Kuća mi je bila uspomena na moje djetinjasvo, na lijepe dane koje sam tu provela Kuća mi je bila uspomena na moje djetinjasvo, na lijepe dane koje sam tu provelaGLINA - Krađa nacionalne graditeljske baštine na Baniji poprimila je veliku razmjeru. Iako su tradicionalne autohtone drvene kuće, izgrađene u 18. i 19. vijeku, pod zaštitom države, vješti mešetari ih pod okriljem noći kradu, ruše pomno bilježeći raspored greda i dasaka, odvoze i potom uglavnom skupo prodaju na ilegalnom tržištu.

Nerijetko se prepoznatljive banijske drvene kuće mogu vidjeti na zagorskim brežuljcima, na obalama Save u Slavoniji, pa čak i u Dalmaciji, a sve odreda su bez ikakvih papira postavljene na mjesta gdje ni istorijski ni estetski ne pripadaju.

Našem portalu javila se Branka Vojnović koja je nedavno saznala da je stara kuća u kojoj je provela djetinjstvo ukradena.

branka vojnovic kuca "Kuća se nalazila u selu Buzeta kod Gline. Ja sam 03.11. saznala da je odvezena. Prijavila sam to u glinsku policiju ali do danas ništa nije nađeno. Kuća mi je bila uspomena na moje djetinjstvo, na lijepe dane koje sam tu provela, vrijedila mi je i ovako zarasla mnogo. Možda sve ne bi bilo tako da sam mogla odlaziti i plaćati nekog da se brine i održava to ali nažalost nisam. Osjećam da su otkinuli dio mene sa ovim, pa neka im je na dušu!" - kroz suze nam priča Branka.

Posljednjih godina krađe starih drvenih kuća učestale su na samoj granici Banije i Korduna, u brdskim selima i zaseocima..

U selu Kobiljak, opština Dvor, policija je prije nekoliko godina zatekla jednog Petrinjca koji je bez dozvole demontirao i složio na kamion staru drvenu kuću, a zabilježen je i slučaj pokušaja prelaska državne granice s drvenom građom autohtone banijske kuće.

Koliko god se policija trudila da lopovima uđe u trag, uspjeh je polovičan. Tu i tamo otkriju se neki počinitelji jer do policije dolaze prijave vlasnika ili komšija.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc