razminiranje druga faza SISAK – U sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku predstavljena je druga faza operacije „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ u sklopu Programa ruralnog razvoja.

„U prvoj fazi koju smo pokrenuli prošle godine razminirano je više od 13 kvadratnih kilometara poljoprivrednih površina, vrlo uspješno na područjima Topuskog, Gline, Petrinje, Sunje i Siska. U drugoj fazi to su poljoprivredne površine na područjima Grada Gline, Općine Gvozd i naselja Madžari, Gora, Kričke, Košutarice, Novoselci i Bobovac, a završetkom ove faze preostalo bi vrlo, vrlo malo poljoprivrednih površina za razminiranje i uglavnom bi ostalo još dosta šumskog područja za razminiranje.“ – kazao je uvodno sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te je naglasio kako je Županija, u protekle dvije godine, za ove dvije faze razminiranja izdvojila oko 148 milijuna kuna.

Naglasio je i kako će uvođenje u radove druge faze biti u petak, 14. listopada, na četiri lokacije, a projekt je predstavio Stjepan Miheličnik, savjetnik za razminiranje, civilnu zaštitu i spašavanje u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša: „Svrha razminiranja je kako bi se vlasnicima poljoprivrednih površina omogućilo gospodarenje svojom imovinom i nastavak poljoprivredne proizvodnje. Ukupna površina razminiranja svih šest projekata je 6,8 kilometara kvadratnih u vrijednosti 56.212.882,90 kuna.“

Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje osvrnuo se na uložena županijska sredstva: „U odnosu na 550 milijuna kuna, do sada uloženih sredstava, dovoljno govori koliko se, s jedne strane, rasterećuje i Proračun Republike Hrvatske i omogućava da se grade vrtići, škole i ostali sadržaji na području Sisačko-moslavačke županije. Ono što svakako veseli je činjenica da razminiranjem poljoprivrednih površina mi prvenstveno rješavamo sigurnosti aspekt, međutim otvaramo i prostor gospodarskoj revitalizaciji tog prostora.“

Dodao je i kako je nažalost u Hrvatskoj u devet županija prisutan minski problem, a ono što svakako veseli je činjenica da se u Sisačko-moslavačkoj županiji rapidno smanjuje ta brojka minski sumnjivog prostora. Ne samo zahvaljujući ovoj mjeri, nego i nizu drugih, poput korištenja sredstava iz fondova EU, poput činjenice da su sve donacije usmjerili na područje Kotar šume što se, na kraju krajeva, reflektira u statistici broja žrtava na razini nula, što svakako veseli.

Istaknuo je i kako mine više nisu problem samo Republike Hrvatske, nego našim ulaskom u EU, mine su problem i Europske unije.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc