mamograf PETRINJA - Dom zdravlja Petrinja dobio je novi RTG uređaj za rano otkrivanje karcinoma dojke – mamograf, vrijedan oko 250.000,00 kuna.

„Izuzetna mi je čast što možemo pustiti u rad još jedan uređaj u našoj županiji koji će pomoći ne samo u boljem i kvalitetnijem pružanju zdravstvene zaštite nego i u ranom otkrivanju karcinoma dojke. Mi smo postojeći uređaj koji je star, ali još uvijek u funkciji, prebacili na lokaciju u Topusko kako bi i području Topuskog, Gline i Gvozda gdje nam živi oko 15 do 16 tisuća stanovnika – od toga više od 50% žena, približili mogućnost ranog otkrivanja karcinoma dojke, kako žene ne bi morale putovati u Petrinju, Sisak ili na neku drugu lokaciju. Sredstva su za nabavku novog mamografa osigurana iz županijskih decentraliziranih sredstava", rekao je v.d.ravnatelja Doma zdravlja Petrinja, Zdenko Matijašec. Napomenuo je kako ova ustanova trenutno posluje dobro, bez gubitaka.

"Relativno smo na pozitivnoj nuli. Nabavljamo i drugu opremu, odnosno, opremamo sada bolje i kvalitetnije laboratorij u Glini jednim novim hematološkim i biokemijskim analizatorom što je isto osigurano iz decentraliziranih sredstava naše županije i nadamo se da ćemo time poboljšati kvalitetu zdravstvene zaštite ovog kraja koji je, mislim, još uvijek relativno ugrožen manjkom kvalitetne zdravstvene zaštite", kazao je Matijašec.

„Drago mi je da smo u nekoliko dana uspjeli nabaviti i instalirati određene uređaje i opremu i ovdje u petrinjskom Domu zdravlja i u našoj bolnici „Dr.Ivo Pedišić" i županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Imali ste priliku vidjeti koliko je u zadnje vrijeme uloženo financijskih sredstava kako bi poboljšali zdravstvenu skrb u našoj županiji. Ovdje se radi o novom uređaju – mamografu koji će doprinijeti ranoj dijagnostici raka dojke. Dakle, ono što je jako bitno za populaciju koja živi u našoj županiji. Naša županija je po dobnoj strukturi stanovništva jedna od najstarijih županija. Imamo i velik broj žena – žene su većina i zato je potrebno da imamo kvalitetnu dijagnostiku kako bi liječenje moglo krenuti na vrijeme", rekao je danas u Petrinji župan Ivo Žinić.

Najavio je kako će u petrinjskom Domu zdravlja osim nabavke novih uređaja biti potrebno poraditi i na poboljšanju ostalih uvjeta.

„Vidimo da i ove zgrade Doma zdravlja Petrinja imaju prostore koji nisu najkvalitetniji. Evo i ova zgrada ima salonitni krov koji prokišnjava. Morat ćemo tu nešto učiniti i pronaći značajnija financijska sredstva kojima ćemo riješiti prostor kako bi liječnici imali kvalitetnije uvjete za rad. Samim tim osigurat ćemo i kvalitetniju skrb za pacijente", kaže Žinić .

„Drago mi je da idemo u onom smjeru koji smo svi zajedno dogovorili a to je da zdravstvena skrb ne bude centralizirana na samo jednom mjestu, pa je s te strane pohvalno da je stari uređaj koji je ovdje bio instaliran, prebačen u Topusko, da se brine i o ispostavi u Glini i drugim ispostavama jer na taj način će i u tim ruralnim područjima, udaljenim od samog središta biti kvalitetnija zdravstvena skrb. Ne trebamo imati sve centralizirano i vući ljude iz udaljenih mjesta da moraju sve pretrage obavljati u Sisku ili negdje drugdje. Moramo što je moguće više decentralizirati određene usluge, pogotovo dijagnosticiranja i laboratorijskih pretraga. Na tome ćemo itekako poraditi. Ono za što se ja zalažem je da stanovništvo ove županije mora imati jednaku zdravstvenu zaštitu kao i u drugim dijelovima Hrvatske, kao u centru Zagrebu", rekao je župan.

Podsjetio je kako je u sisačkoj bolnici prije nekoliko dana u rad pušten novi CT uređaj vrijedan više od 4 milijuna kuna te kako je u planu instaliranje novog uređaja za magnetsku rezonanciju.

„Imamo tu određenih poteškoća. Već je gotovo dogovoreno i s dobavljačima i sa svima da se uređaj instalira. Moramo još neke stvari dogovoriti oko načina financiranja. Vjerujem da ćemo do kraja godine u našoj bolnici imati novi magnet. Radit ćemo i dalje na kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti", poručio je Žinić na današnjoj prezentaciji novog mamografa u petrinjskom Domu zdravlja.

Novi uređaj još mora dobiti atest, no v.d.ravnatelja Zdenko Matijašec vjeruje kako će već od idućeg tjedna biti u funkciji.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc