StanicaPetrinja038 PETRINJA – Prije točno tri godine, uoči tadašnjih parlamentarnih izbora, počela je obnova željezničke pruge na relaciji od Siska Capraga do Petrinje koja nije u funkciji sada već više od 20 godina. Tada je najavljeno kako će HŽ Infrastruktura obnoviti ukupno 10 kilometara ove željezničke dionice.

Tadašnji direktor građenja u HŽ Infrastrukturi najavio je kako će krajem 2013.godine početi obnova koja će se sastojati od kompletne rekonstrukcije nosivog dijela pruge, ugradnje nove kolosječne rešetke s novim tucanikom i poljima, kao što je najavljena obnova dva mosta, te uređenje redovnog stajališta u Mošćenici.

Kako prije tri godine, tako i danas, od silnih obećanja nema ništa, radovi se nisu pomaknuli s mrtve točke, mjesto kojim je trebala ići obećana željeznička pruga još više je zarasla u travu, a tračnica više niti nema. Iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture nam odgovaraju kako je obnova dionice željezničke pruge Sisak Caprag-Petrinja u njihovim dugoročnim planovima.

StanicaPetrinja004 „Početak radova na obnovi ovisi o financijskim mogućnostima HŽ Infrastrukture. S obzirom na umanjena sredstva iz Državnog proračuna za 60 milijuna kuna, ove godine nije planirana obnova pa u ovom trenutku ne možemo govoriti o datumu početka radova", odgovaraju nam na naš upit i poručuju kako će radovi na budućoj pruzi, ako ikad bude i napravljena, iznositi oko 100 milijuna kuna.

Građani koje smo pitali jesu li i dalje za obnovu željezničke pruge, odgovaraju potvrdno. „Mislim da je to dobra ideja jer bi mnogi građani Petrinje baš vlakom htjeli putovati do Siska, a bilo bi im vjerojatno i jeftinije", rekao nam je jedan naš sugrađanin. „Trebalo bi pokušati nagovoriti HŽ da promjeni mišljenje i što prije obnovi prugu jer prometna povezanost je jedna od ključnih pretpostavki za gospodarski razvitak jednog mjesta", odgovara nam jedna naša sugrađanka.

Građani su složni kako je pruga potrebna zbog što bolje prometne povezanosti s ostatkom Sisačko-moslavačke županije. „Veliki problem je u tome što naša županija nije povezana recipročno po svim dijelovima. Istočni dio naše županije s Petrinjom ili Siskom, to je jako loša prometna povezanost. Takav jedan organizirani prijevoz, kada bi se uspostavila pruga, nama bi olakšala povezanost", ističu građani.

Neki su se prisjetili te pruge koju su koristili u svojim mladim danima. „Smatram da ta pruga ima prednost ako će se produživati do Karlovca, kako je nekada bila ideja. Tu prugu su koristila naša sela prema Glini, odnosno sela od Petrinje koja su išla prema tom dijelu grada jer im je to bila jedina povezanost s Petrinjom i Siskom. Žao mi je što se to ne prepoznaje. Ako gledaju tu neku gospodarsku strukturu i isplativost ulaganja ne samo u putnički prijevoz, nego i u prijevoz koji bi se koristio u neke komercijalne svrhe što se tiče HŽ-a, onda ih i razumijemo zašto to ne žele", odgovara nam jedna naša sugrađanka.
 
StanicaPetrinja022 Ukoliko HŽ već nema financijskih sredstava za izgradnju pruge, zanimalo nas je postoji li mogućnost da, ukoliko Grad ili Županija zajedno pripreme projekt, umjesto pruge dobijemo biciklističku i pješačku stazu. „Budući da navedena dionica pruge nije ukinuta te je sastavni dio željezničke mreže pod upravljanjem HŽI-a, za projekt izgradnje pješačke i biciklističke staze od Sisak Capraga do Petrinje, HŽ Infrastruktura ne može izdati suglasnost", odgovaraju nam iz HŽ Infrastrukture.

Građani koje smo pitali poručuju kako prioritet mora biti željeznička pruga. „Bilo bi u redu. Znači ako ništa ne bi bilo od pruge, bilo bi dobro da se realizira taj projekt. Bilo bi više sadržaja u kojima bi Petrinjci mogli više uživati", rekli su svoje mišljenje građani na ovu ideju. „Ta ideja o turističkom programu ne bi bila loša. Sve je bolje nego ovo što danas imamo zaraslu prugu. To je jedan kapacitet koji bi se jako dobro mogao iskoristiti", govore nam građani.

Dolaze izbori, kako parlamentarni ove, tako i lokalni iduće godine, možda ćemo ponovno, po tko zna koji put svečano otvarati početak obnove radova na željezničkoj pruzi. Sve za dobar kadar i tonski zapis te pokoji redak u tekstu. Kako bi rekla gospođa koja najavljuje vlakove na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, ali u našem kontekstu: „Putnički vlak iz Sisak Capraga za Petrinju kasni u polasku tri godine...", dodat ćemo samo, od početka najavljene obnove.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc