Cepelis PS 5
CEPELIŠ - Najava projekta obnove šumskih puteva vrijednog čak 2 miliona kuna, mogla bi spojiti Trnjane i selo Cepeliš s druge strane i tako omogućiti prolaz automobilima iz Petrinje na ovaj dio Zrinske gore..Novinar petrinjskog PS Portala odlučio se provozati Zrinskom gorom da snimi situaciju.

Bryan Ferry i ulazak u Trnjane

Na asfaltnom dijelu Trnjana (dijela sela Hrastovica) zasljepljena jarkim suncem i zadubljena u svoje misli nasred puta stoji jedna starija žena. Nije ni primjetila moj dolazak, što nije ni čudo jer ovim mjestom i ne prolazi puno automobila, ali to bi se moglo promijeniti. Najava projekta obnove šumskih puteva koja je došla iz Grada Petrinje vrijednog čak 2 milijuna kuna, mogla bi spojiti Trnjane i selo Cepeliš s druge strane i tako omogućiti prolaz osobnim automobilima iz Petrinje na ovaj dio Zrinske gore. Zato sam odlučio proći cijelom tom cestom i snimiti situaciju. Na mojim slušalicama Bryan Ferry pjeva kako je postao Slave to love – a ta pjesma je i meni ušla duboko pod kožu i u moj život i tako mi nekako paše pod ovim plavim nebom i velikom , neprimjerenom temperaturom za ovo doba godine. Makadamski put koji prolazi pored kuća u Trnjanima i polja koja se obrađuju vodi prema nikad dovršenom i otvorenom turističkom svratištu kod Augustinovića. Par stotina metara prije tog objekta na kraju jednog velikog polja s desne strane na tu cestu spaja se cilj današnjeg putovanja – zarasli i neprohodni šumski put između Trnjana i Cepeliša koji bi trebao biti u budućnosti prohodan za osobne automobile. Parkiram svoj automobil i ulazim u debelo blato i vodu koji su me odmah dočekali za dobrodošlicu. U daljini neki čovjek hoda po polju, a žuti automobil dolazi iz daljine.

Gola šuma, debelo blato i ostaci Domovinskog rata

Ovaj šumski put je prohodan stotinjak metara, a onda počinju ozbiljniji problemi. Na nekim dijelovima je potpuno nevidljiv, na nekima je zarastao, a na nekima se pretvara u blatnu i teško prohodnu uzbrdicu. Prije dosta godina, jednog ljeta sam prošao ovim putem i šuma je bila gusta i zagušljiva. Potpuni nedostatak zraka iz tog doba je danas zamijenjen potpuno drugom slikom. Kraj je studenog i šuma je potpuno gola i prozirna. Sunce probija s neba, svjetlost je nestvarna, tragovi divljih svinja su posvuda oko mene. I potpuna je tišina i mir. Ne čuju se nikakvi poljoprivredni strojevi ili motorne pile – ne čuje se baš ništa. I onda nailazim na tragove ljudske umobolije i gluposti – na tragove užasa. Dva imanja, dvije potpuno opljačkane i polusrušene kuće su ostaci i podsjetnik na nedavni Domovinski rat koji je prohujao i ovom šumom i na ovom mjestu zaledio ružnu sliku samoće, besmisla i beznađa. Sve je zaraslo, sve je napušteno. Jedino možda šumske životinje ove ljudske građevine koriste za svoje potrebe.

Zarasla lovačka čeka, nešpricane jabuke i konji Cepeliša

Kako se ovaj put približava svome kraju – na sam kraj sela Cepeliš, tako postaje i neprohodniji, Čičci i grmlje, slomljene grane i srušena stabla s velikim količinama blata ne ostavljaju baš lijep prizor, a pred samim krajem puta, s lijeve strane se otvara čistina jedne livade na kojoj je stara, drvena lovačka čeka. Nestvarno izgleda na ovom suncu, klimava i zarasla u vegetaciju. Kao iz one bajke o Trnoružici. A za sav ovaj moj trud i potrošnju kalorija nagradila me priroda darom u obliku stare sorte jabuke – nešpricane i potpuno prirodne koju sam sa zadovoljstvom zagrizao. I onda se izbije na drugu stranu. Točno ispred vrata jednog velikog i lijepo uređenog imanja na kraju sela Cepeliš po kojem trče i pasu konji. Ovo mjesto je stvarno prekrasno. Čovjek poželi da se uopće ne vrati u grad, već da ostane u ovoj smirujućoj prirodi. Nekako potpuno razumijem tog Bryan Ferrya koji veli da ne može pobjeći. Ne mogu ni ja.

No I can’t escape

I’m a slave to love.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc