Donirani agregati 4 GLINA - Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Boro Rkman je dostavio agregate za struju porodicama koje žive na širem području Gline, a već dvadeset godina nemaju riješen način snabdjievanja elektičnom energijom.

Porodice Babić iz Gornjeg Klasnića i Lalić iz Obljaja, te baka Dragica Vranešević iz Bukovice kod Topuskog u projektu su elektrifikacije putem solarnih ploča. Međutim, kako se realizacija projekta zbog nedostatka sredstava odužila, donirani agregati su svojevrsna premosnica do trajnog riješenja.

Babiću su pripadnici većinskog hrvatskog naroda i doseljenici na Baniju iz Zagreba, Lalići iz Obljaja su jesenas u više navrata bili žrtve pljačke o čemu je javnost upoznata, a baka Vranešević sa svojih 93 godine živi sama u selu!

Osim elementarnih civilizacijskih razloga Babićima je struja neophodna i zdravstvenih razloga jer neophodna je u terapiji. Milan Lalić je vrstan majstor metalac pa će sa agregatom kao premosnicom dok mu ne stigne “prava struja” moći napraviti po neku peć i prodati je, zavariti komad željeza, za sebe ili iz usluge nekome nešto popraviti. Do sada to nije mogao, tako da sam zadovoljan što smo uz pomoć UNDPI-a i razumijevanja županije uspjeli realizovati ovu akciju, rekao je Rkman.

Izrazio je žalenje što zbog sniježnih nanosa se nisu uspjeli probiti do bake Vranešević koja je od prve nastanjene kuće u komšijskom selu udaljena pet kilometara i njoj uručiti agregat koji će joj dobro doći da, osim svjetla makar i povremenog, može napuniti bateriju mobitela koji joj je jedina veza sa svijetom. Podsjetimo prije nepune dvije godine angažmanom dožupana Rkmana, opštinskog poduzeća za ceste u Topuskom i županijske uprave za ceste, do kuće Vranešević pročišćena je šikara i nasut put u dužini od cca 500 metara. Od Oluje osim struje do nje se nije moglo stići nikakvim prevoznim sredstvom osim pješice kroz gustu šikaru.

Dostavljeni agregati samo su mali korak do konačne elektrifikacije putem sunčeve energije. Prema obaćanjima iz Fonda realizacija bi mogla biti u proleće, a cijena sveukupne investicije za ove tri familije iznosila bi ispod 200 000 kuna. Ako se pogleda činjenica da je HEP samo za elektifikaciju Lalića u Obljaju za trasu od 700 metara izradio troškovnik od milion i 400 000 kuna, onda je elektifikacija kroz solarne ploče daleko jeftinija, a time i brže izvodivija.

Ove tri porodice, a nažalost ima ih još nekoliko u ovoj županiji poput Tovarlože u Brezovom Polju ili u čitavoj RH više desetina, žrtva su borbe za profit i ekstraprofit HEP-a. Monopolist koji zaradi preko milijardu kuna u jednoj godini ne želi investirati 35 miliona kuna kako bi svako selo, zaseok i svaka kuća u Hrvatskoj – članicu EU imala struju! Nedavno je u Saboru zahtjevajući od premijera konačan završetak elektrifikacije, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio kako su u Hrvatskoj još 83, uglavnom srpska sela i zaseoka, bez struje!!!

Uz agregate dostavljene su i količine benzina dovoljne “za prvu ruku”!

Elektrifikaciju putem solarnih ploča koja je jeftinija i ekološki prihvatljivija finasiraju županije, Fond za energetsku učinkovitost i UNDPI.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc