obnova hrama u glini 5 GLINA - Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gospodina Gospodina Gerasima počela je obnova hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Glini.

Hram u Glini izgrađen je 1963.g. prilozima braće Srba raseljenih po Americi i Kanadi. S obzirom da je stara Glinska Crkva posle strašnog pokolja Pravoslavnog naroda (preko 1560 ljudi poklano) u njoj srušena od ustaša 1941.g. Glina i Glinski Pravoslavni narod nije imao gde da se molitveno okuplja jer tadašnja vlast nije dala dozvolu za izgradnju nove crkve.

Tek dvadeset godina posle rušenja stare crkve dobijena je dozvola za gradnju nove koja je prilozima našeg naroda iz Gline i dijaspore vrlo brzo izgrađena.

Nažalost avgusta mjeseca 1995.g. nova crkva je minirana i tom prilikom je pretrpela znatna oštećenja. Dio crkve je obnovljen krajem 2003.g. ( toranj i kupola) a nastavak radova na kompletnoj obnovi počeo je ovih dana. Planira se izmjena krovišta hrama kao i kompletna obnova unutrašnjosti. Nadamo se da ćemo molitvama Presvete Majke Božije kome je hram i posvećen završiti planiranu obnovu do praznika Rođenja Presvete Bogorodice koji je ujedno i slava hrama.

protojerej Slobodan Drakulić
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc