Banski Grabovac 22
BANSKI GRABOVAC - Na spomenik 1200 žrtava ustaške odmazde za prvu oružanu akciju banijskih partizana izvedenu u srpnju 1941., danas su u Banskom Grabovcu vijence položila i svijeće stavila brojna izaslanstva, a ujedno održana politička svečanost. Spomen-sjećanje organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, istoimena Zajednica u SMŽ i udruga iz Petrinje u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem, a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje.

Predstavnici iz tih sredina, uz goste iz ostalih dijelova Hrvatske, te prijatelje iz Velike Kladuše, činili su sastav izaslanstava u polaganju vijenaca, te govornika. Dominiralo je sjećanje na Narodnooslobodilačku borbu, veličanje tog razdoblja, uz kritičke osvrte spram sadašnje Hrvatske, a svaki put pljeskalo na spominjanje Josipa Broza Tita, s čijim je fotografijom i skraćenicom potpisa dekorirana pozornica, a nosile se i takve crvene majice.

Stanko Kovarbašić, predsjednik Udruge ABiA Grada Petrinje rekao je da je svrha ovog skupa upozoravanje javnosti i svijeta na sve prisutnije pojave fašističke ideologije, čija se povijest ne smije ponoviti. Sličnom retorikom govorio je zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Bogdan Rkman, vrlo oštro, osobito protiv katoličke i ostalih crkvenih konfesija, istupio Ivan Fumić, predsjednik Savjeta SABA, a nimalo pozitivnog stanja u Hrvatskoj nije našao ni Saša Milošević, iz Srpskog narodnog vijeća.

U ime potpredsjednice Hrvatskog sabora Vesne Pusić izaslanstvo je vodio Nenad Radošević, predsjednik HNS-a Grada Petrinje, i u svome govoru naveo da “mi nismo tu da s nostalgijom prizivamo prošlost ili propale političke sustave, nego smo tu da u trenutku povijesnih mijena, očuvamo najveće vrijednosti prošlosti, kako bi je ugradili u sretniju budućnost“.

–Vrijeme je da ovdje pokraj partizanskog spomenika i spomenika nevinih žrtava glavno sredstvo bude nadgradnja, a ne rušenje; glavna tema bude život, a ne pustoš; glavna pobjeda bude smijeh djece, a ne oronuli spomenici; glavni cilj bude zajedništvo, a ne podijele- poručio je N. Radošević.

U sličnom duhu govorio je i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, nazvaši antifašizam trajnom vrijednosti svakog normalnog čovjeka, koji gleda naprijed, a cijeni i poštuje slobodu ljudi i pojedinaca.

– Ovdje sam svojevremeno vidio strah ljudi, taj smo strah eleminirali i sada zajednički gradimo devastirane odnose. Ne smijemo se zatvarati u uske okvire, nego koristiti projekte EU kojih sada Grad Petrinja ima u vrijednosti 500 milijuna kuna. Imamo Hrvatsku svoju od nas i svakog za nas, a budućnost nije u znakovima koji su nas odveli u propast. Ovdje sam i kao sin partizana i ne sramim se oca. Neka uspomene ostanu vječno, od mene ćete uvijek imati potporu- zaključio je gradonačelnik Petrinje.

Na kraju su pročitanje poruke, s pozdravima ovom skupu, predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirka Šundova. Na grabovačkoj svečanosti prigodni program izveli su KUD Zvuci Banije iz Jabukovca i Partizanski zbor Zajednice udruga ABiA Grada Zagreba, a potpisivala se peticija protiv zahtijeva za mijenjanje imena Trga maršala Tita u Zagrebu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc