Kamioni sa trupcima u centru Petrinje
Kamioni sa trupcima u centru Petrinje
GLINA
- Mještanima srpske nacionalnosti na Baniji se već godinama krade šumska građa. To je moguće zato što mnogi vlasnici šuma na Baniji ali i drugim krajevima više ne žive u svojim kućama nego su raspršeni po čitavom svijetu. To omogućuje da ovim prostorom skupine šumskih lopova neometano krstare i sijeku drva, da bi ih kasnije preprodali pilanama. Sve se to uglavnom dešava bez aktivnije uloge MUP-a i pravosuđa. Malo je lopova koji završe na sudu, pa se nameće zaključak da se nezakonita krađa u obliku sječe odvija u tihoj sprezi s onima koji bi takvim rabotama trebali doskočiti.

Advokat Luka Šušak podnio je tako 12. septembra u ime Milana Dedića iz sela Živaje kod Siska kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu "zbog kaznenog djela teške krađe izvršene u šumi u Živaji". Naime, Dediću, koji živi u Njemačkoj, nepoznati su lopovi posjekli veći broj hrastovih stabala te trupce odveli u nepoznatom smjeru. U kaznenoj prijavi njegova advokata stoji da je riječ "o sprezi Policije, Šumarije i drugih", da se šume na Baniji godinama sistematski kradu te da je to zamalo legalizovan proces, piše Portal Novosti u tekstu koji smo prenijeli.

Zamjenik načelnika Općine Majur i predsjednik tamošnjega Vijeća srpske nacionalne manjine Đuro Jančić, kaže za Portal Novosti da u tom kraju lopovi već godinama pustoše šume i da u toj opštini ima oko 130 slučajeva krađe. Na 70 posto te zemlje su do kraja rata živjeli Srbi, ali su ostali vlasnici. Većina toga je oteta i pokradena. U tome institucije sudjeluju, jer tolerišu kradljivce, tako da je krađa ovdje skoro legalizovana. To po Jančiću predstavlja dovršavanje etničkog čišćenja.

Lager drva na ulazu u Vedro polje
Lager drva na ulazu u Vedro polje
Šume oko Majura i drugdje sijeku nakupci i vlasnici pilana koji organizuju ekipe za sječu, tvrdi Jančić. Vlasnicima lopovi govore da samo slobodno promatraju kako ih se pljačka, u suprotnom bi mogli još lošije proći.

Sa sličnom pričom i prijetnjama suočio se i Dragan Adžić iz Gline koji se obratio Banija Online portalu.

"Godinu dana se borim sa jednim sjekačem iz Petrinje koji mi je prošle godine sjekući trupce do moje ušao u moju šumu i sasjekao oko 20 m ogrijevnog drveta. Prijavio sam ga policiji i nadležnoj Šumariji. Od tog dana on meni prijeti da će me ubiti, zaklati, psuje majku četničku i puno toga još!! Županijsko odvjetništvo u Sisku na prijavu Glinske policije je odbilo moju tužbu. Prije par dana je dotični sjekao još jednu šumu nedaleko od te i opet mi unišio drveća u vrijednosti oko 500 evra" - očajan je Dragan koji, kako trenutno stoje stvari, može samo da gleda kako mu kradu imovinu.

Očigledno je da ćemo i dalje slušati i čitati izvještaje o krađama drva na Baniji i ostalim područjima na kojima su do rata Srbi bili većinsko stanovništvo, jer je "sprega Policije, Šumarije i drugih" prejaka.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc