ambrozija
PETRINJA
- Sve je više građana koji imaju problema s alergijama koje su uzrokovane ambrozijom. A ta “prekrasna” biljka ambrozija voli napuštene objekte – one od kojih je država digla ruke. A takvih ima dosta u Petrinji.

Stajao sam prošlog ljeta usred zelene džungle nedaleko od centra Petrinje. Na nekadašnjem željezničkom kolodvoru kojim više ne prometuju vlkovi jer Hrvatske željeznice su zaboravile na ovaj kraj i njihov kolodvor, a neki vrijedni udrugaši su u rekordnom vremenu pokupili sve tračnice od Petrinje pa do Karlovca i prodali ih u staro željezo.

Ali ostavili su nam puno zelenila. Ambrozijskog. Ovaj mladi Petrinjac je iznenada izronio iz tog zelenila. Probio se kroz gustu šumu ambrozije hodajući po nekadašnjoj pruzi. Na par metara od njega je zgrada nekadašnjeg kolodvora, a na desetak metara su obiteljske kuće i Željeznička ulica u kojoj žive ljudi i mala djeca. Za ne povjerovat.

Nedavno su djelatnici Odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i komunalne djelatnosti Grada Petrinje predstavili građanima aplikaciju kojom mogu prijaviti područja s ambrozijom te im omogućili označavanje već poznatih. “Nastojim kao gradonačelnik, da sa svojom ekipom, suradnicima, s pročelnicima, komunalnim poduzećem, komunalnim redarima, pokažem kako i na koji način se više informirati i vidjeti kako u komunikaciji poboljšati onu suradnju gdje građani mogu reagirati, doći na vrijeme i upozoriti. Jer trebaju nam partneri a to su građani. I ovim akcijama poboljšavamo uvjete. Tu je mapiranje koje već tri godine provodimo i mnoga smo područja grada već na taj način riješili. Posebno me veseli aplikacija kojom možemo svi poslati poruku, snimiti i locirati, a lociranje je ključna stvar u cijeloj priči a sve ostalo je briga komunalnih redara i da se informacije promptno prosljeđuju u komunalno poduzeće.“ – kaže gradonačelnik Darinko Dumbović.

Više o prijavi i lociranju područja s ambrozijom može se saznati na www.alergicni.com.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc