Petrovdan u Luscanimai 7
LUŠČANI
– U petrinjskom naselju Luščani, manifestacijom „Volimo i čuvamo naše običaje", drugu godinu za redom, proslavljen je Dan sela – Petrovdan.

Na priredbi su nastupili mlađi i stariji članovi kulturno-umjetničkih društava Pododbora SKD „Prosvjeta" iz Malog Gradca, Vojnića-Vrginmosta i Petrinje, a prema riječima Nikole Bajlovića, predsjednika Vijeća mjesnog odbora, u Lučanima trenutno živi oko 120 žitelja koji se pretežito bave poljoprivredom i uzgojem krava za proizvodnju mlijeka, trenutno ih ima stotinjak i zadovoljni su otkupom koji obavljaju preko varaždinske „Vindije".

Najavio je i obnovu DVD-a Luščani, dok je upitna obnova Kulturno-umjetničkog društva, jer trenutno nema dovoljno mladih koji su otišli „trbuhom za kruhom" u potrazi za poslom, a što se tiče najmlađih ima desetak osnovnoškolaca koji pohađaju nastavu u Osnovnoj školi Jabukovac.

Blagdan im je čestitao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, te je tom prigodom naglasio: „Od srca vam čestitam vaš blagdan uz iskrenu vjeru u ono što sam vidio, ovu baštinu koju pokazujete, čuvate, koju ste naslijedili i koju imate ne zato što ste je izmislili, nego zato što ste je dobili od svojih baka i djedova. To mora čuvati svaki čovjek, svaka vjera i svaka politika. Vjerujte mi, kao gradonačelnik cijenim, ne danas i ne od prošle godine, Petrovdan, nego ljude oduvijek i kojima sam dolazio kada je bilo jako teško.
Tada su mnogi imali najlone na svojim vratima i prozorima, kada su bili bez struje, vode, ceste, infrastrukture i ne samo to, nego i ono što je najgore, a to je strah. Sada nema straha, čuvajte svoje običaje, vjeru i budite ponosni na nju, jer to vam ne može nitko uzeti. Slobodu ne možemo dijeliti po mjeri da je netko može imati više, a netko manje. Ja ću biti slobodan čovjek onoliko koliko vi budete slobodni bez razlike bio Hrvat, Srbin, Bošnjak ili bilo tko drugi. Samo nas to može vratiti kroz pjesmu, ples i čuvanje baštine i ono što možemo zajednički reći da to čini veliko zajedništvo u kojem više nikada ne smijemo ponoviti svoju povijest i naučimo, ono što je najvažnije, iz svoje prošlosti i krenimo prema boljoj budućnosti. Zajedničkim radom pridonesimo istinski onim vrijednostima što čovjeka čini čovjekom."

 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc