sufinasiranje cesta
HRVATSKA KOSTAJNICA – Modelu po kojem jedinice lokalne samouprave zajedno sa Sisačko-moslavačkom županijom i Županijskom upravom za ceste, sudjeluju u sufinanciranju održavanja i sanacije županijskih cesta na svom području u omjeru 50:50 %, pridružili su se i Grad Hrvatska Kostajnica te općine Dvor i Majur.

Ugovori su potpisani danas u Hrvatskoj Kostajnici. Ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina kazao je kako je država, deseterostruko srezavši sredstva županijskim upravama za ceste, dovela u pitanje održavanje i sanaciju brojnih prometnica. Ovom problemu Sisačko – moslavačka županija i ŽUC pokušali su doskočiti upravo modelom po kojem održavanje i sanaciju prometnica zajedno sufinanciraju s jedinicama lokalne samouprave u omjeru 50:50.Ovaj model, kazao je Šapina, naišao je na dobar odjek u gradovima i općinama naše županije.

„Ova akcija je polučila rezultate. Odazvali su se načelnici i gradonačelnici većine od 19 jedinica lokalne uprave i samouprave – njih 13. Za Lekenik imamo stari ugovor koji je još prije potpisan, ali on će ići već početkom sljedeće godine, znači 14 jedinica se ukupno uključilo u ovaj program. To je jedan program u sklopu kojeg će jedinice lokalne uprave i samouprave zajedno sa Županijskom upravom za ceste uložiti znatna sredstva, odnosno više od 13 milijuna kuna“, rekao je Šapina. Dodao je kako su izborom izvođača putem javnih natječaja postignute znatne uštede.

Prema danas potpisanim ugovorima o izvanrednom održavanju županijskih cesta na području Općina Majur i Dvor te Grada Hrvatske Kostajnice, između ostalog, obnovit će se i LC 33159 u Čukuru u duljini od 800 metara. Vrijednost radova iznosit će 171 tisuću kuna.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović rekao je kako su na toj prometnici godinama imali probleme, pogotovo zimi kada školski autobus njome nije mogao prometovati i prevoziti djecu do škole.

„Očekujemo da ćemo konačno taj problem riješiti. Zamijenit ćemo taj asfaltni zastor. Grad nema novaca, ali snaći ćemo se, doći će do prodaje nekakve imovine, vjerojatno kuća u državnom vlasništvu. Jedan ugovor je potpisan, očekujemo sredstva pa ćemo iz njih sufinancirati ovu cestu“, kazao je gradonačelnik Paunović.

U Dvoru će se urediti prilazna cesta u duljini od 500 metara. Radovi su vrijedni 443 tisuće kuna. Ugovor za Općinu Dvor potpisao je njezin načelnik Nikola Arbutina.

„Iako u ovim teškim uvjetima nemamo dovoljno novca, našli smo sredstva da ipak poboljšamo infrastrukturu na našim područjima. U budućnosti je jedinicama lokalne samouprave potrebno osigurati više novca, a ne da se kao dosad sav teret prebacuje na njih. Ova ideja je dobra kako bismo našim građanima, ipak, i u teškim uvjetima, osigurali bolju infrastrukturu “, kazao je Arbutina.

Na području Općine Majur obnovit će se LC 33128 čija će obnova koštati oko 301 tisuću kuna. Načelnica Klementina Karanović rekla je kako su upravo ovu prometnicu odredili kao prioritet.

„To jesu županijske ceste, ali zbog našeg dogovora, mi smo imali mogućnost sami odrediti koje su ceste na našem području najkritičnije. Nažalost, mi se danas borimo s osnovnom infrastrukturom, ima jako puno cesta … Ja se nadam da će se ovakav način rada nastaviti i ubuduće i da će iznos sufinanciranja, što se tiče Županije biti veći, a naš manji ili da ga neće uopće biti. Nadam se da će ceste koje su jedan od najvećih problema u našoj županiji u budućnosti biti sve bolje i bolje“, rekla je načelnica Općine Majur.

Župan Ivo Žinić kazao je kako je ovaj model zajedničkog financiranja učinkovit, ali ne i dugoročno održiv.

„Vidljivo je da ćemo kroz ovaj program obnoviti oko 30 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Uložit će se veliki iznos – to je gotovo 13 milijuna kuna. Toliko nije uloženo u zadnje dvije godine na obnovi ovakvih prometnica. Vjerujem da ćemo u budućnosti to moći drugačije financirati. Apsolutno, primjedba gospođe Karanović je na mjestu. Pokušat ćemo sljedeće godine smanjiti sudjelovanje gradova i općina, a povećati ovaj iznos Županijske uprave za ceste. Možda, ako budu bolja vremena i ako se pronađe jedan kvalitetniji model financiranja cesta, vjerujem da jedinice lokane samouprave i neće morati sudjelovati u obnavljanju ovih prometnica, nego na obnavljanju svojih prometnica koje su pod njihovom ingerencijom. Međutim, moram reći da dobar dio ovih cesta, bez obzira što su one kategorizirane kao županijske, po karakteru i stvarnom prometu one doista to nisu. S te strane, to je razumijevanje obostrano i vjerujem da ćemo nastaviti ovako dobru ideju“, kazao je župan Žinić. Napomenuo je kako će država ipak morati pronaći bolji model financiranja županijskih uprava za ceste.

Stipo Šapina, čelnik Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije najavio je kako bi radovi na prometnicama za koje su danas potpisani ugovori trebali završiti do početka zimske službe.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc