grad.

Testija je ista stvar, wikipedia veli ovako: Kada se kopalo, kosilo, želo u testijama se nosila voda na njive i livade. Uz pjesmu i smijeh, sa kladenaca se u testijama donosila hladna voda vrijednim žeteocima, a testija je Suvenir Srbije.

A u Bosni bi za taj predmet koji se također koristio za sve prije navedeno koristio izraz bardak.

Neki dan, Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje je proslavilo useljenje u nove prostorije koje su dobili na korištenje u zgradi na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje svoje prostorije ima i Udruženje obrtnika grada Petrinje. A kad se useljava, običaj je da onda gosti donesu i poklone.

Tako je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović donio na poklon i nezaobilaznu petrinjsku stucku i s Hajrudinom Kulašićem – predsjednikom Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje postavio je u stakleni regal u uredu na vidljivo mjesto.

A Hajrudin nam je tom prilikom i rekao za ta dva naziva stucke – testija i bardak, a mi volimo naučiti nove riječi i evo, napisati priču o tome.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc