Milan Busić: Volim svoj kraj, svoj narod, tradiciju i običaje ali poštujem i zemlju u kojoj živim
Milan Busić: Volim svoj kraj, svoj narod, tradiciju i običaje ali poštujem i zemlju u kojoj živim
DVOR NA UNI - Velika se bura digla ovih dana na društvenim mrežama ali i pojedinim hrvatskim portalima u vezi Milana Busića, mladića iz Perne kod Topuskog. Naime njemu se na teret stavlja da je 19. avgusta na proslavi praznika Preobraženja Gospodnjeg u Rujevcu kod Dvora na Uni sa kokardom na glavi i srpskim obilježjima na majici narušio javni mir i bezbjednost. U prilog tome ide i fotografija i video snimak koji je postavio na svoj profil na društvenoj mreži Facebook.

On je iste večeri priveden, a od tada njegov život se pretvara u pakao. Po njegovim riječima prvo ga je u policijskoj stanici ispitivala policijska službenica Katica Federbar za čije metode ispitivanja Busić kaže da su više ličile na Gestapovske nego na normalne za jednu demokratsku državu, članicu EU.

Sporna fotografija: Milan Busić na zboru u Rujevcu (desno)
Sporna fotografija: Milan Busić na zboru u Rujevcu (desno)
Na njegovu primjedbu da je u zadnje vrijeme ustaški pozdrav “Za dom spremni” opšteprisutan u Hrvatskoj, prema njegovim riječima, policijska službenica mu je odgovorila da je njen djed bio ustaša iz Like i da je ona Hrvatica, a da su oni uvijek za dom spremni.

Narednih dana vijest o ovom incidentu procurila je u javnost i objavljena je na nekoliko hrvatskih portala koji su pozivali na linč Milana Busića. Tome su se pridružili i ljudi koji su u komentarima ispod tekstova prijetili Busiću smrću, a pritisak se iz dana u dan povećavao.

Busić je još nekoliko puta privođen na informativni razgovor.

Busić ističe da on nije četnik niti će biti i da se nikada nije tako izjašnjavao niti je ikada bilo kog Hrvata uvrijedio po nacionalnoj osnovi. Grb i majica sa istim grbom Srbije koju je nosio na zboru u Rujevcu nema veze sa četničkom kokardom već, kako Busić ističe, je to obilježje staro vijekovima, još od doba Nemanjića, Obrenovića, Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, države Srba, Hrvata i Slovenaca u kom je uz njega bila i šahovnica.

milan busic 1
Busić je ogorčen dvostrukim aršinima jer kako je moguće da majica BiH, Njemačke i drugih zemalja ne predstavlja problem, a majica Srbije predstavlja grijeh?

Kako kaže, Hrvatska je njegova zemlja u kojoj živi i koju poštuje ali ne može da se odrekne majke Srbije, krsne slave i običaja. Milan kaže da je on običan mali čovjek, Srbin koji drži do svojih običaja i tradicije, voli svoj kraj i svoj narod, a da su od njega mediji napravili velikog čovjeka i velikog Srbina i tako dodatno podgrijali već usijanu antisrpsku atmosferu u Hrvatskoj.

On takođe apeluje na članove grupe na društvenoj mreži Facebook pod nazivom “Svi smo mi Milan Busić”, a koja je otvorena u znak podrške njemu, da ne postavljaju fotografije policijske službenice Katice Federbar i njene porodice i da se uzdrže od prijetnji, četnikovanja i sličnog jer bi to samo moglo pogoršati već tešku situaciju u kojoj se nalazi. Zahvaljuje se svima na podršci ali moli sve da ostanu suzdržani i smireni.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc