munjara PETRINJA - „Munjara je uvijek bila velika inspiracija za Petrinjke i Petrinjce koji su govorili kako treba biti ukras ovoga našega grada. Imali smo jako puno problema oko ishodovanja dokumentacije koja je bila zahtjevna. Prije svega problem su bili vlasnički odnosi. Vlasnički odnosi su bili takvi da je HEP na to stavio „šapu" i ostavio u gradu devastirani objekt. Tražili smo da objekt prepuste Gradu Petrinji, ali to nismo uspjeli ishoditi. Na kraju smo, kroz procjenu vrijednosti ovog objekta koji je bio više od 29 tisuća eura, kupili zgradu koja nam je trebala pripasti, da bi imali vlasništvo 1/1 i da bi mogli aplicirati na projekt 5 nerazvijenih gradova. Uspjeli smo napraviti idejno rješenje i ono što je u interventnom planu.

Objekt neće biti samo muzej neke priče, nego sve ono što nosi baština kroz vrijednosti našega grada koje treba pokazati. Ovdje treba biti objekt koji bi se proširio na sami dio obale Petrinčice na kojoj bi bila velika terasa. Budući multimedijalni centar dodatno bi trebao obogatiti turističku ponudu grada.“ - rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje, u četvrtak, 1. rujna 2016.g, tijekom predstavljanja idejnog rješenja objekta „Munjare“.

Zgrada „Munjare" na petrinjskom Šetalištu Kajetana Knežića, uz rijeku Petrinjčicu, sagrađena je u 1910. godine kako bi Petrinju opskrbljivala električnom energijom. Do 1948. godine kada prestaje s radom, u ovom se objektu proizvodilo oko 115 tisuća kWh godišnje, rekla je Vlasta Vuglec, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša grada Petrinje, te dodala: „U Domovinskom ratu zgrada Munjare je devastirana. Zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa ostala je neobnovljena sve do današnjih dana.

Plan je da ovaj objekt postane multimedijalni centar grada Petrinje u sklopu kojeg će se nalaziti i muzej. Vlasničke odnose trebalo je riješiti kako bi se projekt Munjare mogao aplicirati na „Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot područja malih gradova na ratom pogođenim područjima" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije . Gradonačelnik Dumbović ovom prigodom još je naglasio kako će se zahvatima u komunalnoj infrastrukturi, velikim retencijskim bunarima riješiti i problem poplavljivanja ovog dijela grada uz rijeku Petrinjčicu.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc