demineri SISAK - Od rujna kreće razminiranje 6,8 kvadratnih kilometara poljoprivredne površine na području Sisačko-moslavačke županije. Posao je to vrijedan 57 milijuna kuna od kojih 85 posto ide iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a ostalo osigurava RH.

Riječ je o drugoj fazi projekta razminiranja poljoprivrednih površina kojim će se u Hrvatskoj od mina očistiti ukupno25 kvadratnih kilometara.

"Nakon prve faze u kojem je razminirano također 25 kvadratnih kilometara slijedi nam novo razminiranje u sedam županija. Ukupni trošak obje faze je nešto više od 381 milijun kuna." - rekao je u ponedjeljak u Sisku Neven Karas, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, prilikom potpisivanja ugovora s tvrtkama koje će sudjelovati u razminiranju Sisačko-moslavačke županije.

Trenutačno je u Hrvatskoj 444 kvadratna kilometra minski sumnjivog terena na području 68 gradova i općina, a Sisačko-moslavačka županija je, nakon Ličko-senjske, najzagađenija minama.

"Nakon što smo ove godine već u SMŽ razminirali 13 kvadratnih kilometara poljoprivredne površine za 91 milijun kuna, od polovice rujna razminirat ćemo dodatnih 6,8 kilometara na području Petrinje, Jasenovca te sunjskih naselja Novoselci i Bobovac. Nakon toga ostaje nam još tri kilometra poljoprivrednih i 59 kilometara kvadratnih šumskih površina za očistiti. Cilj je da naša županija do 2018. bude bez mina." - rekao je župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Radovi u SMŽ kreću u prvoj polovici rujna, nakon čega će se početi razminirati i poljoprivredne površine u ostalih šest županija.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc