banijska sara dumbovic
PETRINJA – U Petrinji je u nedjelju održana 1.smotra Banijske šare svinje. Smotru je organizirala Udruga Banijska šara svinja s ciljem popularizacije i revitalizacije ove autohtone pasmine čija se službena potvrda očekuje uskoro. Predsjednik udruge Mladen Čačić ima farmu svinja u Taborištu. Otvorio ju je jer se htio baviti onime što voli i što mu najviše leži. Prije dvije godine na pamet mu je pala ideja da bi se mogla ponovno početi proizvoditi banijska šara svinja:

„U kolovozu smo prije dvije godine uspojeli kod Dvora naći jednu krmaču, a nakon par mjeseci jednog nerasta u Šamaričkim brđanima. Uzeo sam ih na farmu da se hrane. Sada populacija pomalo raste. Na našoj farmi imamo devet krmači, dva nerasta, malih svinja ukupno sedamdesetak komada.“, rekao je Čačić.

banijska sara 1
U udruzi je jedanaest članova koji na sedam mjesta uzgajaju ovu svinju. Ako uspije zamisao Udruge banijska šara svinja postat će treća hrvatska autohtona pasmina. Prema sadašnjim podacima njezin je uzgoj počeo prije sto pedeset godina, a nastala je križanjem nekadašnje banijske bijele svinje koja je s američkim berkshirom. Svinja još uvijek nije za prodaju jer je u tijeku postupak selekcije koji nadzire Hrvatska agencija za poljoprivredu.

Pročelnik za poljoprivredu, gospodarstvo i komunalne djelatnosti Ante Marić, ujedno i član Udruge, kaže kako ih veseli da su uspjeli zainteresirati dosta ljudi za uzgoj. Ova smotra je prva u povijesti i Udruga će nastojati da postane tradicionalna manifestacija te dodao koje su daljnje ideje:

„Da polako prerasta u izložbu autohtonih pasmina hrvatske, da je osim banijske proširimo i na slavonsku i na turopoljsku, ali jednog dana, moje je razmišljanje, da je proširimo i na izložbu autohtonih pasmina regije. I naši susjedi imaju svoje autohtone pasmine svinja, a nigdje zasada nemamo sajam autohtonih pasmina svinja.“, rekao je Marić.

Grad Petrinja do sada jedini financijski podupire ovaj projekt. Na pitanje postoji li mogućnost da se Županija uključi u potporu ovog projekta zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević ističe kako će se pomoć potražiti u okviru Upravog odjela za poljoprivredu da se nađe mogućnost potpore i zajedničke aplikacije za financiranje projekta:

banijska sara
„Ovdje sam posebno zadovoljna kada vidim da imamo što za pokazati, da imamo registriranih umatičenih pedeset rasplodnih krmača što je veliki napredak u odnosu na prije par godina, kada nismo imalo gotovo ništa, kada smo imali svinjsku kugu i jedva smo uspjeli sačuvati koji primjerak da nam ne propadne ovaj rasplodni materijal.“

Smotru je obišao gradonačelnik Darinko Dumbović. Rekao je kako će autohtona svinja uroditi i autohtonim proizvodom:

„Ovdje je tim stručnjaka koji već godinu dana radi na jednom od dobrih projekata. Moramo vratiti izvornost, moramo vidjeti što su u budućnosti legla, upravo u Gradu Petrinji, kako ih proširiti. Ovaj prvi sajam je jedna vrsta simbolike koja daje poruku kako ćemo u budućnosti poticati zdrav život, kroz proizvode koje ovdje imamo.“

Nakon razgledavanja pasmine građani su degustirali kobasice od banijske šare svinje teške stotinu i sedamdeset kilograma koju je za ovu prigodu donirala Udruga.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc