otkup kestena petrinja
PETRINJA - Petrinjski kesten je najbolji, najkvalitetniji, s tankom korom laganom za ljuštenje, otkupljujem ga godinama i tvrdim da je tako- jučer prijepodne na rubu gradskog placa uvjeravao nas je Nakilj Selini, slastičar iz Đakova.

Od čovjeka izdaleka bilo nam je drago čuti ovakve hvalospjeve jesenskom plodu čije šume okružuju naš grad i sada mu je doseg uroda. U osobnom vozilu Nakilj Selini dovezao je automatsku vagu, a u auto-prikolicu slaže kilograme otkupljenog ploda. Donosili su ga i muškarci i žene, prodaja se pronijela usmenim putom, isplata je na licu mjesta, osam kuna za kilogram.

–Danas je takva tarifa, idući tjedan ću opet doći i vidjeti kakva je ponuda. Više kestena, manja cijena- priča nam prijepodnevni gost Petrinje, od kojeg riječ po riječ doznajemo kako u Đakovu, pokraj kina, ima poznatu slastičarnicu u kojoj je prerađeni kesten iz Petrinje jesenski specijalitet.

– Ove godine je puno sitnog ploda i takav će u pire, a smrznutog imati čak do Nove godine. Krupniji kesten odmah pečem na vatri i takav vruć i garav sezonska je poslastica u našoj Slavoniji. Od otkupljenog petrinjskog kestena najmanje deset posto je crvljivo, što provjeravam potapanjem u vodu, u kojoj svaki neispravan ispliva na površinu. Ovom metodom može se provjeriti i crvljivost graha – doznajem mudrosti iskusnog slastičarskog obrtnika.

Albanac podrijetlom iz Makedonije od 1962. živi u Đakovu, uhodanu slastičarnicu kod kina ima od 1967., a u Petrinju će na novo punjenje prikolice opet idući utorak. Najčešće parkira uz rub ceste preko puta ulaza u dvorište kuće Davora Salopeka.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc