Korablja 1
HRASTOVICA
- Jata gladnih škvoraca svakodnevno uzaludno nadlijeću hrastovačke vinograde u predjelima Varoš, Prisovlje, Kunčevo i Banovo: ptice više nemaju glavne hrane, berba je završila, mlado vino kipi, vrije, klokoće i pjeni se u podrumima domaćih vinogradara, među koje se „ugurala “ i petrinjska obitelj Belošević.

Oni u Prisovlju, središnjem seoskom vinogradskom prostoru, već godinama obrađuju svoj nasad više vrsta loze, a samo stotinjak metara nizbrdo imaju i podrum. Iznad njega, pak, novosagrađena je tradicijska hrvatska drvena korablja, prva takva izvorna građevina u Hrastovici namijenjena za seoski turizam.

Korablja 2
– Naša se obitelj odlučila za organizirani uzgoj vinove loze, preradu grožđa, proizvodnju i plasman vina, uz turističku ponudu degustacije vina, voćnih prerađevina i šumskih plodova. Ovakav program realizirat ćemo s vlastitim podrumom, kušaonicom vina s 50 mjesta i dvije višekrevetne sobe, svaka s vlastitim sanitarnim čvorom. Ovaj tjedan „prošli“ smo u pregledu inspekcije Ministarstva turizma, čije poticaje koristimo, uz slična namijenska sredstva od Ministarstva gospodarstva, Sisačko moslavačke županije, Grada Petrinje i vlastitog ulaganja s dva obiteljska kredita - veli nam Zvonko Belošević, poznati Petrinjac, umirovljeni inž. metalurgije, vrlo aktivan lovac, hrvački dužnosnik, dobrovoljni vatrogasac, skijaš, vinogradar…

–Ostvaruje mi se želja iz mladosti, bila bi i prije, a usporili je Domovinski rat i poratna obnova – dodaje Zagorac po rođenju, glava OPG Belošević. U svemu planiranju, a osobito radu, ravnopravno i jednako slijede ga supruga Ankica, sin Krešimir i snaha Nikolina.

U Majskom Trtniku kod Gline kupili su, rastavili i ponovo na uzbrdici Hrastovice složili visoku hrastovu drvenjaču, glavni objekt svog novog seosko-vinogradarskog zanimanja. Očekuju dobre poslovne rezultate, vjeruju u prirodni položaj i turističko-izletničke mogućnosti Hrastovačke gore, do čijeg vrha s Piramidom i Planinarskog doma Matija Filjak pokraj njihovog novog objekta vodi jedan krak pješačke staze. – Odmah s dobivanjem odobrenja i suglasnosti kreditora o pravilno utrošenim sredstvima, započeo sam legalizaciju imanja, finiširanje opremanja soba i dovršenje namještanja kušaonice.

Korablja 3
U njoj će se prvi puta za ovojesensko Martinje sastati Udruga vinogradara i voćara petrinjskog vinogorja i uručiti diplome s ocijenjivanja vina iz lanjskog uroda. Odvojeno ću u obiteljsku korablju također za svečanost sv. Martina pozvati susjede i prijatelje vinogradare iz cijele Hrastovice- najavljuje Z. Belošević.

Ne sumnjamo kako će se svatko od njih pojedinačno ponositi iznimnim količinama i kvalitetom vina iz upravo okončane berbe. I kod OPG Belošević izvrsno su rodili grozdovi petrinjskog škleta, rajnskog rizlinga, graševine, pinota, a u rodnoj godini dobro je napredovalo mlada novoposađena loza frankovke, čija će berba za koju godinu također završiti u inoks bačvama u podrumu korablje. Beloševići se još u Petrinji nisu dogovorili kako će imenovati i zvati, po tradiciji i običaju, ovaj svoj drugi dom u Hrastovici.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc