grad petrinja PETRINJA – Račun Grada Petrinje od prošlog tjedna je u blokadi zbog duga od gotovo tri milijuna kuna. Naime, na temelju pravomoćne presude od prošle godine, Sisačko-moslavačka županija je ovršila gradski račun.

„Par dana je račun blokiran, to je istina. Ja sam u kontaktu sa županom. Dogovorio sam se da preostali dio duga koji je u blokadi, to je dug koji datira iz 2012.godine, ukupno 2,7 milijuna kuna, dogovorili smo se da ćemo taj dug kroz određene rate u sljedećim mjesecima vratiti“, potvrdio nam je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović te ujedno dodaje kako bi račun trebao biti odblokiran tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Svi transferi su prekinuti, a djelatnici Gradske uprave još nisu dobili svoje plaće, dok su djelatnici ostalih gradskih tvrtki svoje plaće dobili. Predsjednik petrinjskog SDP-a Igor Školneković ističe kako ispaštaju i ostali proračunski korisnici.

„Ispaštaju svi, naročito stipendisti grada koji još nisu dobili svoje stipendije, socijala, udruge koje nisu dobili transfere, a i 60-tak petrinjskih obiteljskih zaposlenika Grada koji ovaj mjesec vjerojatno neće primiti plaću. Nevjerojatno je da i branitelji koji su zatražili pomoć u gradskoj ambulanti za psihoterapiju ostali su bez pružene usluge, jer je Grad uskratio grijanje u tom prostoru. Ovo je samo početak agonije koja je nastala zbog ludila politike koja se vodi u Gradu od strane gradonačelnika Dumbovića“, rekao je Školneković i dodaje kako očito Grad nije uspio postići kompromis sa Sisačko-moslavačkom županijom kako do blokade ne bi došlo.

„Još u kolovozu, puno prije donošenja proračuna za 2017.godinu, upozoravali smo na bahato trošenje proračunskih sredstava. Smatramo da je jedan dio sredstava potrošen protuzakonito, izvan proračunskih prihoda, što je rezultiralo podizanjem kaznene prijave. Nažalost, uz podršku 13 vijećnika interesno povezanih s gradonačelnikom, usvojen je novi nerealni proračun, napuhan i izborni za 2017.godinu, a rezultat svega toga je blokada Grada Petrinje“, zaključio je Školneković.

Blokadu računa prokomentirao je i predsjednik petrinjskog HDZ-a Mihael Jurić. „HDZ Grada Petrinje smatra da je to odraz jednog nekvalitetnog i netransparentnog odnosa gradonačelnika Dumbovića zajedno sa njegovim zamjenicima, ka gradskom proračunu i da je to odraz njihovog rada. Događa se situacija da se plaćaju druge stvari koje nisu toliko bitne, a zanemaruju se obveze koje Grada Petrinja ima i za koje se znalo“, rekao nam je uvodno Jurić te dodaje, kako prema njegovim informacijama, Županija je nekoliko puta pokušavala ovaj problem riješiti na jedan bezbolan način, kako ne bi došlo do blokade gradskog računa.

„Po mojim informacijama svaki put je došla jedna, pa rekao bih, arogantna odbijenica od strane gradske vlasti, od samog gradonačelnika i njegovih zamjenika prema traženju da se sjedne, da se pronađe model i rješavanje ovog problema. Nije bilo drugačijeg načina nego da se ovaj dug pokuša naplatiti na ovaj način“, dodaje Jurić i ističe kako je gradski račun tijekom prošle godine bio blokiran dva puta.

„Jasno je da je Petrinja prezadužen grad, Grad Petrinja kroz skoro vrijeme sa ovakvim vodstvom neće biti u mogućnosti financirati svoje dugove, svoje obveze. Mi pričamo o projektima, Grad Petrinja neće imati novca za financiranje onog vlastitog udjela u projektima koji se planiraju, koji se trebaju napraviti, da naši mladi ostanu u gradu i da ne iseljavaju. Nažalost, ovakva politika gradonačelnika sa svojim zamjenicima aktualne gradske vlasti, vodi Petrinju u jedan potpuni financijski slom“, zaključio je Jurić.

Na samom kraju, gradonačelnik Dumbović je otkrio kako se trenutno puni gradski proračun, obzirom na povećanje neoporezivog dijela osobnog dohotka. „Kada bih usporedio prvih 20 dana prošle i ove godine, onda je to neusporedivo manje u proračunu ove godine. Zadnjih par dana nemam informacija o punjenju proračuna. Ono što je ministar financija rekao da, što se tiče projekcije proračuna, da mi radimo proračun na bazi prošlogodišnjeg, što govori da ne bi trebali imati manje novaca“, zaključio je Dumbović i dodaje kako će se više znati o punjenju proračuna kada podvuku crtu.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc