MZLJ pomoc Baniji 32 GLINA – Dušanka Vukajlović uspela je da zadrži, ali ne i da sakrije suze kada je čula da dolazimo iz Beograda. Sreli smo je u porti Crkve Svete Petke u Sisku. S još nekoliko desetina ljudi došla je da primi humanitarnu pomoć koju je za socijalno ugrožene srpske porodice obezbedila, zahvaljujući darodavcima, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska. Većina tu okupljenog naroda izbegava razgovor s novinarima, ustežu se da govore o svojoj muci. Dušanka nam ljubazno odgovara na sva pitanja. Penzionerka je, kaže, i živi s majkom a jedina primanja su im njena penzija od 1.000 kuna (oko 130 evra).

– Svi ovde teško žive, nezaposlenost je velika, pa se snalazimo kako znamo i umemo. Svaka pomoć nam je dobrodošla i drago mi je da ste došli lepim povodom. A i nama je ovo prilika da se malo okupimo i vidimo – kaže Dušanka koja, s prekidima, u Sisku živi od svoje devete godine.

A ima li međunacionalnih tenzija?

– Lično nikada nisam imala takvih problema. Ružnih stvari, svakako, ima, ali to je sve uglavnom politika koja malo dotične običnog čoveka koji se trudi da sa svojom porodicom preživi i pregura mesec – kaže Dušanka Vukajlović.

Podelom humanitarnih paketa s hranom i sredstvima za higijenu Mitropolija zagrebačko-ljubljanska započela je u Sisku akciju pomoći srpskom stanovništvu. U planu je da ona bude nastavljena u saradnji s drugim arhijerejima čije su eparhije na teritoriji Hrvatske. Najugroženijima iz Siska je dodeljena i pomoć u beloj tehnici, mašinama za pranje rublja i šporetima. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je da je akcija i započeta jer je uočeno da brojni vernici SPC žive na ivici egzistencije.

– Naročitu pažnju obratićemo na pomoć srpskom stanovništvu na Baniji, u Lici, Dalmaciji, Zapadnoj Slavoniji – kaže mitropolit Porfirije.

S lokalnim sveštenstvom, on je uručio humanitarne pakete i Srbima u Glini, kao i onima koji žive desetak kilometara odatle, u selu Mali Gradac. Stare drvene kuće ovog banijskog sela raštrkane su i razdvojene jedne od drugih voćnjacima, šljivicima i velikim livadama. Tu živi pedesetak Srba, uglavnom u poznijim godinama.

U jednoj od njih, sagrađenoj 1905. godine, živi tročlana porodica Drekić, koja se izdržava uglavnom od poljoprivrede. Na dar su dobili motokultivator. Domaćica te kuće, Drekićevica, kako nam se predstavlja, objašnjava da nemaju stalnih mesečnih prihoda, ali i da joj ne smeta ni težak rad na njivi ni staranje o životinjama. Evica Drekić svoj Mali Gradac ne bi menjala „ni za jednu veliku gradurinu”. Ne smeta joj ni kada puteve zaveje sneg, ni kada treba poraniti da se namire životinje, ni kada treba ići u njivu.

– Navikla sam da živim ovde u selu i nikada ne bih mogla da se preselim u grad – kaže Drekićevica, dok stoji u svom dvorištu, okružena kokoškama, zelenim brdima i tišinom.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc