dijabetes predavanje PETRINJA - U Petrinjskoj kući zdravlja održano je predavanje pod nazivom “Šećerna bolest – ozbiljna bolest”. O temi je govorila Branka Bižić, dr.med. Radi se o edukativnoj radionici kojoj je cilj upoznati građane sa svim potrebnim informacijama o šećernoj bolesti. U Hrvatskoj trenutno od ove bolesti boluje 400.000,00 ljudi dok je u svijetu 250 milijuna pacijenata. Od komplikacija povezanih s ovom bolešću svake minute umre u prosjeku jedna osoba:

“Mislim da je to već dovoljan razlog da govorimo da se radi o ozbiljnoj bolesti. Jako je puno oboljelih ljudi. Trebamo ukazati ne samo na komplikacije koje se javljaju nego i na stvari koje čovjek sebi sam može učiniti, a da si na neki način bolje izregulira bolest. Danas ćemo ovdje porazgovarati i komplikacijama, ali i o onome što svaki pacijent treba učiniti da bi bio bolje reguliran.”

Tijekom predavanja bilo je riječi o komplikacijama, ali i o onome što svaki pacijent treba napraviti da bi bio reguliran. Na pitanje da li se šećerna bolest može izbjeći, dr.Bižić dodaje da ju je teško izbjeći, ali možemo preventivno djelovati:

“Da, teško ih je izbjeći jer je i kod Tipa 1 i Tipa 2 bitna genetika. Kod Tipa 2 je osim genetike, možda i više od genetike važna debljina i tjelesna aktivnost. Ukoliko ćemo razmišljati o svojoj tjelesnoj težini, ukoliko ćemo razmišljati da li smo svakodnevni aktivni, onda puno činimo na prevenciji, ali i u terapiji.”, rekla je Bižić.

Tip jedan dijabetesa je nasljedan. Javlja se već kod djece, a do njega dolazi zbog toga što gušterača ne luči inzulin. Kod tipa dva koji je najrašireniji i najvažniji uzrok je debljina i smanjena tjelesna aktivnost. Kako bi bili što zdraviji, dr.Bižić na kraju poziva: “Hajmo se kretati više i hraniti pravilnije.”

Program Zdravlje u lokalnoj zajednici u sklopu kojeg je bilo ovo predavanje provodi Udruga Naš život, financira ga Ministarstvo zdravstva dok su partneri Grad Petrinja i Neuropsihijatrijska bolnice dr.Ivan Barbot Popovača.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc