radovi jurinac PETRINJA – U tijeku su radovi na rekonstrukciji korablje Jurinac u Brestu Pokupskom koja bi nakon obnove trebala postati Etno muzej, odnosno Etno kuća grada Petrinje.

Radove koje izvode djelatnici uslužnog obrta GME iz Sunje obišao je danas petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa suradnicima.

„Mogu s velikim zadovoljstvom zahvaliti svima koji su si dali truda napraviti ovakav zahtjevan projekt, projekt koji je za Petrinju i Brest u zadnjih dvadeset godina bio tabu tema. Gledajući na baštinu, gledajući što je korablja, gledajući ono što se sve treba odvijati kao sadržaj u njoj, kao nešto čemu se trebamo okrenuti s poštovanjem prema prirodi i objektima u kojima su nekada živjeli ljudi, šalje se jedna dobra poruka kako voditi brigu o baštini“.

Gradonačelnik je rekao kako je riječ o projektu vrijednom 500 tisuća kuna, od čega će 200 tisuća financirati Ministarstvo kulture, a 300 tisuća Grad Petrinja. Kuća će, nakon rekonstrukcije zadržati svoj izvorni oblik. Dumbović kaže kako će se sadržajima koji će se u ovoj kući nalaziti, posjetiteljima pokazati bogatstvo baštine petrinjskog kraja kroz jednu dobru etno priču, poput tkalačke priče „Pokupska ruža“, edukacijske programe, narodne nošnje, rukotvorine i povezivanje s različitim manifestacijama petrinjskog kraja.

Korablja Jurinac Korablja Jurinac„Ovo je šansa da u ovoj kući imamo mnoge sadržaje, imat ćemo ovdje dobre partnere, imat ćemo mnoge udruge koje će pokazati svoje vrijednosti, svoje znanje, svoje sposobnosti …Radovi su u tijeku. Ljudi su dobili posao, imaju svoj nadzor. Mi očekujemo da će biti gotovi u onim rokovima koje smo ugovorili po samom ugovoru. Kao što vidite u ovom prostoru je bilo toga jako puno zapušteno, sve je bilo u šikari, sada to liči na nešto što je Brest već odavno trebao imati. Nadam se da ćemo već sljedeće godine otvoriti ovi zdanje da bude u funkciji svih onih kulturnih, tradicionalnih vrijednosti grada Petrinje“, rekao je Dumbović.

Radove na obnovi ove tradicijske kuće iz 18. stoljeća izvodi tvrtka GME vlasnika Davora Vrbaneka iz Sunje koja ima licencu za rad na zaštićenim kulturnim dobrima. Kažu kako iskustva s ovakvim projektima imaju jer su već su sanirali pet, šest ovakvih tradicijskih kuća.

Obilasku radova pridružila se danas i povjerenica Mjesnog odbora Brest Pokupski Mateja Papeš Pereković.

„Zahvaljujem gradonačelniku u i Gradu Petrinji što će se barem malo potaknuti etno izražavanje u ovom našem selu. Ovo je jednostavno super i neka zaživi što prije“, rekla je Papeš Pereković.

Prema najavama, Etno kuća Jurinac svoja bi vrata posjetiteljima trebala otvoriti sljedeće godine.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc