mozaik za mir PETRINJA - „Stablo mira pokazuje ono što je najvažnije, zajedništvo, okupljanje. Ovdje danas neki mladi klinci, dečki i curice, pokazuju kako složiti jedan cvijet. Cvijet koji ima više različitih boja, spektar različitih boja koje čine jedan cvijet. To je poruka da je različitost u životu prednost a ne mana. Zbog razlika dolazi do onoga što je najstrašnije a to su ratovi. Ovdje s ovog mjesta daje se snažna poruka s područja koje je devastirano i uništeno ratom, koje jednostavno vapi za mirom. Nama treba mir. Mir je ono što se ne može kupiti. On se gradi ljudskošću, dostojanstvom, tolerancijom, ljubavlju.“ – rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje, kod Stabla mira gdje su se u utorak, 20. rujna 2016.g., okupila mnoga djeca kako bi zajednički obilježili Međunarodni dan mira.

Gradonačelnik je napomenuo kako se zahvaljuje svima u Hrvatskom domu, Arminu, medijima, svima koji su dali ogroman doprinos da i danas tradicionalno iz grada Petrinje sa Stabla mira ide poruka. „Ona mora ići i mir ne smije biti više u budućnosti bilo kakva tema, mir mora biti nešto što se podrazumijeva u svakom civiliziranom svijetu.“ – rekao je gradonačelnik Dumbović.

Armin hadžić, psiholog, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj pri Hrvatskom domu, rekao je kako Međunarodni dan mira obilježavaju već šestu godinu za redom, te dodao: „Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon pozvao je sve širom svijeta koji se bave mladima da na kreativan, edukativan način obilježimo Dan mira i mir kao najdragocjeniju vrijednost, mir kao nešto što nema alternative i ono što je najvažnije pravi odgoj, odgoj u duhu nenasilja. Ove godine imamo djecu iz prvih razreda 1. Osnovne škole, djeca iz drugih razreda Osnovne škole Dragutin Tadijanović, sa svojim učiteljicama, volonteri našeg Savjetovališta, koji slažu jedan mozaik mira na zadanu temu „Gradimo blokove - mozaike“. Tako i mi danas slažemo mozaike mira oko našeg Stabla mira posađenog 2011.godine.

Želimo zadržati ovaj kontinuitet da mladimo damo priliku da grade svoj svijet mira, nenasilja, da grade svoju Petrinju da bude za njih lijepa i na taj način doprinosimo i promičemo Petrinju kao grad prijatelj djece.“ – rekao je voditelj Hadžić te se posebno zahvalio gradonačelniku Dumboviću, jer kako je rekao: „Od prvog dana, od sadnje Stabla mira, prati nas i sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana mira.“ Gradonačelnik je ovom prigodom zapalio „svjetlo mira“.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc