ceh za friz
PETRINJA - U Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja danas je održana humanitarna akcija šišanja koju je organizirao Ceh frizera i kozmetičara Petrinje, Gline i Topuskog. Sav prihod od akcije namijenjen je Maloj kući Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, rekla je predsjednica Ceha, Gordana Petrlić.

„Ovo je prvi put da održavamo ovakvu humanitarnu akciju u Petrinji, ali ideja je, moram priznati, krenula od naših kolegica iz Siska. One su, mislim, prije godinu ili dvije imale za redom dvije takve humanitarne akcije i to se pokazalo dobrom idejom. Ideja je dakle da ljudi dođu, da daju dobrotvorni prilog, a da mi nešto zauzvrat učinimo za njih. Tako se svatko u sklopu ove akcije može ošišati, isfrizirati, možda urediti nokte ili se našminkati. Nadamo se da će svi otići zadovoljni time što su za svoj dobrotvorni prilog dobili nešto zauzvrat i pri tome učinili dobro djelo“, rekla je Petrlić.

U akciju se uključilo 13 frizerskih i jedan kozmetičarski obrt : „Diva“ Ane Božurić, „Royal“ Ane Marie Orlovac, „Capriccia“ Ivančice Kudlek, „Briljantin“ Suzane Horinek ,“Anja“ Anje Radučević, „Ivana“ Ivane Čavlović iz Gline , „Marina“ Marine Žužić iz Topuskog, „Dva u jedan“ Saše Jovanovića, „Tonka“, Tonke Galijan, „Relax“ Zdenke Vidović, „Olimp“ Slavice Lipošćak, „Vlatka“ Vlatke Šimić, „Beauty centar Natali“ Natalije Babić i Frizerski salon „Goga“ Gordane Petrlić.

Već u prijepodnevnim satima odaziv na akciju bio je odličan. Frizerke i kozmetičarke imale su pune ruke posla, a zadovoljni svojim novim frizurama bili su i veliki i mali.

Da šišanje bude ugodnije, pjesmom su se pobrinule članice Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“.

Akciju je podržao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Mislim da je danas jedan od najsretnijih dana u ovoj godini, kada se bliži kraj godine i kada u sebi imamo nešto što je posebno i što moramo pokazati kroz dobrotu svog srca, kroz ljubav prema onim skupinama koje imaju poteškoća u životu, poteškoća sa zdravljem i kojima jednostavno treba pomoći. Znamo da je Mala kuća koja je u našem gradu ponekad u velikim problemima. Gledajući njihovu prisutnost po županiji i gledajući ulogu koju su preuzeli u vođenju brige za osobe s invaliditetom, senzibilizirajući sve gradove, općine i cijelu županiju, zaslužuju našu podršku“, rekao je Dumbović pohvalivši obrtnike na organizaciji ove akcije.

„Obrtnici su uvijek bilo jedan od najsamostalnijih dijelova društva i nikada nisu bježali od toga da pomognu. To je u njima i to samo treba probuditi. Ovo „buđenje“ se po prvi put na ovakav način dogodilo i u gradu Petrinji i daje jednu dobru poruku civiliziranosti i humanosti. Poruku da u ovom društvu ne možemo bježati od problema, nego se s problemima moraju suočiti ne samo građani, nego i sustav koji bi trebao voditi brigu upravo o ovakvim stvarima. Ovo je danas jedna „petrinjska priča“ s prijateljima grada Petrinje i svima koji su danas došli i na ovu akciju i na Obrtnički sajam i mislim da će svake godine to biti sve bolje i bolje. Uz Malu kuću, imamo još dosta stvari oko kojih moramo pomoći. Ja kao gradonačelnik ću uvijek stajati na raspolaganju. Uz Malu kuću sam bio od prvog trenutka, još dok sam bio zamjenik gradonačelnika. Dosta smo napravili, ali pred nama je još veliki posao. Ovo što radimo ne bi trebala biti financijska priča, nego osnovna, elementarna kultura, abeceda kako voditi brigu o djeci s poteškoćama u razvoju“, rekao je gradonačelnik.

Ana Alapić, nova dopredsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije zahvalila je svima koji su se u akciju uključili:

„ Svaka akcija je hvalevrijedna i dobro došla i mi zahvaljujemo i Gradu Petrinji i frizerkama i kozmetičarima i našim sugrađanima Petrinjcima što nas podupiru već godinama. No kako sustavno rehabilitacija za našu djecu i osobe s invaliditetom nije riješena, mi jednostavno moramo ići u daljnje akcije i prikupljati novac kako bismo osigurali sve one nužne terapije za našu djecu. Svaka akcija je dobro došla i svaki put kad vidimo koliko nas zapravo naša lokalna zajednica podržava, to nam je dodatni vjetar u leđa. Zapravo nam više znači ta emotivna potpora, jer mi smo sami u tome svemu i to je, kažem, dodatni vjetar u leđa za nastaviti dalje i ići u nove projekte i za uspješan rad“, rekla je potpredsjednica Udruge osoba s invaliditetom naše županije.

Dok je u Maloj dvorani trajala humanitarna akcija, u prizemlju Hrvatskog doma, u holu nekadašnjeg restorana, istodobno je održan Obrtnički sajam koji je organiziralo Udruženje obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog.

„Ovaj prvi sajam koji smo mi obrtnici organizirali pokušaj je da i nas obrtnike i ono što radimo približimo građanima, da vide što mi znamo i umijemo“, rekao je predsjednik Udruženja Ivan Solomun. Izrazio je nadu kako će Obrtnički sajam na kojem se danas predstavilo tridesetak obrtnika iz Petrinje, Gline i Topuskog postati tradicionalan i okupljati sve više sudionika.

A na današnjem sajmu posjetitelji su mogli vidjeti zaiste različite proizvode od tradicionalnih petrinjskih stucki i lončarije napravljene vještim rukama Mate Stanešića, jednog od četiri posljednja lončara u Hrvatskoj preko pekarskih i prehrambenih proizvoda, suvenira, meda, vina, modnih kreacija pa do proizvoda suvremene 3D tehnologije. Za svakog se ovdje našlo ponešto…
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc