petrinjska sara
PETRINJA
- U velikoj petrinjskoj tavi postavljenoj kod fontane u gradskom parku kuhale su se kobasice koje je izradio Milan Ranić iz Jošavice, a za koje je upotrijebio stari tradicijski recept koji se nekad koristio pri izradi kobasica od mesa Banijske ‘šarene svinje. Milan je član Udruge Banijska šara svinja, koja je odlučila donirati kobasice građanima Petrinje u sklopu Božićnog sajma Tominje.

Ante Marić – član ove udruge kaže da imaju preko 50 krmača, preko 10 nerastova i preko 100 komada podmlatka koja ostavljaju za rasplod. To je već solidna osnova koja po zakonu mora biti da bi se priznala pasmina. “A mi smo upravo dobili jedan znanstveni projekt Ministarstva poljoprivrede koji vodi u tom smjeru, u kojem su opisani i napisane ve procedure, a to je prvi korak do našeg osnovnog cilja – priznavanja pasmine.To smo uradili zajedno s Agronomskim fakultetom i seleckijskom službom.”

A oko mirisnog jela koje se pušilo iz tave ,počeli su se skupljati nestrpljivi građani koji su htjeli pojesti nešto što se ne može kupiti u dućanu i što je vrlo kvalitetno. Kad su se kobasice skuhale, pregače su obukli petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i njegov zamjenik Branimir Bešlić i podijelili građanima kobasice.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc