dan srednje skole Petrinja 3 PETRINJA - Dan Srednje škola Petrinja obilježen je danas raznovrsnim programom koji su zajedno pripremili učenici i profesori. Ravnatelj Ante Balen, podsjetio je na dugu tradiciju koju ova škola ima u Petrinji:

„Dan Srednje škole Petrinja vezan je uz odluku cara Franje Josipa od prije 157 godina da u Petrinji s radom počne Mala realka. Mi smo sljednici te škole u smislu škole koja je iz sustava srednjeg školstva. Jedna smo od škola u županiji koja ima specifične programe u poljoprivredi, prehrani, veterini… Radimo koliko god možemo na projektima, na nastavi, na aktivnostima kojima predstavljamo školu, grad i županiju gdje god je to prilika“.

Srednju školu Petrinja pohađa 420 učenika u smjerovima: opća gimnazija, prehrambeni tehničar, veterinarski tehničar, mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar. Škola ima različite praktikume – od onih vezanih uz prehranu, poput mesarskog te ostalih praktikuma hrane u kojima rade linije voćnih, mliječnih i pekarskih proizvoda. Imaju i svoje enološke i pedološke laboratorije, praktikume za veterinu te čitav niz drugih opremljenih kabineta u kojima se kvalitetno može izvoditi nastava. Svoje proizvode predstavljaju na različitim sajmovima i za njihovu kvalitetu često dobivaju nagrade.

„Stvaramo uvjete za naše učenike baš zato što u privredi više nemamo oslonca za povezivanje teorije i prakse, pa smo sve to napravili ovdje u školi baš zato da bi učenici uz teoretska znanja stjecali i praktične vještine. Takva konkretna znanja jednog će dana moći primijeniti u svojim budućim zanimanjima, možda i na vlastitim imanjima“, kaže ravnatelj Balen.

dan srednje skole Petrinja 1 Napominje kako su u proteklih godinu dana radili puno i trudili se da rezultati budu što bolji, iako se sve više osjećaju posljedice sve manjeg broja učenika i iseljavanja obitelji.

„Unatoč tome uspjeh naših učenika bolji je nego prethodne godine. Uspjeh naših maturanata ponovno je izuzetan. I ove godine imamo 64 % upisanih s prvim i 19 % s drugim izborom željenog fakulteta. Na natjecanjima u organizaciji našeg Ministarstva ponovno bilježimo dobar odaziv i rezultate. Na školskim natjecanjima sudjelovalo je 155 učenika, na županijskim 214, međužupanijskim 52, a na državnim 11 učenika sa svojim mentorima. U dvije kategorije imamo i državne prvake. Zapažene rezultate u prošloj godini ostvarili su i naši video aktivisti. Ne samo da snimaju filmove, natječu se na festivalima, nego su i osvojili prvu nagradu za najbolji film u svojoj kategoriji“, izvijestio je Balen, podsjetivši i na brojne manifestacije i projekte u kojima su sudjelovali.

U ime Sisačko-moslavačke županije kao osnivača, učenicima i profesorima Srednje škole Petrinja na njihovu radu i uspjesima čestitali su župan Ivo Žinić i njegovi suradnici – zamjenica Anita Sinjeri Ibrišević i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Darjan Vlahov. Župan Žinić istaknuo je kako je Srednja škola Petrinja jedna od vodećih u našoj županiji:

„Došao sam i ove godine čestitati Dan škole. Prošle godine sam obišao sve spomenute praktikume i moram čestitati i zahvaliti prije svega ravnatelju, nastavnicima i svima onima koji rade na obrazovanju, onima koji podučavaju naše učenike za realan život. Ovdje je rečeno da iz ove škole izlazi čitav niz stručnjaka vezanih za prehrambenu industriju, poljoprivredu, voćarstvo i ostalo. Doduše, moramo reći kako su ovi praktikumi i nastali zbog toga što u Petrinji i bližoj okolici nemamo više mogućnosti da učenici svoju praksu provode u industriji ili nekim manjim pogonima. Vjerujem da je to doprinos razvoju upravo onoga čemu stremi naša županija, a to je razvoj poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane koja je itekako bitna za ovo područje i koja je jedna grana od koje, uz turizam, očekujemo da će biti nositeljica razvoja naše županije. Razvoj će značiti i mogućnost ostanka mladih ljudi na ovim prostorima“, rekao je župan Žinić, prisjetivši se kako je i sam nekada pohađao ovu školu.

dan srednje skole Petrinja 2 U sklopu programa proslave Dana škole, učenici i profesori organizirali su različite aktivnosti – od malog nogometa koji se igrao u sportskoj dvorani, preko prezentacije praktičnih radova u učionicama, malih znanstvenih radionica, prezentacije programa „Matematika umjetnosti – umjetnost matematike“ pa do učeničke predstave i glazbenog programa koji su izveli članovi pjevačkog zbora ove škole.

Pod vodstvom profesorice Višnje Kovač Vezmarović i ove je godine organiziran Znanstveni kutak.

„Znanstveni kutak rade učenice i učenici 2.b razreda. Cilj vježbi je bio da malo populariziramo znanost, da napravimo neke eksperimente koje na redovnoj nastavi ne možemo, pa se tako malo igramo s bojama. Izolirali smo pigment iz zelja, pa smo mu mijenjali boje. Igramo se s enzimima, čak smo izolirali i DNA koja se već lijepo može vidjeti. Odaziv učenika je izuzetno dobar. Prošle godine smo prvi put imali takve radionice i malo su nam učenici bili sramežljivi, ali kad su čuli da je bilo dobro, ove godine su pohrlili i već je sigurno bilo pedesetak učenika, a očekujemo ih još“, rekla je Kovač Vezmarović.

U jednom dijelu Znanstvenog kutka Jan Vukelić iz 2.a sudjelovao je u testiranju osjetila. Školski kolege su mu zavezali oči, začepio je nos i onda je isprobavao različite okuse – slano, slatko, kiselo…

„Ja sam ovdje bio nekakav „pokusni kunić“. Testirali su mi osjetilo okusa i imamo sam relativno dobar rezultat – pet od šest. Ovo je zabavan i kreativan način učenja“, zaključio je Jan.

Za jednim od susjednih stolova Mateo Dumbović iz 2.b u sklopu ekološke grupe izdvajao je DNA iz banane pomoću deterdženta za posuđe, soli i malo vode. Njegov razredni kolega Dominik Butum izdvajao je klorofil iz blitve.

Lorena Rukavina iz 2.a s kolegama je izvodila pokus kojim je dokazivala postotak amonijaka prisutnog u akvarijskoj vodi, štetnog za ribe i ljude.

Druga skupina sudjelovala je u pokusu u kojem su tjedan dana na hranjivim podlogama uzgajali uzorke bakterija koje su uzeli s potplata cipela, iz grla, s prstiju ruku i rukohvata škole. Zaključili su kako najviše bakterija ima na prstima ruku jer su vlažni i topliji, pa se na njima bakterije brže razmnožavaju, rekla je jedna od polaznica izborne nastave mikrobiologije koju vodi profesorica biologije Anđelka Matanović. Profesorica kaže kako je interes učenika velik.

„Inače oni predmet mikrobiologije uopće nemaju u gimnazijskom programu tako da ovdje nadopunjuju znanje koje im kasnije može poslužiti na brojnim fakultetima – od medicinskih programa, stomatologije pa do poljoprivrede“.

U jednoj od učionica organizirano je i predstavljanje Globe programa.

Nikolla Syla konduktometrom mjerio je konduktivitet vode.

„To je indirektna mjera za ukupnu količinu otopljenih tvari u vodi“, objasnio je Nikolla.

„Što je više otopljenih iona u vodi, ona bolje provodi struju. Naša voda solidno provodi struju i ne smijemo u nju baciti uključeni fen“, našalila se profesorica strukovnih predmeta – kemije hrane i kontrole kvalitete namirnica Šeherezada Talić koja s učenicima Srednje škole Petrinja provodi Globe program.

dan srednje skole Petrinja 4 „To je globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Mi taj međunarodni program koji se u svijetu provodi već 20 godina, u našoj školi provodimo već 15 godina, od 22. travnja 2002. godine. Ministarstvo prosvjete je to prije 20 godina uvrstilo kao izborni predmet u škole koje to žele. U Hrvatskoj ima više od 120 škola koje aktivno rade u tom programu i svake godine imamo smotre, odnosno natjecanja na kojima učenici rade svoje projekte iz hidrologije, atmosfere, fenologije, biometrije i slično i pokazuju svoje rezultate i dostignuća. Poanta je od što ranije dobi pokušati živjeti u skladu s okolišem u skladu s krilaticom “misli globalno, djeluj lokalno“, objasnila je Talić.

Prigodnoj svečanosti u sklopu Dana škole, uz sadašnje učenike i profesore, nazočili su i umirovljeni profesori ove škole koji su pozdravljeni naročito srdačnim pljeskom.

Djelatnicima čiji su učenici u prošloj školskoj godini sudjelovali i ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima, smotrama i susretima uručena su prigodna priznanja. Priznanja su primili : Ivanka Petrović (Matematika 2016.), Josipa Mitar (Matematika 2016.), Gordana Šelendić (Lidrano 2016.), Šeherezada Talić (Nutritiva 2016.), Drago Franić (Cvjećar 2016.), Ines Miholjević (Engleski jezik 2016.),Ivana Orlić (Atletika 2016.), Ivo Jelečević (Učeničke zadruge 2016.) i Dubravka Vučić (Engleski jezik 2016.).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

gljive-ukrasi-banijskih-sumaGljive - ukrasi banijskih šuma
Nije moderno ali je korisno, bar ja mislim tako i pokupim malce i zaputim se u jednu od mnogobrojnih, prelijepih i raznolikih banijskih šuma.Dan je...
ubijanje-srba-u-sisku-1991-1992-godineUbijanje Srba u Sisku 1991-1992 godine
Nestanci Srba u Sisku ili Slučaj Sisak predstavlja niz ratnih zločina tokom rata u Hrvatskoj u Sisku i okolini. koje je Republika Hrvatska izbegavala da...
casni-krstovi-na-mjestima-unistenih-pravoslavnih-hramova-na-banijiČasni Krstovi na mjestima uništenih pravoslavnih hramova na Baniji
PETRINJA - Parohiju petrinjsku pored grada Petrinje čini još 55 naseljenih mjesta, na čijem je području do Drugog svjetskog rata bilo čak 18 funkcionalnih...
optuznica-protiv-dvojice-okrivljenika-zbog-ratnog-zlocina-u-volinjiOptužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina u Volinji
ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1968.) i državljanina Bosne i Hercegovine...

Društvo

izumire-selo-genijalacaIzumire selo genijalaca
PODUM - Mnoga povratnička sela imaju neku svoju priču. Zajedničko im je da su nekada bila puna života, a...
u-zemunu-obiljezena-26-godisnjica-zlocina-na-koranskom-mostuU Zemunu obilježena 26. godišnjica zločina na Koranskom mostu
ZEMUN - Dana 21. septembra u Zemunu je obilježeno  26 godina od zločina na Koranskom mostu u...
zbog-novca-nije-odrzan-jubilej-formiranja-pete-kordunaske-udarne-brigadeZbog novca nije održan jubilej formiranja Pete kordunaške udarne brigade
Na samoj granici Bosne i Hercegovine, u Petrovoj poljani u općini Vojnić, prije 75 godina, 16. septembra...

Novosti

hapsenja-bucna-sudjenja-u-tisiniHapšenja bučna, suđenja u tišini
BEOGRAD - Dokumentaciono-informativni centar Veritas upozorava da su hrvatski sudovi ovog meseca...
hrvatski-ratni-veterani-traze-prognanici-su-agresoriHrvatski ratni veterani traže: Prognanici su agresori?!
ZAGREB - Udruženja hrvatskih ratnih veterana insistiraju da u tekstu novog zakona o braniteljima ostane...
strah-u-vodotecuStrah u Vodoteču
VODOTEČ - Selo Vodoteč u Ličko-senjskoj županiji, sedam kilometara udaljeno od Brinja, krasio je...

Kultura

veljko-ostojic-trag-i-sjecanjeVeljko Ostojić: Trag i sjećanje
Gledam ova brdaprepuna zelenila ,njihove poljane milekoje su nam život bileNekada plodne poljanice...
mala-gospojina-u-pakracuMala Gospojina u Pakracu
Rođenje Presvete Bogorodice ili kako se u narodu naziva, Mala Gospojina, obilježena je 21. septembra u...
oluja-razvejala-bacuske-tamburase"Oluja" razvejala bačuške tamburaše
Sve bačuške tamburaše, članove nekad čuvenog orkestra, ratni vihor je rasuo u daljini, a svake godine se...
18-31-krajiski-likovni-salon-od-13-oktobra18 (31) Krajiški likovni salon od 13. oktobra
Krajiški likovni salon biće otvoren 13. oktobra 2017. u Galeriji Muzeja želјeznica Srbije (Nemanjina 6,...

Oluja

franjo-hvala-ti-sto-si-nas-proterao-tekst-zrtve-oluje-koji-tera-na-razmisljanje"Franjo, hvala ti što si nas proterao": Tekst žrtve "Oluje" koji tera na razmišljanje
„Da smo ostali dolje, neko bi možda uspio kao i ovdje, ali većina nas bi se oslanjala na roditeljske veze za zaposlenje, ostali na roditeljskim...
svjedocenja-prezivjelih-iz-grubora-gosica-i-varivodaSvjedočenja preživjelih iz Grubora, Gošića i Varivoda
Zločin u Gruborima dogodio se 25. avgusta 1995. i o njemu su poznati brojni fakti. Pokojni Božo Knežević snimio je sjajan dokumentarac “Oluja...
bogdan-rkman-pravo-na-tugovanjeBogdan Rkman: Pravo na tugovanje
Kako ocjenjujete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?Da je bilo mirnije, jeste. Da je incidenata bilo, jeste. Ove godine u Kninu ritualno nije...

Politika

pupovac-referendum-o-pravima-manjina-veoma-opasan-projekatPupovac: Referendum o pravima manjina veoma opasan projekat
ZAGREB - Predsednik SDSS-a i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac ocenio je da je inicijativa o održavanju referenduma o ljudskim i...
dss-napad-na-bjelajca-pokazuje-u-kakvim-uslovima-zivi-vecina-pripadnika-srpske-zajedniceDSS: Napad na Bjelajca pokazuje u kakvim uslovima živi većina pripadnika srpske zajednice
ZAGREB - Demokratski savez Srba  danas je najoštrije osudio napad na svog stranačkog kolegu - zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije iz reda...
sdss-osudio-pokusaj-fizickog-napada-vijecnika-hsp-a-na-zamjenika-zupana-bjelajcaSDSS osudio pokušaj fizičkog napada vijećnika HSP-a na zamjenika župana Bjelajca
SISAK - Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, vijećnica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić-Voloder i vijećnik Branko...