17 dani meda TOPUSKO - Na ovogodišnjim 17.Danima meda „Zlatna pčela“ u Topuskom, od ukupno 76 prijavljenih uzoraka, 16 odličja pripalo je petrinjskim pčelarima. Preciznije, petrinjski pčelari su ove godine osvojili jedno zlatno, 9 srebrnih i 6 brončanih odličja. Najviše odličja od petrinjskih pčelara osvojila je Marijana Radošević i to srebro za cvjetni, kestenov i med od metvice, kao i broncu za bagremov med.

„Baš ove godine i nije dobro kao prošle godine, prošle godine smo osvojili tri zlata i jedno srebro, čak je bila i zlatna pčela. Prošla godina je bila lošija paša, a inače tajna dobrog meda je da nema tajne. Pčelice odrade svoje, mi svoje“, rekla nam je uvodno Marijana Radošević i dodaje kako se teško baviti pčelarstvom.

„Sa pčelicama se mora znati raditi, treba biti uporan. Skup je ovo posao. To nije neki teški fizički rad, ali se stalno oko pčela mora raditi, i u proljeće i zimi kada one spavaju i odmaraju se, također se radi s njima. Uvijek ima posla tijekom cijele godine“, dodaje Radošević i ističe kako su kupci zadovoljni jer znaju kakvu kvalitetu meda imamo.

Slavko Kaurić, predsjednik Zajednice pčelarskih udruga Sisačko-moslavačke županije koja je i organizator ove manifestacije, je istaknuo kako Zajednica postoji već 10 godina, a danas imaju više od 600 pčelara koji djeluju u devet pčelarskih udruga na području naše županije.

„Ove godine imamo 15 štandova izlagača koji prodaju med te pčelinje proizvoda iz naše županije te imamo 40 štandova različite druge opreme. Što se tiče uzorkovanja na Agronomskom fakultetu, iz naše županije je poslano 76 uzoraka. Rezultati su doista uredni, nemamo niti jedan med koji je stavljen van konkurencije. Znači da možemo utvrditi da pčelari dosta dobro vode brigu kod vrcanja o zrelosti i higijeni što mi to zovemo dobrom pčelarskom praksom“, rekao je Kaurić i dodaje kako je ovogodišnji dobitnik „Zlatne pčele“ Ivan Pavlović iz Siska koji je osim diplome i simbolične nagrade osvojio i pehar za najbolji med od metvice i amfore.

„Mislim da ovog trenutka taj med od metvice je bitan za istaknuti od Ivana Pavlovića koji je pčelario i taj med je ubrao na području Lonjskog polja. S tim medom je Ivan Pavlović čak na međunarodnom ocjenjivanju u Osijeku osvojio zlato. Znači da je to kvalitetan med da je i u takvoj konkurenciji u Osijeku osvojio prvo mjesto“, zaključio je Kaurić.

Anita Sinjeri Ibrišević, zamjenica sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije, je istaknula kako ju veseli što su 17.Dani meda okupili ove godine još više izlagača nego lani.

„To pokazuje koliko su pčelari i medari vrijedni ljudi, koliko rade na svojoj promociji i na stjecanju novih iskustava i znanja jer ovo današnji i sutrašnji Dani meda nisu samo ovdje da se oni prikažu, pokažu što rade, već i da steknu nova iskustva, znanja jer ovo je i stručno znanstveni skup na kojeg dolaze najkvalitetniji predavači iz Hrvatske i inozemstva koji će našim pčelarima prenijeti ono najnovije što se tiče bolesti u pčelarstvu, što se tiče tehnologije i što se tiče novih zakonskih regulativa“, rekla je Sinjeri Ibrišević i dodaje kako će Sisačko-moslavačka županija uvijek stati iza svojih medara.

„Prepoznajemo njihov rad i trud, njihovo zalaganje. Sisačko-moslavačka županija je uložila 120 tisuća kuna u pčelarstvo i medarstvo, pokrovitelji smo ove manifestacije i uvijek ćemo ih pratiti što se tiče pokroviteljstava, potpore i različitih stručnih pomaganja prilikom lobiranja u rješavanju njihovih problema“, zaključila je Sinjeri Ibrišević.

Od ostalih petrinjskih pčelara i medara spomenut ćemo kako je Mato Dadić osvojio tri odličja, i to zlato za cvjetni med, broncu za bagremov med kao i srebro za kestenov med. Hrvoje Cvitaš je osvojio tri srebra za cvjetni i kestenov med. Dragica Marinković je osvojila broncu za cvjetni med, te dva srebra, jedno za kestenov med i drugo za med od metvice. Tri brončana odličja osvojio je i Stevan Vasić i to za cvjetni, bagremov i kestenov med.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc