dan srednje skole Petrinja 3 PETRINJA - Dan Srednje škola Petrinja obilježen je danas raznovrsnim programom koji su zajedno pripremili učenici i profesori. Ravnatelj Ante Balen, podsjetio je na dugu tradiciju koju ova škola ima u Petrinji:

„Dan Srednje škole Petrinja vezan je uz odluku cara Franje Josipa od prije 157 godina da u Petrinji s radom počne Mala realka. Mi smo sljednici te škole u smislu škole koja je iz sustava srednjeg školstva. Jedna smo od škola u županiji koja ima specifične programe u poljoprivredi, prehrani, veterini… Radimo koliko god možemo na projektima, na nastavi, na aktivnostima kojima predstavljamo školu, grad i županiju gdje god je to prilika“.

Srednju školu Petrinja pohađa 420 učenika u smjerovima: opća gimnazija, prehrambeni tehničar, veterinarski tehničar, mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar. Škola ima različite praktikume – od onih vezanih uz prehranu, poput mesarskog te ostalih praktikuma hrane u kojima rade linije voćnih, mliječnih i pekarskih proizvoda. Imaju i svoje enološke i pedološke laboratorije, praktikume za veterinu te čitav niz drugih opremljenih kabineta u kojima se kvalitetno može izvoditi nastava. Svoje proizvode predstavljaju na različitim sajmovima i za njihovu kvalitetu često dobivaju nagrade.

„Stvaramo uvjete za naše učenike baš zato što u privredi više nemamo oslonca za povezivanje teorije i prakse, pa smo sve to napravili ovdje u školi baš zato da bi učenici uz teoretska znanja stjecali i praktične vještine. Takva konkretna znanja jednog će dana moći primijeniti u svojim budućim zanimanjima, možda i na vlastitim imanjima“, kaže ravnatelj Balen.

dan srednje skole Petrinja 1 Napominje kako su u proteklih godinu dana radili puno i trudili se da rezultati budu što bolji, iako se sve više osjećaju posljedice sve manjeg broja učenika i iseljavanja obitelji.

„Unatoč tome uspjeh naših učenika bolji je nego prethodne godine. Uspjeh naših maturanata ponovno je izuzetan. I ove godine imamo 64 % upisanih s prvim i 19 % s drugim izborom željenog fakulteta. Na natjecanjima u organizaciji našeg Ministarstva ponovno bilježimo dobar odaziv i rezultate. Na školskim natjecanjima sudjelovalo je 155 učenika, na županijskim 214, međužupanijskim 52, a na državnim 11 učenika sa svojim mentorima. U dvije kategorije imamo i državne prvake. Zapažene rezultate u prošloj godini ostvarili su i naši video aktivisti. Ne samo da snimaju filmove, natječu se na festivalima, nego su i osvojili prvu nagradu za najbolji film u svojoj kategoriji“, izvijestio je Balen, podsjetivši i na brojne manifestacije i projekte u kojima su sudjelovali.

U ime Sisačko-moslavačke županije kao osnivača, učenicima i profesorima Srednje škole Petrinja na njihovu radu i uspjesima čestitali su župan Ivo Žinić i njegovi suradnici – zamjenica Anita Sinjeri Ibrišević i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Darjan Vlahov. Župan Žinić istaknuo je kako je Srednja škola Petrinja jedna od vodećih u našoj županiji:

„Došao sam i ove godine čestitati Dan škole. Prošle godine sam obišao sve spomenute praktikume i moram čestitati i zahvaliti prije svega ravnatelju, nastavnicima i svima onima koji rade na obrazovanju, onima koji podučavaju naše učenike za realan život. Ovdje je rečeno da iz ove škole izlazi čitav niz stručnjaka vezanih za prehrambenu industriju, poljoprivredu, voćarstvo i ostalo. Doduše, moramo reći kako su ovi praktikumi i nastali zbog toga što u Petrinji i bližoj okolici nemamo više mogućnosti da učenici svoju praksu provode u industriji ili nekim manjim pogonima. Vjerujem da je to doprinos razvoju upravo onoga čemu stremi naša županija, a to je razvoj poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane koja je itekako bitna za ovo područje i koja je jedna grana od koje, uz turizam, očekujemo da će biti nositeljica razvoja naše županije. Razvoj će značiti i mogućnost ostanka mladih ljudi na ovim prostorima“, rekao je župan Žinić, prisjetivši se kako je i sam nekada pohađao ovu školu.

dan srednje skole Petrinja 2 U sklopu programa proslave Dana škole, učenici i profesori organizirali su različite aktivnosti – od malog nogometa koji se igrao u sportskoj dvorani, preko prezentacije praktičnih radova u učionicama, malih znanstvenih radionica, prezentacije programa „Matematika umjetnosti – umjetnost matematike“ pa do učeničke predstave i glazbenog programa koji su izveli članovi pjevačkog zbora ove škole.

Pod vodstvom profesorice Višnje Kovač Vezmarović i ove je godine organiziran Znanstveni kutak.

„Znanstveni kutak rade učenice i učenici 2.b razreda. Cilj vježbi je bio da malo populariziramo znanost, da napravimo neke eksperimente koje na redovnoj nastavi ne možemo, pa se tako malo igramo s bojama. Izolirali smo pigment iz zelja, pa smo mu mijenjali boje. Igramo se s enzimima, čak smo izolirali i DNA koja se već lijepo može vidjeti. Odaziv učenika je izuzetno dobar. Prošle godine smo prvi put imali takve radionice i malo su nam učenici bili sramežljivi, ali kad su čuli da je bilo dobro, ove godine su pohrlili i već je sigurno bilo pedesetak učenika, a očekujemo ih još“, rekla je Kovač Vezmarović.

U jednom dijelu Znanstvenog kutka Jan Vukelić iz 2.a sudjelovao je u testiranju osjetila. Školski kolege su mu zavezali oči, začepio je nos i onda je isprobavao različite okuse – slano, slatko, kiselo…

„Ja sam ovdje bio nekakav „pokusni kunić“. Testirali su mi osjetilo okusa i imamo sam relativno dobar rezultat – pet od šest. Ovo je zabavan i kreativan način učenja“, zaključio je Jan.

Za jednim od susjednih stolova Mateo Dumbović iz 2.b u sklopu ekološke grupe izdvajao je DNA iz banane pomoću deterdženta za posuđe, soli i malo vode. Njegov razredni kolega Dominik Butum izdvajao je klorofil iz blitve.

Lorena Rukavina iz 2.a s kolegama je izvodila pokus kojim je dokazivala postotak amonijaka prisutnog u akvarijskoj vodi, štetnog za ribe i ljude.

Druga skupina sudjelovala je u pokusu u kojem su tjedan dana na hranjivim podlogama uzgajali uzorke bakterija koje su uzeli s potplata cipela, iz grla, s prstiju ruku i rukohvata škole. Zaključili su kako najviše bakterija ima na prstima ruku jer su vlažni i topliji, pa se na njima bakterije brže razmnožavaju, rekla je jedna od polaznica izborne nastave mikrobiologije koju vodi profesorica biologije Anđelka Matanović. Profesorica kaže kako je interes učenika velik.

„Inače oni predmet mikrobiologije uopće nemaju u gimnazijskom programu tako da ovdje nadopunjuju znanje koje im kasnije može poslužiti na brojnim fakultetima – od medicinskih programa, stomatologije pa do poljoprivrede“.

U jednoj od učionica organizirano je i predstavljanje Globe programa.

Nikolla Syla konduktometrom mjerio je konduktivitet vode.

„To je indirektna mjera za ukupnu količinu otopljenih tvari u vodi“, objasnio je Nikolla.

„Što je više otopljenih iona u vodi, ona bolje provodi struju. Naša voda solidno provodi struju i ne smijemo u nju baciti uključeni fen“, našalila se profesorica strukovnih predmeta – kemije hrane i kontrole kvalitete namirnica Šeherezada Talić koja s učenicima Srednje škole Petrinja provodi Globe program.

dan srednje skole Petrinja 4 „To je globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Mi taj međunarodni program koji se u svijetu provodi već 20 godina, u našoj školi provodimo već 15 godina, od 22. travnja 2002. godine. Ministarstvo prosvjete je to prije 20 godina uvrstilo kao izborni predmet u škole koje to žele. U Hrvatskoj ima više od 120 škola koje aktivno rade u tom programu i svake godine imamo smotre, odnosno natjecanja na kojima učenici rade svoje projekte iz hidrologije, atmosfere, fenologije, biometrije i slično i pokazuju svoje rezultate i dostignuća. Poanta je od što ranije dobi pokušati živjeti u skladu s okolišem u skladu s krilaticom “misli globalno, djeluj lokalno“, objasnila je Talić.

Prigodnoj svečanosti u sklopu Dana škole, uz sadašnje učenike i profesore, nazočili su i umirovljeni profesori ove škole koji su pozdravljeni naročito srdačnim pljeskom.

Djelatnicima čiji su učenici u prošloj školskoj godini sudjelovali i ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima, smotrama i susretima uručena su prigodna priznanja. Priznanja su primili : Ivanka Petrović (Matematika 2016.), Josipa Mitar (Matematika 2016.), Gordana Šelendić (Lidrano 2016.), Šeherezada Talić (Nutritiva 2016.), Drago Franić (Cvjećar 2016.), Ines Miholjević (Engleski jezik 2016.),Ivana Orlić (Atletika 2016.), Ivo Jelečević (Učeničke zadruge 2016.) i Dubravka Vučić (Engleski jezik 2016.).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

ko-je-autor-grafita-u-malom-jarkuKo je autor grafita u Malom Jarku?
MALI JARAK - Predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke Boro Rkman izrazio je danas razočaranje, te osudio ispisivanje grafita na...
godisnjice-u-grabovcuGodišnjice u Grabovcu
GRABOVAC BANSKI - U Grabovcu Banskom u subotu su obilježene 76. obljetnica prve oružane akcije banijskih partizana i 76. obljetnica grabovačke...
kostajnicka-kestenijada-uvrstena-na-kartu-okusi-europeKostajnička Kestenijada uvrštena na kartu „Okusi Europe“
HRVATSKA KOSTAJNICA - Europska komisija uvrstila je Kostajničku Kestenijadu na mapu „Okusi Europe“, kojom se promiču europski prehrambeni proizvodi i pića...
u-banskom-grabovcu-pobijeno-1-200-srbaU Banskom Grabovcu pobijeno 1.200 Srba
Posle stravičnog zločina u Pravoslavnoj crkvi u Glini, a među brojnim zločinima hrvatskih ustaških fašista počinjenim širom Banije, zločin u Grabovcu, od...

Društvo

kako-izbjeglice-mogu-do-sredstava-za-poljoprivreduKako izbjeglice mogu do sredstava za poljoprivredu?
BEOGRAD - Iako je Vlada Srbije putem Ministarstva bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj još 18....
sanacija-groblja-u-lisicinamaSanacija groblja u Lisičinama
VOĆIN - Općina Voćin sanirat će pravoslavno groblje u nenastanjenom selu Lisičine u kojem je prošli...
tko-je-pucao-u-stjepana-radica-ili-kako-doci-do-hrvatskog-drzavljanstvaTko je pucao u Stjepana Radića ili kako doći do hrvatskog državljanstva?
TOPUSKO - Kada je Anđelija Zdjelar iz Crnog Potoka, kraj Topuskog, 27. siječnja 1964. godine dobila...

Novosti

proslava-oluje-bez-tompsonaProslava "Oluje" bez Tompsona
KNIN - Ovogodišnje obeležavanje "Oluje" proći će bez obraćanja predsednice Hrvatske Kolinde Grabar...
svet-ni-ne-zna-za-jasenovac-po-zverstvima-hrvatski-logor-bio-strasniji-od-ausvicaSvet ni ne zna za Jasenovac, po zverstvima hrvatski logor bio strašniji od Aušvica
Teško je poverovati da je čak i danas, krajem jula 2017. godine, Jasenovac prilično nepoznat u...
eichmann-iz-naseg-sokakaEichmann iz našeg sokaka
Srušio se mrtav Đuro Brodarac. Izdalo ga je srce – junačko, hrvatsko, generalsko i hadezeovsko...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

banijski info portal gif

Kultura

veljko-ostojic-vratice-se-danijelaVeljko Ostojić: Vratiće se Danijela
Vratiće se Danijela svome jatu da osluškuje talasepodno Karina,a srcu nađe lijeka   Otišla je...
izlozba-povodom-proslave-sedam-vekova-manastira-krupeIzložba povodom proslave sedam vekova manastira Krupe
NOVI SAD - „Sedam vekova manastira Krupe” – naziv je izložbe fotografija fotoreportera Darka Dozeta,...
zapisi-iz-gore-kad-se-povjesnicari-igraju-sa-historijom-1-petrovac-petrova-goraZapisi iz Gore: Kad se povjesničari igraju sa historijom (1) - Petrovac - Petrova Gora
Kad se popnete na Mali Petrovac (kota 512), vrh PETROVE GORE, osim historijskih iskopina, tragova...
dozetova-svedocanstva-o-manastiru-krupaDozetova svedočanstva o manastiru Krupa
NOVI SAD - Izložba radova fotoreportera “Večernjih novosti” Darka Dozeta, povodom 700 godina manastira...

Oluja

inicijativa-mladih-za-ljudska-prava-ispricajte-se-zrtvama-olujeInicijativa mladih za ljudska prava: Ispričajte se žrtvama Oluje
Drugu godinu zaredom Inicijativa mladih za ljudska prava uz podršku više od 400 građana traži od Vlade Republike Hrvatske da uputi ispriku svim žrtvama i...
zbog-godisnjice-oluje-promijenjen-termin-koncerta-marije-serifovic-u-banjaluciZbog godišnjice “Oluje” promijenjen termin koncerta Marije Šerifović u Banjaluci
BANJALUKA - Imajući u vidu da su se u pojedinim medijima pojavile veoma negativne reakcije u vezi sa najavljenim koncertom Marije Šerifović na tvrđavi...
strbac-na-dan-progona-srba-u-banjaluci-spektakl-godineŠtrbac: Na dan progona Srba, u Banjaluci „spektakl godine“
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je neugodno iznenađen saznanjem da će na dan kada se...

Politika

dragana-jeckov-vazno-nam-je-obrazovanje-na-srpskom-jeziku-i-cirilicnom-pismuDragana Jeckov: Važno nam je obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
ZAGREB - Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina...
prof-dr-milorad-pupovac-novi-predsjednik-sdss-aProf.dr. Milorad Pupovac novi predsjednik SDSS-a
BOROVO SELO - Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih...
dss-cilj-nam-je-da-srbi-u-hrvatskoj-ostanu-opstanu-i-razvijaju-seDSS: Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja...