Suva medja 4
GLINA - Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Boro Rkman i dogradonačelnik Gline Đuro Stojić zajedno sa SDSS-ovom vijećnicom glinskoga Gradskog vijeća Ljubom Vrga obišli su stanovnike tri sela u sastavu Grada Gline koja na tzv „suvoj međi“ graniče sa Bosnom i Hercegovinom. Osim uobičajenog obilaska u kojem srpski predstavnici nalaze modele kako pomoći malobrojnim ljudima uglavnom starije životne dobi, povod današnje posjete je učestala pljačka i teror koje stanovništvo trpi od kriminalnih grupa i lopovskih bandi koje „upadaju“ sa druge strane granice!

Pljačke i otimačina ionako oskudne povratničke imovine dešava se čak i „u po bijela dana“, a noću mještani gotovo i ne spavaju. Pljačke su intenzivirane poslednjih nekoliko dana, a policija nastoji ući lopovima u trag. „Ni noćas kao ni niz noći unazad nisam oka sklopio. Skačem na svaki šum i svaki zvuk jer sam se mukom borio da se skućim pa da mi sada lopovito raznose, rezignirano priča Branko Lončar iz zaseoka „Crljena“ u Malom Obljaju.

Branko je sa porodicom živio u Mariboru. Došao je na rodni “numer” da živi život dostojan čovjeka. Svestran majstor i umjetnik kuću je uredio za svoju dušu, svoju porodicu i prijatelje koji dođu kada se zažele odmora u netaknutoj prirodi i ambijentu u kojem kao da je vrijeme stalo. Život mu zagorčavaju kriminalci jer kaže da ni na trenutak ne smije ostaviti kuću i otići kao čovjek do 25 kilometara udaljene Gline ili sa suprugom u posjetu djeci u Republiku Srpsku. Da oboje odemo ne bi imali šta naći jer vidite da otimaju i kradu i pored prisustnih i živih ljudi. Zato ni ne spava noću čuvajući imovinu!

Upravo su Mali i Veliki Obljaj, te Bojna – tri naselja u kojima je jedva sve skupa pedesetak povratnika, najčešće na meti kriminalaca. Od granice sa BiH djeli ih nepunih kilometar i po. Obzirom da ovdje za razliku od ostatka granice dvije države ne razdvaja rijeka Glina, već kopno – šuma i raslinje (otuda i naziv „suva međa“ op.a.), lopovima je upad u RH znatno olakšan, a šuma i zarasla nekdašnja uzorna srpska imanja lopovima olakšavaju, a policiji otežavaju posao!

Milan Lalić povratnik u obljajski zaseok Dukići ostao je prije dvije noći bez rakijskog kazana. „Bio je još vruć jer sam istavio uveče zadnji i planirao ujutro nastaviti novi. Kada sam se probudio kazana nije bilo priča Milan pokazujući krajnje nepristupačan teren ispod kuće koji nije omeo lopove u krađi. Peć je našao stotinjak metara ispod kuće, ali od skupog bakarnog kazana ni traga!

Proizvodnja domaće autohtone rakije mu je jedini izvor prihoda u kućanstvu bez struje!!! Za nastavak posla namjerava osposobiti stari kazan star preko sto godina! „Šta da radim. I da čekam cijelu noć i čak i da ih nađem u svojoj avliji šta im mogu i šta im smijem. Ništa. Jer ko zna možda budu i naoružani, a i ja nemam pravo nikoga lišavati slobode jer bi samo sebi natovario problem.

Iako je prikupio svu dokumentaciju i predao je u nadležni Vladin resor, Milan već tri godine čeka zeleno svjetlo i sredstva dakako za instalaciju solarnih panel ploča kako bi imao struju u kući. Struja bi olakšala život njemu i majci ali i otežala posao lopovima. Bez struje koje nema zbog 800 metara “linije” za koju HEP nema sredstava iako godinama ostvaruje ekstraprihode, oslonjen je na budno oko i na svoje banijske pse. Čak ni psi noću ne laju na lopove jer to su dobroćudni lovački psi koji u svakom čovjeku vide dobrotu. A i nedavno nam je jedan pas bio otrovan i jedva je preživio, jada se Milanova majka. Ukupno je zadnjih četiri-pet dana provaljeno u desetak objekata. Milanu Dukiću je provalom u kuću nestalo 1 600 kuna koje je od socijalne pomoći sakupljao da kupi svinjče za zimu. A nestale su i tri kutije cigareta koje su bile na stolu kao i neispravan mobitel. Veljko Kokić iz Bojne koji u kući živi sa ostarjelom majkom ostao je bez motorne testere i još nekih tehničkih stvari. Čak i bez pola pileće salame koja je bila na stolu dok je on na nekoliko sati boravio u Glini. U kuću Miloša Baždara provaljeno je bez obzira na alarm i odnešena je motorna pila, tranzistor, ražanj sa okretačem, a vlasnik je prilikom dolaska kući zatekao svoju auto prikolicu natovarenu sopstvenim stvarima po koju su se očito lopovi kanili vratiti.

Kod Eremija, staraca od preko 80 godina provalili su kroz prozor od toaleta. Mislili su da je baka koju su vidjeli na dvorištu sama. Kako kazuju Eremije, jedan je vani čuvao stražu a drugi koji je provaljivao u kuću nemalo se iznenadio kada je u kući zatekao starca. „Kad sam ga vidio kako uskače i koliko je iznenađen kada me je ugledao pozvao sam ga na rakiju jer iz „mo’e kuće nigda niko nije izaša a da ne pop'je čašicu rakije u znak časti“, gorko šaljivim tonom kazuje starina Stanko. Umjesto ponuđene banijske rakije lopovi su preko ograde pobjegli u njivu i dalje u šumu prema granici.

Mira nema ni 83-godišnja Danica Milošević iz Bojne. U utorak je u pola dana sprečila dvojicu lopova da pored nje žive na silu uđu u kuću. Pitala ih je kuda idu i kada je dobila odgovor da idu u kuću da piju vode uputila ih je na izvor udaljen desetak metara od kuće. Ništa joj nije ukradeno iako kaže da već godinama, pogotovo unazad sedam godina od kako joj je umro muž, nema spokoja ni mirnog života. Noću čujem glasove po avliji. Najčešće ih i ne razumijem kojim jezikom „divane“. Kad ih čujem ne javljam se i „živa se ne činim“ do jutra! Iako živi sa kćerkom Mirjanom, starica živi u strahu. „Bog vam dava' djeco što ste nas obišli i što nas ob’lazite. Bog dava' sve dobro i ovoj policiji jer kad ih vidimo da prođu kroz selo lakše nam je. Vođe sam pedeset godina. Sa mojim pokojnim čo’ekom sam stekla imovinu i ne idem nikuda odavle, kroz suze priča starica.

Poslastica kriminalaca su vikendice, a ne prežu ni da opljačkaju i one koji poslom dođu u selo kao što prije neki dan provalom u kombi koji je stajao zakljčuan na cesti šumske radnike „olakšali“ za 300 kuna i „gablec“! U zadnjoj najezdi pljačke materijalno je najlošije prošao mladi doseljenik u Bojnu Martin koji je rodni Sisak i Zagreb u kojem je živio zamjenio za Bojnu. Kako tvrdi ovaj mladi Hrvat ostao je bez imovine vrijedne oko dvadesetak hiljada kuna. Odnesen mu je laptop, više motornih pila, mobiteli, čak i pola flaše koka kole koju je desetak metara ispod kuće našao praznu i dao je policiji radi mogućih otisaka lopova. Kaže da će nakon učestalih krađa kao i krađe šume koju je kupio, odseliti iz Bojne iako je imao ozbiljnu namjeru dovesti još nekolicinu prijatelja da proizvode i žive zdravo na „suvoj međi“! Kako su rekli odreda svi oštećeni scenarij je gotovo identičan; dvojica muškaraca šeću tokom dana selima obučeni kao planinari sa ruksakom na leđima i sjekiricama za pojasom. Na eventualni upit mještana odgovaraju da sakupljaju kestenje! U suštini kao dio organizovanih kriminalnih krupa oni su prethodnica za izviđanje nakon kojih slijede noćne akcije. A ako se uvjere da u „tipovanoj kući“ trenutno nikoga nema ili da je u dvorištu samo starac ili starica – sami obavljaju akciju ne čekajući noć!

Želja nam je bila solidarisati se sa ljudima, iskazati im podršku i vidjeti šta kao njihovi predstavnici možemo učiniti da se stane na kraj ovakvoj vrsti terora nad malobrojnim stanovništvom, rekao je dožupan Rkman stranačkoj press službi. Dodao je kako i njega i kolege raduje povjerenje koje mještani imaju u policiju. Pozvali smo sunarodnike da sarađuju sa policijom i da im dostavljaju svaku informaciju jer na takav način pomažu sebi. Istina, kako je rekao, velik je probem što „suva međa“ nije pokrivena signalom teleoperatera pa mještani nemaju efikasan mehanizam dojave. Ostaje, dodao je, uska saradnja mještana sa policijom pri direktnim kontaktima kao što je bio i današnji jer smo se u nekoliko navrata obilazeći ova tri sela našli sa policijskim patrolama. Mještane donekle umiruje činjenica da policijske patrole ovim selima prolaze i noću, a od policije ćemo zatražiti da bude što intenzivniji obilazak pograničnih policajaca pogotovo tokom moći, istakao je glinski dogradonačelnik Đuro Stojić.

Osim terora kroz obijanje kuća, otimanje i krađu imovine, Obljajci i Bojničani izloženi su nasilnoj krađi privatnih šuma u koje iz komšijske Bosne prelaze naoružane bande, a brine ih, istina neprovjerena informacija, da su odmah preko granice u Bosanskoj Bojni u prazne srpske kuće naseljene “vehabije”!
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc