Izgorjela štala sa stokom
Izgorjela štala sa stokom
GORNJA BAČUGA
- Obitelji Prečanica iz Gornje Bačuge 29. siječnja ove godine u dvorištu je izgorjela staja.

„Imali smo tu tragediju koju smo imali. Požar je vjerojatno izazvala struja – žarulja, kabel, ne znam točno što. Nešto se dogodilo i izbio je plamen u kojem je u nekoliko minuta sve izgorjelo. To je bila stara drvena štala sa sjenikom punim suhog sijena i kad je planulo, vatra se više nije mogla zaustaviti. Zvali smo vatrogasce, ali dok su došli štala je već gotovo izgorjela.Oni su pomogli da se vatra ne proširi na druge objekte. Srećom bio je snijeg tako da je i vrijeme pomoglo da se vatra ne proširi na kuću“, opisao je Milan Prečanica.

Obitelj ima svoj OPG i bavi se stočarstvom. Iz staje su uspjeli spasiti tek nekoliko životinja.

„Supruga je nekoliko puta uspjela ući u staju i spasiti nekoliko životinja. Koliko, to ćemo vidjeti tek kad veterinari obave svoj posao. Jedna krmača s odojcima je izgorjela, a za ovce ne znamo točno. Imali smo ih petnaestak, a koliko ih je uspjelo izići van ne znamo točno dok se ne bude pregledavalo po veterinarskim markicama“, ispričao je Prečanica. Kaže kako bi ukupna šteta kada se zbroje izgorjeli objekt, sijeno i životinje mogla u konačnici iznositi između šezdeset i sedamdeset tisuća kuna.

Obitelj Prečanica u Gornjoj Bačugi posjetio je danas petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa suradnicima.

precanica gornja bacuga 1
„Uz težak život na ovim prostorima, događaju se nažalost i ovakve stvari. Došao sam vidjeti kako, na koji način kao Grad i svi skupa možemo pomoći ovoj obitelji koja živi od svog rada. Ovo je obitelj koja ima svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo što znači da nešto rade, da nešto proizvode i žele ostati na ovom prostoru. Kad se ovakve stvari dogode, normalno je da traže i ruku pomoći od samog Grada i svih onih koji mogu pomoći“.

Nakon obilaska požarišta, Dumbović je obećao pomoć Grada:

„Ja kao gradonačelnik mogu reći da ćemo iz proračuna izdvojiti deset tisuća kuna za građevinski materijal. Obitelj neka nam službeno uputi zahtjev sa zapisnikom o onome što se dogodilo kako bismo mogli reagirati. Kad su u pitanju obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja prođu ovakvu muku, mogu se javiti na kapitalne potpore i naš najnoviji natječaj gdje ćemo upravo kroz kapitalne potpore artikulirati jednim dijelom njihovu štetu“, rekao je petrinjski gradonačelnik.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc