Kamo s najmlađima? - Duško i Ljilja Grčić
Kamo s najmlađima? - Duško i Ljilja Grčić
DVOR NA UNI - Osmeročlanu obitelj Grčić iz Hrtića kraj Dvora, umjesto nedavnih željno očekivanih praznika, toplog ugođaja i darivanja, zadesila je nevolja, čije posljedice će još dugo ostavljati traga u njihovim životima.

Dan prije blagdana Svetog Nikole, 18. prosinca oko podne, u kući su se zapalile električne instalacije. Požar se proširio strujnim vodičima po cijeloj kući, ni jedna prostorija nije ostala pošteđena, a namještaj i zidovi u velikoj mjeri su oštećeni. Nakon što je požar lokaliziran, uslijedili su vrlo teški dani za obitelj. Zbog velike hladnoće, tih dana popucale su i vodovodne cijevi, pa je oštećen sustav centralnog grijanja. Trebalo je preživjeti u hladnim prostorijama, bez struje i vode. Bio je potrebno nekoliko dana da Ljiljana i Duško Grčić nabave kakve takve peći na drva i ugriju prostorije za svoje šestero djece, Dušicu (18), Marinu (17), Dubravku (16), Aleksandra (12), Milku (8) i najmlađeg Marija (7).

Dušica i Marina školuju se u Zagrebu. Dušica pohađa školu za primalje u Vinogradskoj bolnici, Marina se školuje za medicinsku sestru i obje žive u učeničkom srednjoškolskom domu. Dubravka se školuje u Varaždinu, dok Aleksandra, Milka i Mario pohađaju osnovnu školu u Dvoru. Iako su predstojeći blagdani okupili sve Grčiće, na svu sreću u trenutku izbijanja požara nitko od njih nije se nalazio u kući. Susjedi su odmah alarmirali službe i na opožarenu kuću prvi su stigli električari koji su odmah isključili struju. Dok su oni još radili, stigli su vatrogasci iz Dvora i policija, a hitno je bilo pozvano i vatrogasno pojačanje iz Kostajnice. Požar je uspješno lokaliziran, ali šteta koja je nastala na namještaju i zidovima za Grčiće je itekako velika i bit će je teško nadoknaditi.

Ljiljana Grčić s malo preostalih stvari nakon požaraLjiljana Grčić s malo preostalih stvari nakon požara- Uništeno je 90 posto svega što je bilo u kući. Najprije smo počeli iznositi oštećene stvari i namještaj. No kada smo prionuli na posao, doživjeli smo prvo ugodno i ohrabrujuće iznenađenje. Naime, kćerka Dušica koja se školuje u Zagrebu oduvijek je željela u vatrogasce, pa se i tamo, u općini Črnomerec, prijavila u Vatrogasno društvo i pohađa vatrogasni tečaj. U najvećoj nevolji, čim su čuli za nesreću, stigli su njeni prijatelji, vatrogasci iz Črnomerca i pomogli nam. Kako je Dušica i volonterka u zagrebačkom Crvenom križu, u pomoć je uskočilo nekoliko njenih prijatelja koji zajedno s njom volontiraju. Svi oni svojski su se prihvatili posla oko čišćenja kuće. Gledajući sve njih kako nam pomažu, osjetila sam se jako ponosno i sretno. Saznanje da u nesreći niste sami, daje čovjeku veliku snagu i nadu da sve nevolje mogu biti prevaziđene. Dirnuo me dolazak tih mladih vatrogasaca i volontera iz Zagreba koji su odmah pohitali u pomoć - kaže Ljiljana Grčić.

Nije tu bio kraj pomoći koja je u teškim trenucima pružena ovoj brojnoj obitelji. Prilično velik broj građana Dvora i mještana Hrtića nije čekalo da ih se pozove. Odmah su stigli, prihvatili se posla, donosili ono što je za prvu ruku bilo najpotrebnije. Neki su se odmah prihvatili krpe i metle, neki su iznosili stvari, a bilo je i onih koji su darivali novčanu pomoć. Jedna vjerska organizacija odmah je Grčićima darovala novi bračni krevet da imaju na čemu spavati, a nisu ih zaboravili ni Srpsko narodno vijeće i redakcija ‘Novosti’ koji su poslali paket hrane i slatkiša za mališane.

Paroh Dvorski stavrofor Radoslav Anđelić, obavijestio je Ljiljanu i Duška da su ga zvali iz Zemuna iz organizacije "Srbi za Srbe", koja isto tako želi pomoći. Oni će najvjerovatnije darovati elektro-materijal i tri ormara. Dobrim namjerama pridružio se i općinski načelnik Dvora Nikola Arbutina: on je istog dana kad je izbio požar, posjetio obitelj i najavio da će joj se iz blagajne općine isplatiti 5.000 kuna, a nije ih zaboravio ni Crveni križ iz Dvora.

Dvadesetak dana poslije izbijanja požara, članovi obitelji Grčić još uvijek žive u vrlo teškim uvjetima, a posljednji val hladnoće, koji je bio gotovo polarnih razmjera, jedva su izdržali. Centralno grijanje još uvijek ne radi, pa se u kući grije svega nekoliko prostorija. U ostalima je toliko hladno da se tamo ne može boraviti. Ovoga trenutka, Dušica, Marina i Dubravka u svojim su školama u Zagrebu i Varaždinu. U opožarenoj kući, koja više liči na napušteno i nagorjelo skladište, i dalje žive Ljiljana, Duško i osmoškolci, Aleksandra, Milka i najmlađi, Mario.

Dušica i vatrogasci iz Črnomerca u izgorenoj kući
Dušica i vatrogasci iz Črnomerca u izgorenoj kući
- Nakon desetak dana shvatila sam da se stanje u našoj kući neće tako skoro normalizirati, a kako imam troje mališana, bila sam u dobroj mjeri zabrinuta. Odlučila sam kontaktirati Ured za stambeno zbrinjavanje u Petrinji, a odatle su me uputili na adresu Općine Dvor. Uputila sam zahtjev i sada čekam nekakvo rješenje, kako bih se s djecom smjestila u prostor koji ima kakve takve uvjete za život, ali ipak bolje od ovih - objašnjava zabrinuta majka.

Dušica je vlasnica male trgovine mješovitom robom u Dvoru, a Duško se posvetio poljoprivredi, pa tako žive još od povratka na svoje ognjište nakon Oluje. Tridesetak ovaca i nešto janjadi omogućuju im da uz skromnu dobit iz dućana, pojačaju kućni budžet, a za poljoprivredne radove zadužen je suprug. Bilo bi ovaca još više da nije bilo vukova koji su nedavno napravili pravi dar-mar u stadu. Predstavnik Hrvatskih šuma, koji je došao na uviđaj, do dan danas nije ih obavijestio o rezultatima istrage, a kamoli o nekakvoj naknadi štete.

Novinar portala Novosti posjetio je općinskog načelnika Dvora Nikolu Arbutinu, koji je nakon požara, među prvima posjetio obitelj Grčić.

- Općina Dvor u vlasništvu nema stanova, ali smo već uspostavili kontakte sa nadležnim ministarstvom i mislim da će se stambeno zbrinjavanje porodice Grčić uskoro pozitivno riješiti. Mi u Općini učinili smo koliko smo u prvi mah mogli i darivali im 5.000 kuna - objašnjava Arbutina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc